zondag 18 september 2011

Debuut album La Ballata Dei Piedi Volanti van Fulvia di DomenicoFulvia di Domenico werd geboren in Rome, Italië.
Nog voor haar eerste verjaardag volgde ze haar vader, destijds werkzaam in Libië, om vervolgens haar jeugd als ‘wereldreiziger’ door te brengen.
Ze leefde met haar familie in Libië, Kameroen, Algerije en Parijs voordat ze op haar dertiende terugkeerde naar Rome.
Haar muzikale ‘carrière’ begon op haar zesde in de jungle van Kameroen, waar ze samen met haar broer Giovanni duetten uit Verdi’s ‘Rigoletto’ zong.
Gevormd door zowel haar Italiaanse roots als door de verschillende culturen en talen waarin Fulvia opgroeide beschouwt ze zich niet alleen als een Romeinse in de vreemde, maar als een echte wereldburger.
Ze studeerde talen en literatuur aan de universiteit van Rome en Granada.
Daarnaast bleef ze haar passie voor zingen verder ontwikkelen en studeerde ze jazz bij de bekende Italiaanse jazz-zangeres Maria Pia de Vito.
In 2002 werd ze toegelaten tot de afdeling Jazz and World Music van het Rotterdams Conservatorium, waar ze in 2006 afstudeerde. 

Al tijdens het conservatorium nam haar carrière een internationale vlucht met Nederland, België, Duitsland, Italië en Brazilië als belangrijkste werkterreinen. 
Met deze achtergrond is haar muziek een prachtige mix geworden van kleuren, smaken, talen en ritmes.
In 2003 richtte Fulvia Di Domenico samen met percussionist Matthias Haffner en gitarist Marijn van der Linden de band FULVIA op.
Sinds die tijd werkte deze harde kern samen in diverse bezettingen en met verschillende instrumentalisten waarmee ze hun passie voor Braziliaanse muziek deelden.
Op die manier heeft de band uiteindelijk een heel eigen sound weten te vinden.
De band speelt een eclectisch repertoire bestaande uit fris gearrangeerde en altijd dansbare Samba’s, Italiaanse en Franse Chansons en eigen “werelds” werk, beïnvloed door jazz en met een flinke scheut Dolce Vita.


Het debuut album La Ballata Dei Piedi Volanti (de ballade van de vliegende voeten) is het resultaat van deze samenwerking.
Het bevat een mix van eigen composities van de bandleden en arrangementen van Italiaanse en Franse liederen uit de jaren 60 en 70.
De songs met teksten in het Italiaans, Portugees, Frans en Engels zijn allemaal gehuld in een jasje van Braziliaanse grooves zoals Baião, Samba en Bossa Nova en versiert met jazzy improvisaties.
Op deze manier ontstaat een prachtige eigen stijl die men het beste kan omschrijven met ‘Italian Bossa Jazz’ – Brazilian beats with a twist of jazz and dolce vita.

De CD werd op 5 mei 2011 door een schitterend live concert op het Rotterdamse ‘Grounds’-podium gepresenteerd en is bij het Nederlandse label ‘Distriburtionlabel’ uitgebracht.
De plaat werd  in juli 2010 opgenomen en gemixt door Sven Lens in het ‘As Loud As Studio’, Nijmegen.
De mastering staat op naam van Darius van Hefteren, ‘Amsterdam Mastering Studio’. 
De titelsong van het album is een compositie van de pianist Giovanni Di Domenico, Fulvia’s broer die ook als gastsolist op de CD vertegenwoordigd is. Liner notes by Lilian Vieira:

Music is feeling, but you can't always explain feelings... fortunately!
The first time I heard Fulvia's voice she was singing an old beautiful samba in a quite traditional setting.
Her extraordinary, clear, tender and beautiful sound made me feel as if with an embrace I was thrown back into ancient Brazil, where so many different cultures passed by to enrich and embellish our music even more.
Fulvia sang that samba as if nobody had ever sang it before, as if it was made just for her.
Through her voice she brought Italy to Brazil, but actually she gave herself
to the world, playing with different styles, like a kid playing with life...and suddenly, feeling became sound...

“…een overtuigend debuut” (Jazzism September 2011)

Line up:

Marijn van der Linden - gitaar, cavaquinho
Wim Dijkgraaf - harmonica
Noa Stroeter - contrabas, e-bas
Matthias Haffner - percussie
Special guest:
Giovanni Di Domenico - piano

2011 Distributionlabel.com / EAN: 8700001797658

Voor BOEKINGEN kunt u contact opnemen met Italian Entertainment And More.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.