vrijdag 4 november 2011

Koffie is onlosmakelijk verbonden met de Italiaanse cultuur.


Koffie is onlosmakelijk verbonden met de Italiaanse cultuur. Het vergt dan ook enige training om op de Italiaanse manier een kopje te bestellen. 

De koffieboon, een mythisch en mysterieus product van moeder aarde. De reis van het geboorteland Ethiopië en het Midden-Oosten naar Europa en verder. Geen drank in de wereld die zoveel invloed heeft gehad op de sociale en spirituele ontwikkeling van de mensheid.

Één ding is zeker, de koffieboon heeft lang en ver gereisd en zich verankerd in onze maatschappij.  De drank koffie die men ervan maakt is niet meer weg te denken uit onze dagelijkse rituelen. Toen de  boon aan zijn reis begon, wanneer weet niemand precies, honderden jaren geleden ergens vanuit Noordoost Afrika is de mystiek rond zijn verschijning begonnen.
Hoe en wie heeft de koffieboon ontdenkt? Men schreef aan koffie buitengewone krachten toe. Artsen, advocaten, dichters en filosofen bedachten allen hun eigen theorie in de hoop dat aan hen de ontdekking  zou worden toegeschreven. Het gevolg hiervan was dat er in de 18de eeuw een overvloed aan verhalen en legenden ontstond.


Het standpunt van het christendom
De eerste verhalen stammen af van het oude testament. Echter zoals vele verhalen vanuit de bijbel was hiervoor wel een sterke verbeelding voor nodig. Men beweerde dat de koffieboon hetzelfde was als de “geroosterde koren” die Abigel aan David gaf (1 Samuel 25:2) en Boaz een Ruth (Ruth 1:4). Banesius, een schrijver uit de laat 18de eeuw, zei dat koffie een medicijn was omdat medicijnen meestal bij toeval worden ontdekt. Het verhaal hierbij is dat een geitenhoeder klaagde tegen de lokale priester dat zijn kudde soms wel hele nachten wakker bleef en daarbij ook nog idioot ronddansten . De priester dacht dat zij van de rode bessen hadden gegeten die in de weide groeiden waar zij graasden. Hij plukte de bessen voor onderzoek, kookte ze in water en dronk dit op. Hierna kon hij zonder moeite de hele nacht wakker blijven. Dit was door God gezonden medicijn en kon alleen worden openbaart door een dienaar van hem.

Het standpunt van de Islam: 
Het verhaal van de moslims was al even fantastisch als ongegrond. Derwisj Omar, een genezer uit de stad Mokka (!) was verbannen uit de stad en moest noodgedwongen gaan leven in een grot in de woestijn. Door honger gedreven kauwde hij op rode bessen die aan de struiken groeiden. Hij vond ze te bitter en roosterde ze om de smaak te verbeteren. Blijkbaar was hij vlak voor zijn verbanning nog zo slim geweest om het noodzakelijke  gereedschap om koffie te  branden mee te nemen… De andere versie gaat over Omar die de bessen kookt en zo een wonderbaarlijke drank brouwt dat als medicijn wordt beschouwd. Uiteindelijk komen zieken die horen van dit medicijn naar zijn grot om het te gebruiken en Omar wordt als wonderbaarlijk genezer teruggehaald naar de stad waar hij het, na zijn dood, schopt tot beschermheilige van Mokka.
Ondanks de vele verhalen blijft de oorsprong van koffie  mysterieus en kan niemand eigenlijk vertellen wanneer de plant is ontdekt of waar hij vandaan kwam. Hierdoor zijn er nog vele andere verhalen ontstaan.
Waarschijnlijk is de koffieplant ergens tussen 575 en 850 meegenomen door woestijn nomaden. Door de oorlogen met de Perzen en de Arabieren is de plant voornamelijk gesetteld in Ethiopië en Jemen waar nu nog steeds de grootste plantages te vinden zijn.

Koffie termen en koffie jargonGeen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.