 Focaccia is een Italiaans plat brood. Het komt oorspronkelijk uit 
Ligurië, de streek rond Genua, en de naam komt waarschijnlijk van het 
Latijnse focus (haard), zoals het werd genoemd door de Etrusken die het 
brood op hete stenen bakten.
Focaccia is een Italiaans plat brood. Het komt oorspronkelijk uit 
Ligurië, de streek rond Genua, en de naam komt waarschijnlijk van het 
Latijnse focus (haard), zoals het werd genoemd door de Etrusken die het 
brood op hete stenen bakten. 
De deegbodem van focaccia is te vergelijken met die van een pizza, 
maar dikker. De basis bestaat uit bloem met een hoog glutengehalte, 
olie, water, suiker, zout en gist.
Focaccia wordt meestal met de hand in een dikke deeglaag uitgerold en gedrukt. De deegbodem wordt dan in een steenoven gebakken. De bakker doorboort vaak het brood met een mes om te voorkomen dat er aan het oppervlak van het brood bubbels ontstaan. Grote bubbels maken focaccia ongeschikt als sandwichbrood.
Focaccia wordt meestal met de hand in een dikke deeglaag uitgerold en gedrukt. De deegbodem wordt dan in een steenoven gebakken. De bakker doorboort vaak het brood met een mes om te voorkomen dat er aan het oppervlak van het brood bubbels ontstaan. Grote bubbels maken focaccia ongeschikt als sandwichbrood.
 De smaak van het brood kan versterkt worden door olijfolie of reuzel 
en kruiden te gebruiken; of door het te beleggen met kaas en ham of te 
verfrissen met verschillende groenten. Focaccia wordt in Italië veel 
gebruikt als sandwichbrood, maar kan ook uitstekend als bijgerecht bij 
Italiaanse maaltijden worden gebruikt, of gewoon met een beetje boter.
De smaak van het brood kan versterkt worden door olijfolie of reuzel 
en kruiden te gebruiken; of door het te beleggen met kaas en ham of te 
verfrissen met verschillende groenten. Focaccia wordt in Italië veel 
gebruikt als sandwichbrood, maar kan ook uitstekend als bijgerecht bij 
Italiaanse maaltijden worden gebruikt, of gewoon met een beetje boter. In het oude Rome was panis focacius een plat brood gebakken in de as 
van de open haard. Het woord is afgeleid van het Latijnse focus hetgeen 
“centrum” en ook “open haard” betekent, de open haard in het centrum van
 het huis.
In het oude Rome was panis focacius een plat brood gebakken in de as 
van de open haard. Het woord is afgeleid van het Latijnse focus hetgeen 
“centrum” en ook “open haard” betekent, de open haard in het centrum van
 het huis. Door diverse lokale ingrediënten is er een grote verscheidenheid van brood (sommigen kunnen zelfs worden beschouwd als cake).
Door diverse lokale ingrediënten is er een grote verscheidenheid van brood (sommigen kunnen zelfs worden beschouwd als cake). Het basisrecept is ontstaan bij de Etrusken of oude Grieken, maar 
vandaag de dag wordt het geassocieerd met de Ligurische keuken.
Het basisrecept is ontstaan bij de Etrusken of oude Grieken, maar 
vandaag de dag wordt het geassocieerd met de Ligurische keuken. Vanwege het aantal kleine steden en gehuchten verspreid langs de kust 
van Ligurië, kent de focaccia talloze variaties (van koekjesharde 
focaccia uit Camogli tot de olieachtige zachtheid uit Voltri), en enkele
 met weinig gelijkenis met zijn oorspronkelijke vorm. Het meest extreme 
voorbeeld is de specialiteit “focaccia con il formaggio” (focaccia met 
kaas) die is gemaakt in Recco, nabij Genua.
Vanwege het aantal kleine steden en gehuchten verspreid langs de kust 
van Ligurië, kent de focaccia talloze variaties (van koekjesharde 
focaccia uit Camogli tot de olieachtige zachtheid uit Voltri), en enkele
 met weinig gelijkenis met zijn oorspronkelijke vorm. Het meest extreme 
voorbeeld is de specialiteit “focaccia con il formaggio” (focaccia met 
kaas) die is gemaakt in Recco, nabij Genua. De Recco versie heeft behalve de naam geen gelijkenis met andere focaccia typen. Het is een kaas vulling tussen twee flensjes.
Regionale verschillen bestaan ook, zoals focaccia dolce, populair in sommige delen van het noordwesten van Italië, dat bestaat uit een basis-
focaccia bestrooid met suiker, of met rozijnen, honing of andere zoete ingrediënten.
 Naast de focaccia alla genovese uit Genua is er de de focaccia alla 
barese uit Bari en de focaccia alla Messinese uit Messina. De 
Siciliaanse-style pizza, en de Romeinse pizza bianca (witte pizza) 
worden beschouwd als een variant van.
Naast de focaccia alla genovese uit Genua is er de de focaccia alla 
barese uit Bari en de focaccia alla Messinese uit Messina. De 
Siciliaanse-style pizza, en de Romeinse pizza bianca (witte pizza) 
worden beschouwd als een variant van. De Focaccia Barese, gebruikelijk in de provincies Bari, Brindisi, Lecce 
en Taranto kent meestal drie varianten: klassieke focaccia met verse 
tomaten en olijven, aardappelen focaccia met aardappel schijfjes van 5 
mm dik en witte Focaccia met zoutkorrels en rozemarijn. Enkele andere 
varianten bevatten paprika, uien, aubergine en andere groenten.
De Focaccia Barese, gebruikelijk in de provincies Bari, Brindisi, Lecce 
en Taranto kent meestal drie varianten: klassieke focaccia met verse 
tomaten en olijven, aardappelen focaccia met aardappel schijfjes van 5 
mm dik en witte Focaccia met zoutkorrels en rozemarijn. Enkele andere 
varianten bevatten paprika, uien, aubergine en andere groenten. In Italie kom je het brood tegen onder verschillende namen: crescenta, 
schiaccia(ta), chizzuola, pizza, fogazza, torta, gastella, messinese, 
pinza, cofaccia en andere.
In Italie kom je het brood tegen onder verschillende namen: crescenta, 
schiaccia(ta), chizzuola, pizza, fogazza, torta, gastella, messinese, 
pinza, cofaccia en andere. In de Bourgogne, is focaccia bekend als “foisse” of “fouaisse”, en in 
Catalonië, Provence en de Languedoc is het “fogassa” of het algemeen 
Franse “fougasse “. In Argentinië wordt het op grote schaal gegegeten 
onder de naam Fugazza, afgeleid van fugàssa in de moedertaal van de vele
 Ligurische immigranten in Argentinië. De Spanjaarden noemen het 
“hogaza”.
In de Bourgogne, is focaccia bekend als “foisse” of “fouaisse”, en in 
Catalonië, Provence en de Languedoc is het “fogassa” of het algemeen 
Franse “fougasse “. In Argentinië wordt het op grote schaal gegegeten 
onder de naam Fugazza, afgeleid van fugàssa in de moedertaal van de vele
 Ligurische immigranten in Argentinië. De Spanjaarden noemen het 
“hogaza”.Focaccia wordt op grote schaal gebruikt als een sandwich brood buiten Italië.
Overzicht van bekende focaccias
Focaccia Genovese, het klassieke plat brood op smaak gebracht met olijfolie en zout
Focaccia Genovese met uien is een variant van de Ligurische focaccia.
Focaccia met kaas van Recco, twee lagen van deeg gevuld met een mengsel van kaas, zachte kaas en wrongel
Focaccia Novi is vergelijkbaar met focaccia Genovese
Focaccia alla Messinese
Focaccia Barese, typische Apulisch, gegarneerd met tomaten en verse olijven
Focaccia Venetiaans, zoet en gegeten met Pasen
Strazzata, variant uit Lucca, traditioneel gegeten bij wijn
Vastedda, afwisselend gekruid, Siciliaanse focaccia.
Focaccia con l´uva, gegeten in heel Italie tijdens de oogstperiode.
Schiacciata Florentijns, brozer dan die uit Genua, erg zout, bevochtigd met olijfolie.
Cudduruni Lentini (SR), focaccia gevuld met wilde bieten, broccoli of ui, en verse pecorino kaas.
Focaccia dolce Mantovana, gemaakt met bloem, suiker, boter, zoete amandelen, pijnboompitten, ei, citroenrasp.
De onderstaande Focaccia recepten vindt u HIER:
Focaccia Genovese
Focaccia con il formaggio
Focaccia Barese
Focaccia Veneta
Strazzata
Vastedda
Schiacciata
Cuddiruni
Sfinciun
Bron:
Zelfmaak recepten - Recepten en kooktips voor klassieke gerechten en ingrediënten
Nog meer smakelijke Italiaanse recepten.
Italiaanse Nieuws Feeds, Streams en Blogs
Nog meer smakelijke Italiaanse recepten.
Italiaanse Nieuws Feeds, Streams en Blogs
 



 
















