woensdag 21 maart 2012

Limoncello di Fiorito – de doorbraak van het digestief



Opeens duikt hij overal op, de felgele Italiaanse citroenlikeur.   
Deze internationale zomertrend krijgt ook Nederland in zijn greep. 
Limoncello wordt vooral als drankje na de maaltijd gedronken, en dat luidt meteen weer een andere nieuwe trend in: het digestief.

Vloeibare zon
Vanwege zijn opvallend gele kleur wordt deze drank ook wel eens de ‘vloeibare zon’ genoemd. 
Limoncello vindt zijn oorsprong dan ook in het zonovergoten zuiden van Italië, waar de drank vaak zelf wordt bereid. 
Elke Italiaanse familie heeft hier zijn eigen limoncello-recept, dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. 
Limoncello wordt gemaakt van citroenschillen die in alcohol worden geweekt en gemengd met water en suiker. 
Omdat de schil van de citrusvrucht wordt gebruikt en niet het sap, geeft dit een frisse en geen bittere smaak. 
Limoncello verovert nu ook in Nederland in rap tempo een plek op de dessert- en drankenkaart.

Trend
We kenden limoncello voornamelijk als een likeur van niet altijd even goede kwaliteit, die na een maaltijd wordt aangeboden in een Italiaans restaurant. 
De laatste jaren komen er gelukkig steeds meer kwalitatieve limoncello’s op de markt in stijlvolle flessen en wordt deze drank ook in niet-Italiaanse bars en restaurants geschonken. 
Limoncello bevat ongeveer 30% - 35% alcohol en wordt ijskoud, direct vanuit de vriezer geserveerd in een klein borrelglas. 
Dit maakt het een ideale verfrissing in de zwoele zomeravond. 
Dit fenomeen zagen we al in belangrijke trendsteden als Milaan, San Francisco en Berlijn.


Fiorito
De limoncello die in Nederland verreweg het snelst terrein verovert is Limoncello di Fiorito
De handgemaakte likeur van de beste biologische citroenen heeft vorig jaar een belangrijke internationale prijs in de wacht gesleept: de zilveren medaille van de International Wine and Spirits Competition (IWSC). 
Dit zorgde ervoor dat deze kwalitatief hoogstaande limoncello opeens wordt geschonken door veel toprestaurants en bars. 
Limoncello di Fiorito wordt gemaakt door de gebroeders Fiorito, op basis van hun authentiek Italiaans familierecept.  
Behalve als digestief wordt Fiorito ook op andere momenten gedronken en wordt deze likeur steeds vaker gebruikt in cocktails en mixen.

 
Na aperitief nu digestief
In de Nederlandse eetcultuur was het nooit heel gebruikelijk om een drankje voor en na de maaltijd te gebruiken, zelfs niet in restaurants. 
Steeds vaker bestelt de Nederlander een aperitief, bijvoorbeeld mousserende wijn of een cocktail. 
Nu lijkt ook de tijd rijp voor het digestief. 
Het digestief is van oudsher bedoeld om de spijsvertering te bevorderen, door de stimulerende werking van de ingrediënten in deze sterke drank, die apart of in combinatie met koffie wordt gedronken.
 
Limoncello di Fiorito is verkrijgbaar bij de betere bars en restaurants en bij Gall&Gall




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Opmerking: alleen leden van deze blog kunnen een reactie plaatsen.