
De deegbodem van focaccia is te vergelijken met die van een pizza,
maar dikker. De basis bestaat uit bloem met een hoog glutengehalte,
olie, water, suiker, zout en gist.
Focaccia wordt meestal met de hand in een dikke deeglaag uitgerold en gedrukt. De deegbodem wordt dan in een steenoven gebakken. De bakker doorboort vaak het brood met een mes om te voorkomen dat er aan het oppervlak van het brood bubbels ontstaan. Grote bubbels maken focaccia ongeschikt als sandwichbrood.
Focaccia wordt meestal met de hand in een dikke deeglaag uitgerold en gedrukt. De deegbodem wordt dan in een steenoven gebakken. De bakker doorboort vaak het brood met een mes om te voorkomen dat er aan het oppervlak van het brood bubbels ontstaan. Grote bubbels maken focaccia ongeschikt als sandwichbrood.





De Recco versie heeft behalve de naam geen gelijkenis met andere focaccia typen. Het is een kaas vulling tussen twee flensjes.
Regionale verschillen bestaan ook, zoals focaccia dolce, populair in sommige delen van het noordwesten van Italië, dat bestaat uit een basis-
focaccia bestrooid met suiker, of met rozijnen, honing of andere zoete ingrediënten.




Focaccia wordt op grote schaal gebruikt als een sandwich brood buiten Italië.
Overzicht van bekende focaccias
Focaccia Genovese, het klassieke plat brood op smaak gebracht met olijfolie en zout
Focaccia Genovese met uien is een variant van de Ligurische focaccia.
Focaccia met kaas van Recco, twee lagen van deeg gevuld met een mengsel van kaas, zachte kaas en wrongel
Focaccia Novi is vergelijkbaar met focaccia Genovese
Focaccia alla Messinese
Focaccia Barese, typische Apulisch, gegarneerd met tomaten en verse olijven
Focaccia Venetiaans, zoet en gegeten met Pasen
Strazzata, variant uit Lucca, traditioneel gegeten bij wijn
Vastedda, afwisselend gekruid, Siciliaanse focaccia.
Focaccia con l´uva, gegeten in heel Italie tijdens de oogstperiode.
Schiacciata Florentijns, brozer dan die uit Genua, erg zout, bevochtigd met olijfolie.
Cudduruni Lentini (SR), focaccia gevuld met wilde bieten, broccoli of ui, en verse pecorino kaas.
Focaccia dolce Mantovana, gemaakt met bloem, suiker, boter, zoete amandelen, pijnboompitten, ei, citroenrasp.
De onderstaande Focaccia recepten vindt u HIER:
Focaccia Genovese
Focaccia con il formaggio
Focaccia Barese
Focaccia Veneta
Strazzata
Vastedda
Schiacciata
Cuddiruni
Sfinciun
Bron:
Zelfmaak recepten - Recepten en kooktips voor klassieke gerechten en ingrediënten
Nog meer smakelijke Italiaanse recepten.
Italiaanse Nieuws Feeds, Streams en Blogs
Nog meer smakelijke Italiaanse recepten.
Italiaanse Nieuws Feeds, Streams en Blogs
Ok, now I am hungry :-)!
BeantwoordenVerwijderenCiao
Alessandra