vrijdag 18 maart 2011

1001 Italianen in Nederland - Digitale Tentoonstelling 2011

Wie eet er niet regelmatig rucola,droomt van een Vespa, geniet van een prosecco, luistert naar Andrea Bocelli, draagt D&G en neemt afscheid met Ciao!?

1001 Italianen
(zoekt participanten en sponsoren!)

digitale tentoonstelling, reizende variant, documentaire, participatie lezingen, webspecial
gedurende 2011

Aanleiding voor het project 1001 Italianen is het feit dat 50 jaar geleden de eerste gastarbeiders, de Italianen, naar Nederland zijn gekomen, na ondertekening van het wervingsverdrag tussen Nederland en Italië.

Stichting Culturissima heeft een crossmediaal project 1001 Italianen ontwikkeld, waarbij het opsporen, ontsluiten en breed toegankelijk maken van de geschiedenis van de Italianen in Nederland centraal staat, gericht op de volgende generatie! 50 jaar na ondertekening van het internationale wervingsverdrag komt de erkenning die deze groep harde werkers verdient.
De persoonlijke verhalen van deze pioniers worden zichtbaar en hoorbaar en stellen het stereotype beeld over Italië en Italianen bij.
Maar na 50 jaar blijkt ook Nederland geïtalianiseerd te zijn. De Italiaanse ‘’cultunaire’’ traditie is een vanzelfsprekend onderdeel geworden van de Nederlandse cultuur!

Initiatiefneemster Daniela Tasca heeft eerder al met haar boek en documentaire over “De Spaghettiflat”, bewezen dat zij in staat is een interessant project vorm te geven.
Zij is dan ook de stuwende kracht achter 1001 Italianen dat bestaat uit een tentoonstelling, een reizende variant, een webspecial, een documentaire en participatie lezingen.

De digitale tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met het Nationaal Archief in Den Haag. Aan de hand van (gedigitaliseerde) originele documenten (foto’s, documenten, beeldfragmenten) afkomstig uit het Nationaal Archief, Spaarnestad Fotoarchief, verschillende stadsarchieven en privé collecties, krijgt men door middel van een touchscreen met drietal monitoren een beeld van de bijdrage van Italiaanse ‘gastarbeiders’ aan de culturele en sociale geschiedenis van Nederland.
Het Verhalenarchief wordt speciaal gewijd aan het thema, naast de tentoonstelling in het Nationaal Archief. Het publiek wordt opgeroepen via landelijke en lokale pers, in print en online, persoonlijke ervaringen op te sturen.

De reizende tentoonstelling 1001 Italianen Onderweg/In Viaggio komt na drie maanden in het Nationaal Archief te hebben gestaan, beschikbaar.
Onderweg/In Viaggio gaat naar andere gemeenten in Nederland ( o.a. Rotterdam, Amsterdam, Velsen, Delft, Enschede, Heemskerk, Utrecht, Alkmaar, Eindhoven) en in Italië.
Om de tentoonstelling ‘reizend’ te maken wordt de inhoud via een veilige externe server aangeboden.
Op locatie is alleen een internetverbinding nodig en een PC plus een webbrowser met monitor en muisbediening.
De monitor kan worden vervangen door een beamer voor een optimaal effect.
Het is mogelijk eigen archiefmateriaal in digitale vorm toe te voegen en/of af te drukken, naast het materiaal dat in de tentoonstelling al beschikbaar is.
De reizende variant kan worden gekoppeld aan een programma van een dagdeel.
Mogelijke onderdelen daarvan zijn: een lezing, een panel- en/of zaaldiscussie, een projectpresentatie, de vertoning van de documentaire De Spaghettiflat en/of de opvoering van een monoloog.
Het geheel is goed voor een avondvullend programma of een vermakelijke en leerzame middag.


De webspecial op Vijfeeuwenmigratie.nl, waarbij oude en nieuwe verhalen van migranten, nazaten, geïnteresseerden hoorbaar en zichtbaar worden gemaakt.
Ook worden tools aangeboden om zich in de materie te verdiepen.

De documentaire Mijn Spaghetti-oproer van Daniela Tasca, die op een persoonlijke manier de relatie van Nederland en Italië zichtbaar maakt aan de hand van het Italiaanse eten.
Het Italiaanse eten is de metafoor voor het verlangen naar Italië en alles wat de Italianen aan Nederland hebben bijgedragen.
In deze documentaire komen verschillende generaties Italianen in Nederland aan het woord, van gastarbeiders tot expats.

De participatie lezingen/debatten in samenwerking met journalist Will Tinnemans, waarin naast een terugblik ook deelnemers worden geïnspireerd hun verhalen te vertellen. In een 10-tal lezingen/debatten avonden door het hele land in gemeenten met de grootste Italiaanse gemeenschappen.
De reeks lezingen/debatten vormen enerzijds een informatieve aanvulling door het schetsen van een breder kader en een historisch perspectief.
Tegelijkertijd bieden lezingen en debatten de kans tot deelname aan het maatschappelijk debat en tot het bijeenbrengen van ideeën en inzichten uit verschillende leefwerelden.
Doel van deze reeks is de verrijking van het debat over actuele migratie door de reflectie op de geschiedenis van de eerste groepen gastarbeiders; en van de bijdrage van de Zuid-Europese, Italiaanse migranten aan de Nederlandse samenleving.

Publieksgroepen en aantallen voor de verschillende onderdelen zijn als volgt: 1001 Italianen heeft als doel een gemêleerd publiek te trekken dat zich aangetrokken voelt tot maatschappelijke onderwerpen, zoals migratie en arbeidsomstandigheden.
Daarnaast gecombineerd met Italiaanse roots of interesse en belangstelling in tentoonstellingen, debat, discussie en participatie.

1001 Italianen is zichtbaar op:

1001italianen

Het Verhalen Archief

Vijf Eeuwen Migratie

1001 Italianen Onderweg tijdens uw evenement!

Italiaanse Passie & Sfeer

Italian Links And More

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.