donderdag 17 maart 2011

Italië viert 150 jaar "eenheid" - Anniversario Unità d'Italia


Italië is jarig en mag een heleboel kaarsjes uitblazen. Vandaag (17 maart 2011) is het 150 jaar geleden dat het Verenigde Koninkrijk Italië werd uitgeroepen. Ondertussen is Italië getransformeerd tot een republiek, maar dat ook bij het adjectief "verenigd" kanttekeningen mogen worden geplaatst, werd pas goed duidelijk in de aanloop naar de feestelijkheden. Ondanks de onenigheid in Italië, zullen deze tot ver daarbuiten plaatsvinden.

"Een gesplitst Italië of een Italiaanse macroregio heeft geen ziel", reageert Italiaans president Giorgio Napolitano in de krant Le Figaro op de controverse rond de 150ste verjaardag van het land. De separatistische partij Lega Nord protesteerde hevig tegen de erkenning van 17 maart als vrije dag.

De drie Lega Nord-ministers weigerden de zitting bij te wonen toen het voorstel in het parlement gestemd zou worden. De socialistische partij vindt de houding van de Lega Nord hypocriet. "Als je Italië niet koestert, moet je maar ontslag nemen en de maandelijkse toelage die je krijgt als minister weigeren", aldus de coördinator van het partijsecretariaat, Alessandro Pignatiello, in de krant Ilsole24Ore.

Staatshoofd Napolitano relativeert. "Ik zie geen separatistische tendensen in het land. Lega Nord heeft zijn ongenoegen kunnen uiten, maar de beslissing van de ministerraad wordt gesteund door de hele regering."

Het feest begint deze avond met de "Nacht van de Driekleur" in de drie grote Italiaanse steden Rome, Firenze en Turijn, het startschot van een cultureel getinte verjaardag.


La bella Italia

150 jaar geleden kreeg Italië vorm: op 17 maart 1861 werd het eengemaakte koninkrijk Italië uitgeroepen. Italië werd één natie na eeuwen van verdeeldheid. Het land verleidt ons ook vandaag nog met zijn kunstschatten en rijke cultuur, zijn zin voor esthetiek, zijn design, zijn keuken en zijn leuze dolce far niente. Van Garibaldi tot Berlusconi, via Alessi, Cinecittà en de RAI. Maar Italië wordt ook lam gelegd door een onoplosbare, politieke verdeeldheid en komt geregeld in het nieuws met allerlei schandalen, de Italiaanse premier Berlusconi op kop.


Feest in Rome

Wie deze week in Rome is, zal overal de Italiaanse driekleur zien hangen. Het is namelijk precies 150 jaar geleden dat de Italiaanse eenheid – staatkundig gezien – een feit was. Het 150-jarig bestaan van de Italiaanse staat wordt groots gevierd. De aftrap vindt plaats in de nacht van 16 op 17 maart met de zogenaamde Notte Tricolore, de Nacht van de Driekleur.

Door de hele stad wordt feest gevierd: musea, bibliotheken en palazzi zijn de hele nacht open en op veel verschillende plaatsen worden concerten en voorstellingen gegeven. Uiteraard staan steeds allerlei echt Italiaanse muziek- en theaterstukken centraal en is de hoofdrol weggelegd voor de grote namen uit de Italiaanse geschiedenis: Dante, Vittorio Emanuele, Verdi, Puccini… Na deze nacht is het echter ook donderdag 17 maart overdag nog feest in Rome. Het grote park met de talrijke borstbeelden van Italiaanse grootheden op de Gianicolo (Janiculum) wordt dan namelijk feestelijk geopend. Na een grondige renovatie lachen de helden van de Italiaanse eenwording je weer toe.

Italiaanse Producten en Diensten

Italiaanse Passie en Sfeer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.