zondag 9 juni 2013

Che Festa, grazie Amici! Het was een geweldig zomerfeest! Italie Evenement 2013 met ruim 25.000 bezoekers!

Het tiende Italië Evenement was een evenement van 220 exposanten, koks, artiesten, schrijvers en modeontwerpers, maar ook een evenement met ruim 25.000 bezoekers! Daarmee kijken wij terug op een fantastisch jubileumfeest, waarbij diverse records werden gebroken! Zeg nou zelf: Was het niet geweldig om bij de poorten van Kasteel de Haar Italië binnen te stappen en te genieten van de vele smaken en stijlen van dit bijzondere land?! Of zoals sommige bezoekers zeiden: “Hier begint mijn zomervakantie, hier ben ik thuis!”


Het Italië Evenement is uitgegroeid tot het ontmoetingspunt voor Italië-liefhebbers in Nederland. En nu met het Italië Evenement de Nederlandse zomer echt begonnen is, kijken wij met u graag nog even terug op drie unieke dagen in Haarzuilens, in woord en beeld.


Zo begon het ‘Italiaanste’ feest van het jaar met een Italiaanse jukebox vanaf de Dom en rond Kasteel de Haar met een indrukwekkende processie en Maria-viering. Hoog bezoek (gedeputeerden en ambassadeur) was er ook voor de presentatie van de Stichting Romeinse Limes Nederland en de uitreiking van de Mondo Italia Award 2013 aan sterrenkundige Raffaella Morganti. Verder viel er van alles te beleven op de terrassen en nieuwe pleinen; Piazza dell’Aperitivo en La Sagra. En dan hebben we nog niet genoemd: de populaire waterballen in de kasteelgracht, dj Funky 500, de kleurrijke papegaaien van Salvatore, de vele kookworkshops en proeverijen, eccetera. En heeft u trouwens de foto’s van Pisa teruggezien op ons site?

Voor de foto van Pisa en het evenement: klik HIER.

Vergeet ook niet alle muzikanten, zoals Massimo Bizzo, Tamorra, Spaccailsilenzio, Davide la Cara, Angelo Indaco en Alessandro van Crecchio’s Voices, die niet alleen aan het zingen waren en met u en ons hun Italiaanse passie voor het goede leven deelden. Zij voelden zich meer dan thuis op Kasteel de Haar en dat was te merken…


Daarom: namens de voltallige brigade van Maestro Events en Kasteel de Haar dank voor het prachtige jubileumfeest, een heerlijke zomer gewenst en graag tot ziens op 23, 24 en 25 mei 2014 wanneer we de 250.000ste bezoeker hopen te ontvangen.


Aris Spada, directeur Maestro Events


Uit chemische analyses van amforen en een wijnpers blijkt dat de Etrusken wijn uitvoerden vanuit Italië naar Zuid-Frankrijk.

Franse wijnbouw heeft Italiaanse wortels


Uit chemische analyses van amforen en een wijnpers blijkt dat de Etrusken wijn uitvoerden vanuit Italië naar Zuid-Frankrijk. Vervolgens is de lokale bevolking daar zelf wijn gaan verbouwen en daarna heeft die praktijk zich verspreid over Frankrijk, en uiteindelijk hebben de Franse wijnrassen heel de wereld veroverd.

De oudste voorbeelden van het maken van wijn komen uit de streek die we nu kennen als Georgië, Armenië en Iran. De wilde voorvader van de wijndruif is waarschijnlijk ook afkomstig uit Georgië en de eerste wijn zou daar al rond 6.000 v.C. gemaakt zijn.
Van daaruit heeft de wijnbouw zich dan langzaam verspreid naar het westen over Europa, maar hoe dat juist gebeurd is, is niet erg duidelijk, omdat wijn weinig chemische kentekens achterlaat die archeologen met zekerheid kunnen toeschrijven aan wijn en niet aan andere landbouwproducten.
Een Amerikaanse team onder leiding van Patrick McGovern van het University of Pennsylvania Museum heeft nu een deeltje van de puzzel opgelost. Het team concentreerde zich op Lattara, een kuststadje bij de stad Lattes ten zuiden van Montpellier.
In Lattara werden Etruskische amforen ingevoerd tot in de periode rond 525-475 v.C. De Etrusken waren een volk dat in het huidige Italië leefde, in het huidige Toscane, en het is bekend dat ze aan wijnbouw deden. Waarschijnlijk leerden ze dat van de Feniciërs, want ze gebruikten amforen met dezelfde vorm. De amforen, met hun kenmerkende lange vorm en handvaten, werden echter ook gebruikt om olie en ook vaste stoffen te vervoeren en tot nu toe was het niet duidelijk wat erin had gezeten.

Gaschromatografie/massaspectrometrie

McGovern en zijn team hebben nu een aantal amforen uit Lattara, zowel Etruskische als latere inheemse, onderzocht met een techniek die gaschromatografie/massaspectrometrie heet en die een lijst geeft van de moleculen die in het aardewerk van de amforen zit.
Daaruit bleek dat er wel degelijk wijn in had gezeten, en ook dat de wijn kruiden en hars bevat moet hebben. De hars, zoals in de Griekse retsina, werd waarschijnlijk toegevoegd om de houdbaarheid te bevorderen van wijn die getransporteerd werd.
Ze onderzochten ook een platform waarop waarschijnlijk wijn gemaakt werd, en ook dat bleek sporen van wijn te vertonen."Het is ongebruikelijk om een wijnpers uit een vroege periode te vinden in een ommuurde stad als deze", zei doctor McGovern aan de BBC. "Het chemische bewijs vinden voor de pers, dat was een verrassing."
De pers dateert uit 425-400 v.C. en dat sluit aan bij een patroon dat ook elders gezien wordt: wijn wordt eerst ingevoerd van elders, en de lokale bevolking probeert na een tijd zelf druiven te kweken en een eigen, lokale wijnindustrie op te zetten. De wijnpers en de inheemse amforen met sporen van wijn zijn het oudste archeologische bewijs voor wijnbouw in Frankrijk.

Verder verspreid

"Van hieruit heeft de wijnbouw zich verspreid langs de Rhône, de gedomesticeerde wijnplant wordt verplant en kruist zich met wilde druiven en allerlei soorten van interessante gekweekte variëteiten ontwikkelen zich, -dat zijn de soorten die zich nu verspreid hebben over de hele wereld", zei McGovern. 
"De meeste wijn die vandaag gemaakt wordt, komt van Franse kweekvariëteiten, die uiteindelijk afstammen van de variëteit uit het Midden-Oosten via de Etrusken. Er blijven nog veel blinde vlekken in te vullen, maar ik vind dit erg opwindend."
De methode die in de studie gebruikt is, heeft de grenzen verlegd van wat men chemisch aan bewijzen kan verzamelen van archeologische overblijfselen zoals die in Lattara.
Regis Gougeon van het Institut de la Vigne et du Vin van de Université de Bourgogne noemde de studie "zonder twijfel een goed voorbeeld van hoe technologie en methodologie de wetenschap kunnen leiden". 
"Het was al geweten, meer bepaald dankzij het werk van Patrick McGovern, dat de wijnbouw waarschijnlijk rond 3.000 v.C. van het Midden-Oosten naar het Middellandse Zeegebied gekomen is", zei Gougeon. "Deze Etruskische hypothese is nieuw en werpt een interessant licht op de mogelijke inbreng van deze hoog ontwikkelde en op kunst gerichte beschaving."

Amforen

Het team van McGovern onderzocht zowel Etruskische amforen (boven) als inheemse (onder). (Foto's en tekeningen: B.P.L. in PNAS)
AP

vrijdag 7 juni 2013

Gardameerkrant 2013 - Lente/Zomer Editie - Gardameer, steeds meer te doen! - Boek NU uw vakantie naar Italie!

Na een successtart van de Gardameerkrant in 2012 heeft het team ook in 2013 weer haar uiterste best gedaan om een zo compleet mogelijke krant neer te zetten.



Waar zij in 2012 nog maar een uitgave hadden, zijn zij nu uitgebreid naar twee. Een uitgave in juni - juli en een in augustus - september. De krant is nu op ruim 900 punten overal rond het meer en in Verona gratis verkrijgbaar.








bungalows, holiday-homes




donderdag 6 juni 2013

Verse Italiaanse pasta; lekker en puur van smaak! - FastPasta maakt het mogelijk ook op UW evenement.

Bent u op zoek naar een cateringservice voor uw evenement, dat nét iets anders te bieden heeft dan het gangbare cateringaanbod? 

Kies dan voor FastPasta

Wij maken van elk evenement een culinair feest om nooit te vergeten! Vanuit mobiele pasta-units schotelen wij, in nog geen minuut, gevarieerde verse Italiaanse pastamaaltijden voor aan grote groepen mensen.



Kwaliteit
Onze maaltijden worden met zorg bereid door onze professionele koks, volgens HACCP-normen. Wij gebruiken eersteklas producten en bereiden de lekkerste pasta's met sauzen en toppings naar keuze. Geen ongezonde fast food opties, maar pure smaak en de beste ingrediënten.


Voordelig
Het FastPasta concept is een stuk voordeliger dan de traditionele cateraars. Wij bieden al arrangementen vanaf 
een vast bedrag per persoon aan. De porties worden gemakkelijk uitgeserveerd in speciale bakjes. Geen geknoei en gemakkelijk op te ruimen.


Origineel
Onze mobiele pasta-units hebben weinig ruimte nodig en zijn zowel binnen als buiten inzetbaar. Bezoekers kijken hun ogen uit wanneer koks direct met hun bestelling aan de slag gaan. Een hoger entertainmentgehalte bestaat er niet!




Italiaanse olijfolie

woensdag 5 juni 2013

Historical Origins of French Cuisine: it can be traced to the Italians!

The history of French ascendency in the culinary arts can be traced to the Italians. 

As the 15th century dawned, the highest of Renaissance culture flourished at Florence. Prosperity that reached beyond the very small royal population lent itself to dining as entertainment, in which common foods were decorated and flavored not for the purpose of hiding food which was turning bad, but for emphasizing those flavors allowed by improved storage techniques and new discoveries in food preparation.


Mushrooms, truffles, garlic, and otherwise infrequently used vegetables appeared - some of them carved artistically - while pasta creations became filled and layered (lasagne, ravioli, manicotti, etc), all of it accompanied, among the wealthy, with an expensive show of table finery, Venetian glassware, porcelain, and precious metals. An incredible assortment of pastries and sweet things would then follow these visual feasts.


But the French were largely ignorant of these things, until Catherine de Medici ("MED-a-chee"), daughter of Lorenzo, Duke of Urbino, arrived in France in the 1540's to become the bride of the future King Henri II. (She would, incredibly, produce three additional kings of France.) In her entourage were cooks skilled in the ways of Florence. She brought with her also the expectation that ladies would be in regular attendance at sumptious feasts, and would dress in fashionable (and revealing) attire when doing so. Dinner, in France, was to become Theater. Not only did she bring fine cuisine - she brought the Italian banking system, theatrical comedy, and ballet. Quite a lot, from a woman which history would ultimately view as ambitious and duplicitous.


The result of the culinary explosion was to produce, in 1652, a book entitled "Le Cuisine François", written by France's premier chef, La Varenne. Detailed instructions appeared in this book, the recipes listed alphabetically, with the introduction of new techniques, such as the use of the roux as a sauce thickener rather than the common use of bread for the purpose.


With the ascent of Louis XIV, the meaning of sumptuous dining took another leap in extravagance at his palace at Versailles. The "fork" began a regular appearance, and instead of all the food appearing all at once (much of which would become cold), Louis introduced the idea of dining in a series of steps, or courses. Cooks became specialized, and strange looking containers and instruments appeared to better prepare individual things.

Read it all here! (~~ Paul V. Hartman ~~)