maandag 23 december 2013

Marco Carpineti - Wijnstokken tussen historische muren, druiven geteeld naast de oude weg Via Francigena. - Italie Thuis

Biologische producten, het resultaat van traditie en jarenlang experimenteren met nieuwe methodes.
 Op de biologische boerderij van Marco Carpineti valt dit allemaal samen. Een klein juweeltje in de provincie Latina. Net buiten de muren van Cori, een oude stad die dateert uit de vierde eeuw voor Christus.
Hier gaan oud en nieuw samen. De liefde voor inheemse wijnstokken, zoals nero buono di Cori en Arciprete bianco, staat het onderzoek naar nieuwe methodes om druiven te telen niet in de weg.


Traditie en innovatie. Carpineti experimenteert, onder meer in samenwerking met de Universiteit van Rome, om de druifstengels en vellen te kunnen gebruiken voor de productie van biomassa.
Het bedrijf bezit ongeveer 52,5 hectare grond, bestaande uit 41 wijngaarden en 11 olijfgaarden.
In 1994 is Carpineti overgegaan op biologische landbouw. Na de drie jaar, die nodig zijn voor de overgang, is Carpineti erkend door de organisatie “Soil and Health”. Zij zien toe op strikte naleving van de voorschriften inzake biologische productie.

Bij de verzorging van de planten en de verwerking van de grondstoffen worden geen herbiciden, chemische meststoffen en synthetische producten gebruikt. En wordt met respect voor de omgeving landbouw bedreven.


De grond wordt niet overbewerkt en het onkruid wordt onder controle gehouden door te maaien. De witte druivenrassen die geteeld worden zijn: Bellone, Arciprete Bianco, Malvasia, Trebbiano en twee varianten van de Grecco druif, bekend als Moro en Giallo. Twee druivenrassen die bijna verdwenen zijn vanwege de lage opbrengt en moeilijke teelt. De rode druivenrassen zijn: nero buono di Cori, Montepulciano, Sangiovese en Cesanese.
Ongeveer 30% van de wijngaarden zijn meer dan 25 jaar oud. 50% is 10 jaar oud en de overige wijngaarden zijn 5 jaar oud. De dichtheid van de planten per hectare varieert van 1300 op de oudste wijngaarden en 5000 op de nieuwere wijngaarden.


Carpineti werkt nu samen met een technologisch bedrijf SECAM, dat zich bezighoudt met de traceerbaarheid van een product. Zo is er te zien welk pad de wijnfles heeft afgelegd en wat hij onderweg tegen is gekomen. Van de wijnstokken tot op de tafel bij de consument.


Marco Carpineti from ItaliëThuis on Vimeo.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.