woensdag 16 november 2011

Stichting Culturissima en Bibliotheek Velsen presenteren de tentoonstelling 1001 Italianen in de IJmond.


-IJMUIDEN- Vijftig jaar geleden verzetten de Italiaanse immigranten zich tegen de Hollandse pot en eisten Italiaans eten. 
Deze dag ging de geschiedenis in als de dag van het Spaghetti oproer. 
In het kader van 50 jaar wervingsverdrag tussen Nederland en Italië, organiseren Bibliotheek Velsen en Stichting Culturissima de expositie 1001 Italianen in de IJmond. 
Op zaterdag 19 november wordt deze tentoonstelling in de Centrale Bibliotheek in IJmuiden geopend.
 
De expositie geeft een beeld van het leven en werk van Italiaanse gastarbeiders in de IJmond, aan de hand van (gedigitaliseerde) originele documenten, foto’s, filmfragmenten. 
Meer dan 300 documenten afkomstig uit verschillende privécollecties en de collectie van het Nationaal Archief vormen samen deze expositie. 
Ook hebben velen gehoor gegeven aan de oproep in de lokale pers en zijn er privé objecten beschikbaar gesteld.

Opening 1001 Italianen in de IJmond
Op zaterdag 19 november wordt tijdens een lunch de expositie geopend. Wethouder Wim Westerman, Daniela Tasca (artistiek coördinator van 1001 Italianen) en schrijfster Katja Schoondergang nemen tijdens de opening het woord.

Mede mogelijk gemaakt door
1001 Italianen in de IJmond is mogelijk gemaakt door de Mondriaan Stichting, het Nationaal Archief, het VSBFonds, het Prins Bernhard Cultuur Fonds, de gemeente Beverwijk, Heemskerk en Velsen, LIZE, Tata Steel, Hetverhalenarchief.nl en Vijfeeuwenmigratie.nl.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.