maandag 18 juni 2012

Nieuwe app Left2Cook bedenkt recepten met wat er al in huis is! In samenwerking met Giuseppe Semprevivo uit Sicilië




Een origineel recept klaarmaken zonder eerst naar de winkel te hoeven voor ingrediënten: dat is het concept van Left2Cook, een nieuwe app die het consumenten mogelijk maakt om eenvoudig en lekker te koken. In tegenstelling tot bestaande recepten gaat Left2Cook uit van wat er thuis (aan Italiaanse ingrediënten) al in de koelkast ligt. Daarmee is de nieuwe app ook een goed middel om de hoeveelheid weggegooid voedsel in Nederland te beperken. De app kan voor € 0,79 worden gedownload in de Appstore en is er voor de iPhone en de iPad.

 
Left2Cook heeft dezelfde opzet als een online-kookboek, maar voegt daar iets aan toe: gemak. De app werkt net andersom: de ingrediënten die al in huis zijn bepalen welke recept ideeën er mogelijk zijn. Daarmee speelt Left2Cook in op de wens naar meer convenience in de keuken. Nederlanders krijgen wel steeds meer aandacht voor lekker eten en drinken, maar het ontbreekt hen ook regelmatig aan tijd om eerst boodschappen te gaan doen. In de praktijk liggen er echter meer dan genoeg ingrediënten al in de koelkast of de provisiekast te wachten om culinair mee aan de slag te gaan.
Met de nieuwe app kan ook succesvol de strijd worden aangebonden met de voedselverspilling. Veel overgebleven voedingsmiddelen wacht de afvalcontainer. Bekend is dat er per hoofd van de bevolking in Nederland per jaar veertig kilo voedsel wordt weggegooid, een hoeveelheid die gelijk staat aan 1,2 miljoen vrachtwagens.
De bediening van Left2Cook is heel eenvoudig. Gebruikers voeren een aantal ingrediënten die al in huis zijn in en krijgen vervolgens een aantal receptsuggesties voorgeschoteld. Al vanaf drie à vier ingrediënten zijn er verschillende recepten voorhanden. De gerechten zijn ontwikkeld in samenwerking met een gepassioneerde kok Giuseppe Semprevivo die afkomstig is uit Sicilië. Die keus is niet toevallig: Mediterraanse gerechten lenen zich er bij uitstek voor om met een minimaal aantal ingrediënten te worden bereid. Ook uit andere landen zijn veel receptentips aanwezig. Nu al zijn er 316 verschillende ingrediënten in Left2Cook ingevoerd, goed voor een totaal van ruim vijfhonderd recepten. De variatie is groot: van een koude pasta alla carrettierra tot een courgette-omelet. De app is beschikbaar voor iPhone en iPad.






 

Een dagje, of meer, echt Italiaans leven in de Marche, Italië


Samen koken, lekker eten, ontspannen, de Italiaanse manier van leven ontdekken!

De Marche-regio ontdekken op een andere, persoonlijke manier:

Ter plekke  heerlijke verse pasta en typische gerechten uit de Marche leren bereiden, of  Italiaans spreken in Italië tijdens een bezoekje aan de lokale vismarkt, een Italiaans spelletje kaarten, een bezoekje aan een lokale wijnkelder of relaxen bij een lekker kopje koffie onder de vijgenboom.

Dit en nog veel meer kan allemaal bij ons, Massimo en Kristel, in Montesicuro, een piepklein dorpje op de heuvels rond Ancona. 
We bieden met name dagactiviteiten (kookateliers, massages,…) maar ook eenvoudige overnachtingen aan. 


Verder zijn er heel wat leuke toeristische attracties (stranden, kunststeden, natuurparken, opera) en gelegenheden tot overnachting in de buurt.

Ancona is gemakkelijk en goedkoop te bereiken met Ryanair vluchten vanuit Weeze of Charleroi.



Nog meer Italië op Italian Links And More






vrijdag 8 juni 2012

Red een Parmigiano Reggiano actie een enorm succes!


 

De inschrijving is gesloten! (08 juni 2012 - 16:00 uur)
Dat wil zeggen: voorlopig. De actie is een succes te noemen. Bijna 8000 mensen bestelden een flink stuk Parmigiano Reggiano. Wat een overweldigend resultaat! Voor ons begint het werk nu pas echt. We gaan zondagavond naar Italië om daar met de kaasboeren te praten. Dan kunnen we ook daadwerkelijk alle kaas gaan bestellen. Bovendien moeten we aan de slag met het organiseren van het event. 
Daarna wordt het weer mogelijk om bestellingen te plaatsen. Voor nu dus: bedankt namens alle betrokken kaasboeren in Midden-Italië.


8 dagen verder
7910 inschrijvingen! Met dat enorme getal sloten we vanmiddag om vier uur de inschrijving. Het overtreft werkelijk onze stoutste verwachtingen. Hier hadden wij absoluut geen rekening mee gehouden. Geweldig dat er zoveel mensen zijn die de Italiaanse kaasboeren een hart onder de riem willen steken. Zondag rijden we naar het getroffen gebied toe om de boeren deze heugelijke mededeling over te brengen.


Locatie
"Maar waar en wanneer is dat Red Een Kaas Event dan?" Die vraag ontvangen we tientallen keren per dag. En dat is heel begrijpelijk. Je kunt begrijpen dat we de afgelopen dagen steeds moesten opschalen. Waar we eerst een locatie tot 2500 personen op het oog hadden, moesten we al vrij snel op zoek naar een grotere locatie. En dat is flink wat geregel. Daarom moeten we je melden dat we nog géén exacte datum en locatie kunnen mededelen. Eerder dan 30 juni zal het zeker niet zijn. Met de beoogde locatie hebben we zo goed als zeker een overeenkomst, maar zolang we nog geen officiële 'go' hebben, willen we je de naam nog niet geven. Daarom ook nog geen betaallink in deze nieuwsbrief. Pas als we locatie én datum kunnen communiceren, zullen we je vragen om de 25 euro voor de kaas aan ons over te maken. Dat vinden we wel zo fair!
Veel ondernemers bieden ons hun bedrijfspand of winkel aan als uitgeefpunt. Hoewel we elke medewerking bijzonder op prijs stellen, zien we af van verschillende uitgeefpunten in het land. Logistiek gezien is dat ondoenlijk. Het transport van Italië naar Nederland is kostbaar genoeg en daarom is het zeker niet haalbaar om verschillende partijen Parmigiano ook nog eens op diverse locaties in Nederland af te leveren. Dank voor alle aanbiedingen, maar we zien er dus vanaf. Vind je het te ver om naar het midden van het land te rijden voor een stuk kaas (en niet alleen dat, we organiseren er een leuk feestje omheen), dan kun je de boeren alsnog steunen. Bij je vertrouwde kaasspeciaalzaak vraag je gewoon naar de échte Parmigiano Reggiano. Zo blijft vraag en aanbod goed op pijl en kunnen de boeren blijven werken.

Dus: we vragen nog heel even van je geduld. Maar dan weten we alles en dat weet jij waar je voor betaalt. Da's ook belangrijk, niet waar..?

Zin en onzin over 'het goede doel'
Nog even over 'het goede doel'. Wij hebben dagelijks contact met het Consortium. Zij coördineren de reddingsoperaties en staan direct in contact met de getroffen boeren. Zij zorgen er ook voor dat de boeren het oorspronkelijk bedrag voor hun kazen krijgen, dat ze verdiend zouden hebben zonder aardbeving. Dat is een aanzienlijk ander bedrag dan de restwaardeprijs die ze nu voor een enorme hoeveelheid raspkaas of smeltkaas zouden krijgen. Er gaan berichten rond op blogs dat zij hun geld toch wel krijgen, dat er malafide opkopers zijn of dat banken wel garant staan. Dit zijn berichten die je vaak ziet rondom dit soort situaties. Door onze contacten met het Consortium weten we zeker dat het geld op de goede bestemming komt. Daarnaast stort het Consortium nog een extra euro op een speciaal fonds voor elke kilo verkochte kaas.

Iedereen die vragen heeft over onze rol in het geheel, kan ik verwijzen naar de statuten die we hebben opgesteld toen de we stichting Red Een Kaas oprichtten. Deze zijn vrij opvraagbaar bij de Kamer van Koophandel Midden-Gelderland.

De economische schade is enorm. Het benefietconcert - met vele grote Italiaanse artiesten - dat dit weekend in Bologna plaatsvindt, zal in september nog een keer gehouden worden. Dat heeft ons ook aan het denken gezet. Of er ook écht een tweede Red De Kaas Event komt, is nu nog niet bekend. Wel proberen we iedereen die interesse heeft ook te bedienen.







donderdag 31 mei 2012

Red een Parmigiano Reggiano - Red een Kaas!


Op veler verzoek kun je voorinschrijven voor de tweede zending Parmigiano Reggiano!!

De Italiaanse regio Emilia-Romagna is voor de tweede maal in korte tijd getroffen door een aardbeving. 
In dit gebied, waar onder meer de befaamde Parmigiano wordt gemaakt, dreigen 550.000  van deze parmezaanse kazen verloren te gaan. 

Door de aardschokken zijn de kazen beschadigd en is het rijpingsproces onderbroken. 
De smaak van de kaas is echter onveranderd. 

Twee Personen hebben zich het lot van de Italiaanse kaasboeren aangetrokken en willen een flinke partij naar Nederland laten komen. 
We bieden je een deel van deze partij aan voor een heel interessante prijs.

Het doel is duidelijk: jij helpt de kaasboer en in ruil daarvoor krijg je een heerlijk stuk originele Parmigiano.

Concreet:

- jij legt 25 euro in
- als 100 personen dat ook doen, gaat de deal door
- je haalt de kaas op bij een centraal gelegen punt in Nederland
- wij zorgen voor een gezellige, Italiaanse sfeer


Schrijf je nu in voor de TWEEDE RONDE!!

Ons bericht op Scoop.it

Red een kaas Website

Italiaanse Pasta Concepten tijdens uw Evenement



woensdag 25 april 2012

Italian Coffee Handbags tijdens Het Groene Spreekuur in de Tweede Kamer



Het Groene Spreekuur – Tweede Kamerleden in gesprek met duurzaam maatschappelijk initiatief
Maandag 16 april 2012 van 10.30 tot 12.00 uur


Nederland innoveert (ook) van onderop, maar hoe maak je die kleinschalige innovaties zichtbaar voor politiek en beleidsmakers? Op Duurzame Dinsdag 6 september 2012 werd het idee geboren van een Groen Spreekuur.

Kern van het Groene Spreekuur is:  Kamerleden informeren over de praktijk van maatschappelijke initiatieven[1] en MKB-ondernemingen  op het terrein van duurzaamheid.
We willen informeren over de innovaties, maar ook over de belemmeringen die deze groep mensen tegenkomt. Door betere informatievoorziening, kan de Kamer eerder haar invloed laten gelden om belemmeringen weg te nemen en gewenste ontwikkelingen stimuleren.

Uitgenodigd worden:  Kamerleden, initiatiefnemers /ondernemers die de onderwerpen vanuit de praktijk kunnen toelichten en relevante personen uit het netwerk rond duurzame initiatieven.

Het Groene Spreekuur wordt minimaal 2 maal per jaar gehouden.  


3         Recycling van materialen

Een toenemend aantal initiatieven is gericht op het recyclen of eigenlijk upcyclen van materiaal. Reststromen zijn een belangrijke bron van inspiratie. Maar hoe kom je aan voldoende, goede reststromen om een serieproductie op te zetten. En als je ze al gevonden hebt, hoe zorg je ervoor dat de bestemming ‘afval’ niet in de weg zit van het verzamelen van materiaal en het afzetten van de hiervan gefabriceerde producten. Er zijn bijvoorbeeld allerlei beperkingen ten aanzien van het transport van “afval”, zeker als het over landsgrenzen heengaat. Daar is reden toe als het gaat om gevaarlijke stoffen, die moeten uiteraard op een veilige manier uit het circuit worden gehaald. Een andere reden voor de beperkingen is het voorkomen dat reststromen gedumpt worden in landen die een minder strikte regelgeving hebben. Op dat punt is een verandering van mentaliteit, en van daaruit van de regelgeving, nodig. “Er bestaat geen afval”, steeds meer blijkt dat (bijna) ieder materiaal herbruikbaar is, mits het verzameld en beschikbaar wordt gemaakt. Het uitgangspunt zou dus moeten zijn: hergebruiken tenzij…
 
Hoe zorgen we ervoor dat reststromen gemakkelijker gevonden worden en herkend worden als nieuwe grondstof?