dinsdag 22 januari 2013

Het Gardameer: veelzijdig en betoverend


Het Gardameer: veelzijdig en betoverend

Er zijn maar weinig mensen die het na een eerste bezoek aan het Gardameer het bij die ene keer laten. Vrijwel iedereen komt een of meerdere malen terug. Het meer is met een oppervlakte van 158 vierkante kilometer dan ook zo groot en er is zoveel te zien in de omgeving dat je na een eerste kennismaking terug naar huis gaat met een waslijst aan dorpjes en bezienswaardigheden die jouw interesse hebben gewekt maar waar je nog geen tijd voor hebt gehad om te bezoeken. Geen wonder dat Lago di Garda ook een van de favoriete vakantiebestemmingen is van de uiterst kritische Italianen zelf.

Lazise

Het kleine stadje Lazise, met haar goed geconserveerde middeleeuwse centrum, is een van die redenen om verliefd te worden op het Gardameer. De oude ringmuur heeft nog intacte torens en kantelen. Het kasteel van de Scaligeri stamt uit de 11e eeuw en de kerk van S.Nicolo met haar mooie fresco’s werd een eeuw later gebouwd. Hoe kleinschalig het stadje ook is, er is van alles te beleven: leuke terrasjes, goede restaurants en er is zelfs een knus haventje vanwaar je een bootje kunt pakken naar het iets noordelijker gelegen Bardolino, waar de beroemde gelijknamige wijn vandaan komt.


Culinair kruispunt

Iets zuidelijker ligt Peschiera del Garda. Het fort en de verdedigingswallen van dit stadje zijn een bekende trekpleister. Het fort ligt op een eilandje in de monding van de rivier Mincio. Rond het Gardameer liggen nog vele tientallen andere oude stadjes en dorpen. In Toscolano kun je de resten van een Romeinse villa bekijken. In Malcesine kun je het middeleeuwse kasteel bezoeken. Hier tref je ook een kabelbaan die naar een berg voert  waarvandaan je een prachtig overzicht over het meer hebt. Ook ’s avonds hoef je je niet te vervelen. Het meer ligt op het kruispunt van drie regionale keukens: die van Trentino, Lombardije en Veneto. Ieder restaurant doet dan ook zijn uiterste best om zichzelf te bewijzen. Voor accomodatie zijn de vele luxe Campings aan het Gardameer verreweg de beste optie. Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.