maandag 14 februari 2011

50 Jaar Italiaanse Gastarbeiders - 1001 Italianen

50 Jaar Italiaanse Gastarbeiders - 1001 Italianen

In het kader van het project '1001 Italianen' presenteert Het Verhalenarchief dit najaar een nieuw thema: 50 Jaar Italiaanse gastarbeiders.

In 1960 sluiten Nederland en Italië een wervingsverdrag, waardoor het voor Italianen gunstiger wordt om in verschillende bedrijfstakken in Nederland, zoals mijnbouw, scheepvaart en woningbouw aan de slag te gaan. Een eerder wervingsverdrag, uit 1949, richt zich voornamelijk op de werving van van mijnwerkers voor de mijnbouw in Limburg.

Het verdrag uit 1960 met Italië staat model voor soortgelijke verdragen met andere landen zoals Spanje, Portugal, Turkije en Marokko. Met de Italianen komen dus de eerste ‘gastarbeiders’ naar Nederland.

De komst van Italiaanse gastarbeiders heeft invloed op de werkvloer, het straatbeeld en het eten. Het Verhalenarchief is op zoek naar verhalen van Italiaanse immigranten en van Nederlanders die voor het eerst met Italianen in aanraking komen.

Wat brengt de Italiaanse arbeidsmigranten naar Nederland en wat doet hen besluiten er te blijven? Wat zijn hun ervaringen met de Nederlandse cultuur? Het Verhalenarchief wil de goede, maar ook de minder goede herinneringen aan hun tijd in Nederland opschrijven.

Schrijf mee!

Kijk in laden of dozen. Misschien ligt er nog een bedrijfsfoto’s waar uzelf met collega’s op staat. Wie weet liggen er liefdesbrieven van een Nederlands vriendinnetje, ansichtkaarten uit Italië of een foto van uw Italiaanse buurjongen. Welke herinneringen heeft u aan de eerste jaren van Italianen in Nederland? Of aan de Italiaanse nieuwkomers? Schrijf het ons. Een gebeurtenis, een bespiegeling of een beslissend verhaal.


Het Verhalenarchief

1001 Italianen / Fotocollage 1001 Italianen

Nog meer Italie

Italiaanse Passie & Sfeer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.