donderdag 2 mei 2013

Oost-Sicilië - Etna en Taormina: een 4-daags incentive programma


Wij stellen u een 4-daags incentive programma voor in Oost-Sicilië. 
Kijk even mee!    

Taormina 
Taormina is hét toeristische centrum van Sicilië. Dit kleine middeleeuwse dorpje, met zijn typisch Siciliaans karakter en zijn mondaine en gezellige uitstraling is de ideale bestemming voor uw incentive. Het prachtige Griekse theater springt in het oog en de omgeving biedt een ruim aanbod aan activiteiten en unieke locaties.



Hotel La Plage ***** 
Alhoewel het aanbod aan 4- en 5-sterren hotels te Taormina groot is, halen we er toch even het moderne ‘La Plage Resort’ uit: gelegen aan het strand van het prachtige ‘Isola Bella’, bestaat dit 5-sterren hotel uit een 60-tal kamers, het merendeel gevestigd in gezellige bungalows. Ideaal voor een incentive “zon en zee”.


De Etna 
De hoogste actieve vulkaan van Europa vormt veelal hét hoogtepunt van de incentive. Speciale 4x4 UNIMOG minibusjes brengen u tot circa 2.900 m hoogte waar u recente lavastromen en kraters kan bewonderen. Alternatief is een pick-up aan het hotel per 4x4 en een excursie ter ontdekking van deze vulkaan.


Wist u dat...... 
De trilogie van "The Godfather", geregisseerd door Francis F. Coppola, in de loop der jaren uitgegroeid is tot een echte cultfilm. De Siciliaanse scènes zijn verfilmd in de dorpjes Savoca en Forza d’Agrò, beide nabij Taormina, en in de fantastische ‘godfather’-villa, ideaal voor lunches of galadiners.


Dag 1:
In de haven van Catania liggen een aantal luxe-jachten aangemeerd. Na een aperitief en lichte lunch aan boord, vaart de groep richting Taormina. De tocht is rustig en ontspannen, langs de ongewone lava-kust. Een duik in de Middellandse Zee is een must. Een shuttlebootje organiseert de rechtstreekse verbinding met het strand van het hotel, waar een welkomstdrankje wordt geserveerd.
Het diner 's avonds kan in een leuke locale trattoria in het stadje Taormina.


Dag 2:
De Etna vormt vandaag het hoogtepunt. 4X4 wagens pikken de klant op aan het hotel en er volgt de ontdekking van de hoogste vulkaan van Europa. U krijgt een schitterend panoramisch zicht op de vulkaan voorgeschoteld, samen met een bezoek aan een lava grot. Een heerlijke picnic in de open natuur vormt de ideale lunch.  Tijdens een pizza workshop 's avonds kan u zich uitgebreid uitleven.


Dag 3:
“In the footsteps of the Godfather”. Themadag met selfdrive FIAT 500 excursie vanaf het hotel naar het charmante bergdorpje 'Savoca', waar enkele scenes van de godfather zijn verfilmd.
Een belangrijke scène is verfilmd in de authentieke 'Bar Vitelli', waar de gasten een lunch op basis van plaatselijke gerechten verorberen.
Ook het galadiner staat in het teken van “The Godfather”. U rijdt tot de indrukwekkende “Godfather-villa”, waar een event met audio/video en acteurs is uitgewerkt ter animatie tijdens het galadiner.


Dag 4:
Op de terugweg naar de luchthaven wordt de lunch voorzien in “Azienda Trinita”, een mooie Siciliaanse hoeve met een geweldige botanische tuin.
De lunch in de tuin wekt een echte Siciliaanse sfeer op en is de ideale afsluiter van de incentive.


Dit programma is een suggestie. Wij maken graag een incentive op maat voor u. Contacteer ons voor meer informatie.

An Ghys
Project manager MICE (Meetings – Incentives – Conferences – Events)

UNIGLOBE Robins Travel
Platanenlaan 6, 2610 Wilrijk - Belgium - Tel: +32(3)242.82.85
an@robinstravel.be - www.robinstravel.com



zaterdag 27 april 2013

Mamma Mia, Mobiele Pizzeria. Verse pizza's van Old Scuola Pizza Napolitana!

Een mobiele pizzeria die gewoon langskomt op je feestje, hoe cool is dat! Met toewijding en passie bakken de pizzaiola’s (pizzabakkers!) van Old Scuola de meest knapperige pizza’s voor je, zoals ze dat in Napels doen. Wij vinden ze de ideale cateraar voor een buitenbruiloft en dat vinden de boys zelf ook: “We zien steeds vaker dat mensen hun bruiloft echt een festival feeling meegeven. Daar passen wij helemaal bij.” Wij spraken mede-eigenaar en founder Marco van Old Scuola:

Wat is jullie verhaal?

Marco: “Old Scuola is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. Ik doe dit samen met Daniël; hij is bouwkundig ingenieur, ik ben archeoloog. Tijdens onze studie werkten we jarenlang bij een heel klein pizzeriaatje in Rozenburg waar een oude Siciliaan ons de kneepjes van het vak leerde; hij is vorig jaar helaas overleden, maar hij heeft ons geleerd hoe pizza óók kan smaken. Dat het niet van die kartonnen schijven hoeven te zijn.
Vorig jaar, aan het begin van de zomer, zeiden we tegen elkaar: ‘wat gaan we deze zomer doen?’ Want het moest natuurlijk een toffe zomer worden. Binnen een week zaten we bij de Kamer van Koophandel om ons te laten registreren. Wij zijn echte pizza-nerds.”


Pizza-nerds?

“We maken onze pizza’s op de traditionele manier. We hebben speciale receptuur voor het deeg en elke pizza gaat de lucht in! Daar gaan ze écht beter van smaken, maar het ziet er ook nog eens leuk uit. Het is bijna jongleren wat de jongens doen, daar hebben ze echte skills voor nodig.”


Hoeveel pizzaiola’s zijn er eigenlijk?

“We putten uit een pool van vijf jongens die over de juiste vaardigheden beschikken.”









Hoe ziet jullie mobiele keuken eruit?

“Van hout, met een stalen oventje. Over een week of twee hebben we een grotere aanhanger met twee ovens; die zijn serieus groot. In onze huidige oven kunnen 3 pizza’s tegelijk worden gebakken, die zijn in 90 seconden klaar. Ja echt! ‘s Ochtends beginnen we al met het maken van het deeg. 90 seconden in de oven is genoeg en dan heb je de meest knapperige pizza die je ooit hebt geproefd.”


En wat komt er zoal uit jullie mobiele pizzeria?

“Antipasti en pizza, die we op hele grote planken serveren. Dat ziet er heel cool uit. We hebben een klein assortiment van zes verschillende soorten pizza’s, bijvoorbeeld een pizza met de allerbeste pikante salami of een pizza met parmaham. Als er specifieke wensen zijn, dan kunnen we daar natuurlijk ook over praten. Het liefst zouden we maar twee pizza’s op ons menu hebben staan: onze pizza margherita, met tomatensaus mozzarella en basilicum en een pizza margherita met dubbel mozzarella.”

 



Waarom alleen die twee varianten?

“Omdat het heel moeilijk is om die tot in de perfectie te bereiden. Ook qua smaak zijn ze interessant; je ziet tegenwoordig de meest vreemde garnering voorbijkomen, maar wij zijn heel traditioneel in onze bereiding, we willen pizza maken zoals pizza hoort te zijn.”

 


Is dat ook jullie missie?

“We willen pizza weer culinair maken. Ervoor zorgen dat het goed is wat we serveren. Je kunt beter één ding heel goed doen, dan 100 dingen doen die het allemaal net niet zijn. Het zou te gek zijn als wij de pizza van iets dat nu vooral als fastfood wordt gezien weer high class kunnen maken.”

Met dank aan ARNHEMSMEISJE










donderdag 25 april 2013

HET FEEST VAN SAN DOMENICO EN DE RITE VAN DE SERPARI DI COCULLO



Eén van de beroemdste traditionele festivals in Abruzzo, ook bekend in het buitenland, is absoluut het feest van San Domenico in Cucullo, een klein bergdorpje in de provincie L'Aquila.

San Domenico is een typisch personage uit de middeleeuwen die in de benedictijnse monastieke spiritualiteit leefde en zich wijdde aan de stichting van kloosters en conventen in Abruzzo en Lazio rond de jaren 1000, gevestigd in Cocullo.



Sinds mensenheugenis herhaald zich jaarlijks op de eerste dag van Mei om stipt 12 uur 's middags een gebeurtenis waarvan de betekenis veel verder gaat dan de uitbeelding alleen: het plaatsen van de slangen rond het standbeeld van de Heilige geeft een oplossing voor de eeuwige oppositie van de natuurlijke wereld met al zijn valkuilen en de menselijke wereld die word gedwongen om zich te verdedigen om te kunnen overleven.

Het feest begint 's morgens met de komst van de pelgrims uit de plaatsen waar de cultus nog sterk aanwezig is, uit Lazio, Molise en Campania. Zij zullen zich in de kerk van Cocullo verzamelen en devotionele liederen zingen. Terwijl op het altaar de mis wordt gevierd zullen de pelgrims oude godsdienstige riten herhalen: zo zullen zij met hun tanden aan het touw trekken om de klok te luiden om tand- en kiespijn te voorkomen.



De meest belangrijke persoon tijdens de viering van dit eeuwenoude heidense feest is de Serparo. Het plein van Cocullo is de plaats waar, in afwachting van de processie, met trots de tentoonstelling plaatsvindt van de verschillende soorten slangen die zijn gevangen. Dit is het moment waarop oude angsten, haat en donkere ongegronde vrees voor reptielen, langzaam samensmelten tot het punt dat, zelfs met een resterende tegenzin, een ieder ervan overtuigd raakt dat een contact mogelijk is met de slang.

Tegen de middag begint de processie: de Heilige, gedragen door 4 personen, zal de kerk verlaten en op het kerkhof worden opgewacht door de slangenmensen, welke de slangen op het beeld zullen loslaten en zich om het beeld kunnen krullen.



San Domenico wordt gezien als een teken dat de redding zal brengen. Niet alleen tegen slangen of beten van giftige of kwade dieren, maar vooral een redding van universeel karakter tegen al het kwaad van de wereld. Het overwinnen van de angst voor slangen symboliseert op een bepaalde manier de tegenslagen van het leven te overwinnen.

Een uniek festival in Abruzzo dat ieder jaar honderden bezoekers trekt; mis het niet!




vrijdag 12 april 2013

Beleef Italie tijdens de Italiaanse Dag in Tongeren - de oudste stad van Belgie - op zondag 05 mei 2013

PRONTO! - Italiaanse Dag - zondag 05 mei 2013 - 13:00 tot 20:00 uur

In het centrum van de oudste stad van België: TONGEREN

(Koopzondag! - Winkels open van 13:00 tot 17:00 uur)


ITALIAANSE MARKT met ondermeer de volgende onderdelen:

ITALIAN FOOD ON THE MOVE TRUCK - Plaatpizza en Italiaanse broodjes

PROSECCO BAR - Prosecco en Prosecco Cocktails

APERITIVO ITALIANO - Diverse Italiaanse Cocktails en Italiaanse Hapjes

VESPRESSO MOBIEL - Italiaanse Koffie

NOMADE MOBIELE PIZZERIA - Houtoven Pizza's

ARROSTICINI EXPERIENCE - Traditionele Lekkernij uit Abruzzo

SCROPPINO BAR - Scroppino Cocktails, Scroppino IJsjes en Delicatessen

e.v.a.


MUZIKALE OPTREDENS van ondermeer:

TAMORRA 
De Napolitaan Marco Cappiello op zang en gitaar, begeleid door Adriaan de Kroo op percussie. 
Tamorra brengt het oude geluid van liefde en lijden, van dood maar vooral van vriendschap.

THE ITALIAN SONGBOOK
De mooiste Italiaanse liedjes van Ramazotti tot Daniele gezongen door Simone Pormes en Lodewijk van Gorp, begeleid door Karel Boehlee,

BELLA ITALIA EUROBAND
Maar liefst 40 muzikanten die op verschillende pleinen gedurende de gehele dag hun Italiaanse show vertonen.


ITALIAANSE ACTS zoals:

MARCO BEZANO KARIKATUURTEKENAAR

VENETIAANS BAL - LIVING STATUES

STRUZZI - STELTLOPERS





De Etrusken

Van 16 maart tot 28 augustus loopt in het Gallo-Romeins museum een tijdelijke tentoonstelling over 'De Etrusken'. Deze tentoonstelling vertelt het intrigerende verhaal over de Etruskische rijkdom, religie, macht en pracht. Tot de absolute blikvangers behoren rijke inboedels van prinsen- en prinsessengraven: gouden sieraden en bronzen wapens, maar ook beelden van goden en godinnen en prachtig versierde asurnen.

In de tentoonstelling zit heel wat filmmateriaal. Dat maakt de soms mysterieuze wereld van de Etrusken meteen een stuk toegankelijker.

Een expert geeft uitleg over hun herkomst, unieke taal en religieuze gebruiken zoals het ‘lezen’ van een schapenlever. Ook het technologisch meesterschap van de Etrusken komt gedetailleerd in beeld.

De Etrusken - Una Storia Particolare

U krijgt op een geanimeerde manier inzicht in handelsstromen. En er is het persoonlijke relaas van Lucius Tarquinius Priscus, zoon van een Grieks immigrant, die het tot koning van Rome schopte.

Luister ook naar de avonturen van Odysseus, de Griekse held. Een interactieve toepassing focust op een Etruskisch drinkfeest. Een andere gunt u een blik in de befaamde Regolini-Galassi-tombe.

Uiteraard zijn er landkaarten en teksten. Ze zijn bewust erg beknopt gehouden en to-the-point. Een audioguide geeft heldere uitleg bij de objecten, ook aan kinderen.

Meer info: Gallo-Romeins Museum Tongeren

Italian Entertainment And More

donderdag 11 april 2013

La Madonna Che Scappa! De belangrijke tradities tijdens het Paasfeest in Abruzzo.

Pasen is weer voorbij en wat hebben we genoten van de vele traditionele evenementen die hebben plaatsgevonden in Abruzzo



De Italiaanse regio Abruzzo ligt in het hart van de bekende laars en is zeer traditioneel ingesteld, in het bijzonder als het gaat om een belangrijke religieuze periode: Pasen.

De paas rituelen laten de geloofsovertuiging van de inwoners van Abruzzo en hun respect voor traditie duidelijk zien. Het bezoeken van de kerkelijke graven, de processie op Goede Vrijdag waar de broeders in meelopen, de rituelen, de muziek, het zijn allemaal zeer emotionele momenten welke het geloof laten herleven.

De Manifestatie van de 'Madonna die ontsnapt op het plein van Sulmona' wordt gehouden in de ochtend van Paaszondag en herdenkt de opstanding van Christus, door middel van een unieke folkloristische en religieuze rite. Het Garibaldi plein (Piazza Garibaldi) van Sulmona is vol met mensen en onder de bogen van het aquaduct bevindt zich het beeld van de verrezen Christus. De kerk van S. Filippo staat aan de andere kant. Hier zal de Madonna (Maria) rouwend uit komen lopen op verzoek van Petrus (S. Pietro) & Johannes (S. Giovanni), twee van de discipelen van Jezus, die haar hebben verteld van de opstanding van Jezus. De twee discipelen zullen een aantal keer kloppen, maar Madonna zal alleen in S. Giovanni geloven als hij voor de derde keer klopt.

De kerkdeuren zullen opengaan en ze komt naar buiten gelopen. Het is bijzonder om te zien hoe de moeder van Jezus op het midden van het plein aankomt waar haar Zoon op haar staat te wachten. Op het moment dat zij hem herkent rukt ze zich los en begint ze te rennen waarbij haar zwarte rouw mantel afvalt en iedereen haar groene jurk kan zien, in de kleur van de lente, terwijl een groep duiven over haar vliegt gepaard met uitbarstingen van vuurwerk (VIDEO) Nogmaals, dit bijzondere evenement is meer dan een ritueel. Het is voor de inwoners van Abruzzo een belangrijke herdenking en een bijzonder emotioneel moment.



Onder de vele evenementen die plaatsvinden tijdens Pasen is dit zeker de meest bekende en meest spectaculaire gebeurtenis.

Wanneer we het hebben over alle traditionele evenementen die met Pasen in Abruzzo te zien en te beleven zijn, mogen we natuurlijk de 'zoete' tradities niet vergeten. Naast de klassieke duiven en paaseieren die in heel Italië te verkrijgen zijn, heeft Abruzzo zijn eigen speciale paas lekkernijen.
Tijdens deze periode vind je hier de typische chocoladekoekjes 'mostaccioli' met een hart van gekookte druivensap 'mosto cotto' en een soort gebakken brood wat 'Paas Pizza' heet en vaak wordt geserveerd met salumi. Daarnaast zijn er heerlijke soorten gebak in de vorm van poppen en paarden, vaak vele generaties lang van moeder op dochter doorgegeven, zich zo verzettend tegen de industriële productie. Het deeg varieert vaak per dorp of stad en wordt traditioneel met de hand bereid. Na het bakken worden de meeste taarten en cakes, maar niet alle, bedekt met chocolade en versierd met wit glazuur en gekleurde hagelslag. Geheel volgens de traditie worden deze zoete meesterwerken aangeboden aan familie en/of vrienden en op de eerste Paasdag opgegeten. De vorm van het gebak hangt af van de persoon aan wie je het geeft. Je geeft natuurlijk een hart aan je geliefde, een pop aan een meisje en voor de jongen maak je een paard.


Heb je de Paasrituelen dit jaar niet in Abruzzo gevierd? Misschien wel een leuk idee voor volgend jaar!
Kijk op VISIT ABRUZZO voor meer informatie over deze en vele andere leuke evenementen die je niet mag missen!