donderdag 25 april 2013

HET FEEST VAN SAN DOMENICO EN DE RITE VAN DE SERPARI DI COCULLOEén van de beroemdste traditionele festivals in Abruzzo, ook bekend in het buitenland, is absoluut het feest van San Domenico in Cucullo, een klein bergdorpje in de provincie L'Aquila.

San Domenico is een typisch personage uit de middeleeuwen die in de benedictijnse monastieke spiritualiteit leefde en zich wijdde aan de stichting van kloosters en conventen in Abruzzo en Lazio rond de jaren 1000, gevestigd in Cocullo.Sinds mensenheugenis herhaald zich jaarlijks op de eerste dag van Mei om stipt 12 uur 's middags een gebeurtenis waarvan de betekenis veel verder gaat dan de uitbeelding alleen: het plaatsen van de slangen rond het standbeeld van de Heilige geeft een oplossing voor de eeuwige oppositie van de natuurlijke wereld met al zijn valkuilen en de menselijke wereld die word gedwongen om zich te verdedigen om te kunnen overleven.

Het feest begint 's morgens met de komst van de pelgrims uit de plaatsen waar de cultus nog sterk aanwezig is, uit Lazio, Molise en Campania. Zij zullen zich in de kerk van Cocullo verzamelen en devotionele liederen zingen. Terwijl op het altaar de mis wordt gevierd zullen de pelgrims oude godsdienstige riten herhalen: zo zullen zij met hun tanden aan het touw trekken om de klok te luiden om tand- en kiespijn te voorkomen.De meest belangrijke persoon tijdens de viering van dit eeuwenoude heidense feest is de Serparo. Het plein van Cocullo is de plaats waar, in afwachting van de processie, met trots de tentoonstelling plaatsvindt van de verschillende soorten slangen die zijn gevangen. Dit is het moment waarop oude angsten, haat en donkere ongegronde vrees voor reptielen, langzaam samensmelten tot het punt dat, zelfs met een resterende tegenzin, een ieder ervan overtuigd raakt dat een contact mogelijk is met de slang.

Tegen de middag begint de processie: de Heilige, gedragen door 4 personen, zal de kerk verlaten en op het kerkhof worden opgewacht door de slangenmensen, welke de slangen op het beeld zullen loslaten en zich om het beeld kunnen krullen.San Domenico wordt gezien als een teken dat de redding zal brengen. Niet alleen tegen slangen of beten van giftige of kwade dieren, maar vooral een redding van universeel karakter tegen al het kwaad van de wereld. Het overwinnen van de angst voor slangen symboliseert op een bepaalde manier de tegenslagen van het leven te overwinnen.

Een uniek festival in Abruzzo dat ieder jaar honderden bezoekers trekt; mis het niet!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.