dinsdag 12 oktober 2010
1001 Italianen In Nederland - Daniela Tasca
Over 1001 Italianen
1001 Italianen is een meerjarig project bestaand uit een tentoonstelling, een verhalenwebsite, een webspecial, een documentaire, een lezingen-/debattenreeks en een boek.
Het doel van 1001 Italianen is het opsporen, ontsluiten en breed toegankelijk maken van de geschiedenis van de Italianen in Nederland gedurende de afgelopen 50 jaar.
Aanleiding voor het project is de viering van het wervingsverdrag dat 50 jaar geleden (in augustus 1960) is overeengekomen tussen Nederland en Italië, en dat wordt aangemerkt als het startpunt van de immigratie van 'gastarbeiders'.
De Italianen waren de eerste, daarna kwamen de Spanjaarden, de Portugezen, de Turken, de Grieken, de Marokkanen, De Joegoslaviër. Met de Italianen begint de multiculturele samenleving in Nederland.
Centrale vragen bij dit project zijn: Wat is de bijdrage van Italiaanse migranten aan de Nederlandse geschiedenis? Wat voor gemeenschap vormen de Italiaanse migranten in Nederland? Wat is de relatie met het 'gastland' Nederland?
Naar aanleiding van de ontwikkelkostensubsidie die de Mondriaan Stichting in mei 2010 heeft toegekend, is Stichting Culturissima opgericht, die het project verder gaat uitvoeren.
We zijn nu bezig met de verdere financiering van het project. We hopen u binnenkort meer te kunnen bieden over 1001 Italianen in Nederland.
Het initiatief
Daniela Tasca - artistiek coördinator/programmamaker/schrijver
Initiatiefneemster van 1001 Italianen is Daniela Tasca (1966). Tasca komt in 1989 naar Nederland als Erasmus studente aan de UvA en blijft nadien als wetenschappelijk onderzoeker werken voor het VanDale woordenboek Nederlands-Italiaans. Tevens geeft zij Italiaanse les bij het Italiaans Cultureel Instituut en andere instellingen.
Vanaf 1991 begint zij te werken als programmaker bij de lokale radio en ook met incidenteel research- en productiewerk voor de landelijke omroep. Nadat zijn in 1997 een journalistieke opleiding afrondt bij de Media Academie in Hilversum werkt ze tot 2006 als redacteur/researcher/verslaggever voor de landelijke omroepen (programma's Koken met Sterren, Giro d'Italia, InFocus, Arabesque, De Held van 2004, MAX & Catherine). Voor de NMO (Nederlandse Moslim Omroep) maakt ze onder andere de documentaire Ahmadiyya's, verstoten moslims. Sinds 2006 is ze als zelfstandig programmamaker werkzaam onder de naam Mediaterra. In 2009 rondt zij het succesvolle project De Spaghettiflat, Little Italy in de Polder af, bestaand uit een documentaire (samen met Tonino Boniotti), een boek en een webspecial.
Na het afronden bij een opleiding bij Studio Bromet werkt zij als camjo. In die hoedanigheid heeft ze twee korte documentaires gemaakt: Mijn Man, en zijn leven in Nederland (2009) en ADM, muziek van de arbeid (2009).
Naast het televisiewerk schrijft Tasca voor theater. Haar eenakter Een Stadstragedie wint in oktober 2004 de publieksprijs bij het Hollandse Nieuwe Festival in Amsterdam en ook haar tweede stuk Ondrobidemiz is in 2005 voor dit festival geselecteerd. In opdracht van BMO (Bureau Maatschappelijke Ontwikkeling te Amsterdam) en productiebureau Arpeggio schrijft ze in 2006 Laffe®booij, een toneelstuk speciaal voor jongeren.
Naar aanleiding van haar project De Spaghettiflat schrijft zij in 2009 de korte monoloog Se Potevo Tornavo (Als ik kon, kwam ik terug) voor actrice Sanna Andrea en regisseuse Corrina Manara. Ter gelegenheid van de wielerkoers Giro D'Italia in Nederland heeft zij in mei 2010 een cultureel programma gemaakt De Giro in 30 minuten samen met theatermaakster Donatella Civile, bestaand uit de lezing De Campionissimi van de Giro en de korte monoloog La Dama Bianca. Zij is momenteel bezig met de ontwikkeling van het project IJssalon Venezia met regisseuse Corrina Manara voor de Culturele Zondag in Utrecht.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.