woensdag 29 juni 2011

Tiramisu. Het meest populaire dessert van Italie!Tiramisu is misschien wel het meest populaire dessert van Italië. En dat vinden niet alleen de Italianen, ook in de Nederlandse restaurants staat het vaak op de kaart. Soms erg lekker, vaker helemaal niet. Tja, dit is een van die dingen die je gewoon in Italië zelf moet eten om de maximale smaak eruit te halen…

Tira-me-su – gemaakt van eieren, mascarpone, lange vingers, koffie en soms drank – betekent letterlijk “Trek me omhoog”. Er doen vele verhalen de ronde over het ontstaan ervan. Zo zou het in de 17e eeuw gemaakt zijn om ziekige mensen erbovenop te helpen. We kunnen ons best voorstellen dat een lekkere tiramisu je opvrolijkt, maar aan de genezende werking ervan twijfelen we sterk ….. Een andere uitleg is dat het van origine Grieks is en de vrouwen het aan hun mannen gaven voordat zij gingen vechten. De caffeïne zou hen energie en kracht geven. Tiramisu Grieks?! Kom nou zeg… Nee, het verhaal dat wij geloven is dat tiramesu – de oorspronkelijke naam – geboren is in restaurant Beccherie uit Treviso. Dat is een stuk romantischer en geloofwaardiger en wordt bovendien ook door vele restaurants bevestigd.

De tiramisu, zoals dit restaurant uit Treviso het al decennia maakt, wordt op andere wijze geserveerd dan je wellicht gewend bent, namelijk op een ronde schaal, met de lange vingers eromheen (en dus niet als laag). De bedoeling is dat je de lange vingers gebruikt om in te dopen.

Het geheim van een goede tiramisu is o.a. dat de lange vingers niet te zompig worden. Laat ze dus niet te lang in de koffie liggen maar doop ze alleen maar even in. Dan is het net genoeg om de smaak van de koffie erin te laten trekken en zo blijft het toch nog een krokant en luchtig koekje.

Loopt het water je al in de mond?

Omdat je nu natuurlijk wilt weten hoe je tiramisu ‘tradizionalmente’ zelf maakt, kun je hier het recept van chef Roberto Linguanotto bekijken. Dit is momenteel de chef van restaurant Beccherie. Ook de eventuele variaties die je kunt maken, staan op de site.

Wil je aan het handje mee worden genomen door de hese Don Corleone stem van chef Roberto? Bekijk dan het filmpje (Italiaans).

Origineel ARTIKEL

Savoiardi (Lange Vingers) / Mascarpone

Nog meer TIRAMISU

Nog meer DOLCI

Italiaanse Food Concepten voor op uw evenement!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.