vrijdag 27 januari 2012

illycaffè en de zoektocht naar de perfecte koffie


Al meer dan 70 jaar streeft illycaffè naar het produceren van de perfecte koffie.
In deze zoektocht naar perfectie heeft het bedrijf geavanceerde productie- en testlijnen ontwikkeld, waarvan de meest recente 20.000 horecaverpakkingen koffie per dag inspecteert.


Kwaliteit is controle in het kwadraat

Ze zeggen dat je vijftig bonen nodig hebt om de perfecte koffie te maken, en slechts een om hem te verpesten. Iedereen in de branche kent deze stelregel, en die voor illycaffè steeds als uitgangspunt dient sinds de uitvinding van de voorloper van de moderne espressomachine in 1934 door de oprichter van illycaffè, Francesco Illy.
 
Deze passie voor kwaliteit is nog belangrijker omdat illycaffè slechts één koffiemelange verkoopt. De koffie van illycaffè, die wordt gemaakt van 100% Arabica-bonen, heeft een onmiskenbaar aroma dat overal waar de koffie wordt geserveerd hetzelfde is: in meer dan 50.000 gelegenheden in 140 landen wereldwijd.
 
De aandacht voor kwaliteit heeft in het productiehoofdkantoor in Trieste geleid tot vele innovatieve controlesystemen. Een van deze systemen, voor het testen van koffieblikken van drie kilo, is recentelijk herontworpen met behulp van Omrontechnologie.


Gegarandeerd luchtdicht
 
Deze blikken worden alleen verkocht aan horecagelegenheden en kunnen direct op de maal-/doseermachine van een koffieapparaat worden geplaatst. Na het vullen worden de blikken, die onder druk staan, gecontroleerd op luchtdichtheid, zodat het aroma drie jaar of langer behouden blijft. Het vorige testsysteem was 25 jaar in gebruik geweest en was toe aan een volledige upgrade, legt Giuseppe Cutuli van illycaffè uit: “We moesten de productiviteit verbeteren en een aantal problemen oplossen die hadden geleid tot storingen,” aldus Cutuli. “Het testen is een van de gevoeligste stappen in het hele productieproces. Geen enkel blik koffie verlaat de productielijn zonder de controle op luchtdichtheid te ondergaan.”

De vernieuwde test heeft twee parallelle lijnen die vijf dagen per week, vierentwintig uur per dag in bedrijf zijn. De koffieblikken van 3 kilo worden in een tank geplaatst, onder druk gezet en gecontroleerd op lekkages. Tijdens de belangrijkste test worden de blikken koffie in water ondergedompeld. Ze worden vervolgens gedurende enkele seconden geobserveerd om te controleren of er geen luchtbellen vrijkomen, hetgeen duidt op een lekkage in een van de lassen.Transport is doorslaggevend

Het nauwkeurige en efficiënte transport van de blikken is cruciaal. Het transportmechanisme wordt geregeld door drie Omron XtraDrive-serie lineaire motoren die de blikken door het proces voeren. Voordat het systeem werd gebouwd, werden de lineaire motoren aan een proef onderworpen om te garanderen dat de oplossing zou voldoen aan de eisen van illycaffè op het gebied van snelheid en nauwkeurigheid. Deze proeven overtuigden de technische staf ervan dat het mogelijk was om de efficiëntie te verhogen en toch de vereiste nauwkeurigheid te garanderen.

Op de XtraDrive-motoren van Omron zijn de servoaandrijving en de axiale besturing geïntegreerd, waardoor de unit kleiner kan worden uitgevoerd. Giuseppe Cutuli legt uit: “Dit betekende dat we de omvang van de testmachine konden beperken en tegelijkertijd de transfertijd en het gebruikte materiaal konden verminderen. Nu konden we de testtanks op maat bouwen voor de koffieblikken." Het gebruik van lineaire motoren, die geen mechanische onderdelen hebben zoals traditionele systemen, kwam ook de betrouwbaarheid ten goede: een doorslaggevende factor vanwege het gebruik van water in de tests.
Het nieuwe systeem kan twaalf blikken van 3 kilo testen per minuut: tweemaal zoveel als het vorige. Bovendien is het werk van de operator een stuk eenvoudiger geworden, zegt Giuseppe Cutuli: “Voorheen hing
de besturing volledig af van de ervaring van de operator. En die ervaring was lastig door te geven wanneer de operator vertrok of een andere baan kreeg.”


Verzekerd van kwaliteit

Een niet minder belangrijk aspect is dat het systeem ruimte biedt voor grotere toekomstige volumes als de markt van illycaffè verder groeit. En met de franchiseketen ‘espressamente illy’ lijkt deze groei verzekerd. Sinds de start in 2003 zijn meer dan 150 cafés geopend in 20 landen. Alle serveren koffie uit de blikken van drie kilo die zijn voorbehouden aan commerciële gelegenheden, en waarvan de kwaliteit wordt verzekerd door het nieuwe testsysteem van illycaffè.Nog meer Italie.

Italiaanse Passie en Sfeer tijdens uw evenement

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.