dinsdag 15 oktober 2013

'Mijn gasten moeten Italië proeven' - Giovanni Caminita van Italiaanse Trattoria Casa Caminita

OUDERKERK A/D IJSSEL • Giovanni Caminita, vaste bassist van Marco Borsato en televisiekok bij 24Kitchen, is binnenkort eigenaar van zijn eigen Italiaanse ‘Trattoria’ aan de Dorpsstraat in Ouderkerk aan den IJssel.

Over twee maanden, op 15 december om precies te zijn, is de opening van ‘Casa Caminita’ gepland. Het belooft een mooi feestje te worden aan de boorden van de Hollandsche IJssel, met een hoop bn’ers, lekker Italiaans eten en veel muziek. Voor die tijd moet er nog een hoop gebeuren. “Want we moeten op die dag gewoon draaien.” Giovanni slaat de handen naar het hoofd. “Mamma mia, ik kan het bijna niet geloven!” Met de bouw van zijn eigen restaurant komt een droom uit voor Caminita, die als tv-kok van 24Kitchen grote bekendheid geniet. Door zijn losse manier van presenteren - met de onmiskenbare Italiaanse tongval -, zijn humor en zijn kooktalent mag de 48-jarige Ouderkerker rekenen op een grote schare fans. Die fans kunnen hem dus binnenkort ‘in levende lijve’ zien koken.Streep
Nog geen jaar geleden begon de zoektocht naar een geschikte plek voor het etablissement. Giovanni en zijn vrouw Linda hadden hun oog laten vallen op het voormalige bankgebouw op de Wetering. Daar kon een streep door na een telefoontje van de gemeente. “Of we interesse hadden in een plek aan het water. Nou, dat hadden we wel”, vertelt Linda. Toch vroegen ze om bedenktijd, maar Giovanni was er al snel uit. “Ik ben er gaan kijken en het voelde gewoon goed. Het is een prachtplek zo bij de promenade die nu wordt gebouwd. Mensen die hun bootje aanleggen, stappen straks zo bij ons het terras op.”De bouw vordert gestaag. Het restaurant wordt klein van opzet, omdat Giovanni een huiselijke sfeer wil creëren. Binnen komen zo’n twaalf tafeltjes te staan, een loungebank en een stamtafel voor grote gezelschappen. En er komt een open keuken. “Je kunt de kok van 24Kitchen dus live zien koken en in het Italiaans horen zingen en schelden”, grapt Giovanni. Het interieur krijgt een warme Italiaanse uitstraling, met spullen die Giovanni ooit meenam uit zijn thuisland. Er zal tijdens het eten regelmatig live muziek te horen zijn. Linda, die bekend is als dirigent van het Cantakoor, gaat artiesten uitnodigen en zal af en toe ook zeker zelf een liedje zingen.


Italiaanse ingrediënten

Casa Caminita wordt een authentiek restaurant, met gerechten uit alle streken van Italië. Voor de bereiding gebruikt Giovanni voornamelijk Italiaanse ingrediënten die hij wekelijks laat importeren. “Wat op dinsdag nog in Italië is, ligt woensdag op het bord van m’n gasten in Ouderkerk. Waarom Italiaanse producten? Wortels, aardappelen, tomaten; ze smaken toch anders dan hier in Nederland. Da’s niet zo gek, want die groenten groeien op andere grond bij hogere temperaturen. Mijn gasten moeten Italië proeven, genieten van de lekkerste pasta uit Sicilië, osso buco op Milanese wijze gemaakt en carbonara zoals ze die in Rome eten.”


De menukaart is al zo goed als klaar. Toch slaat geregeld de twijfel toe bij Giovanni,  “want ik heb zóveel lekkere gerechten. Dat is niet normaal!” Ook alle wijnen komen uit Italië. Giovanni kookt vaak zelf, maar krijgt in de keuken versterking van nog een Italiaanse kok. “Mijn werk voor 24Kitchen gaat gewoon door, net als mijn optredens met Marco Borsato. Toch ben ik dan ‘aanwezig’ via een livestream verbinding.”


Giovanni en Linda staan te popelen om te beginnen met Casa Caminita. De kok is er zeker van dat zijn zaak gaat lopen. “Ooit trad ik als beginnend muzikant op in kleine zaaltjes, voor tien man. Ik droomde van optredens in een volle Kuip. Dat is me gelukt. Met nu heb ik dat gevoel weer.” Op 29 november, de verjaardag van Giovanni, gaat de website van Casa Caminita de lucht in. Naast informatie staan er foto’s en filmpjes op. De feestelijke opening van het terras is in het voorjaar van 2014.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.