maandag 31 maart 2014

Met de auto naar Italië

Vooral in de zomer gaan er veel toeristen met de auto richting Italië voor een heerlijke vakantie. Dit is een flinke reis die over verschillende routes kan leiden. Lees hieronder enkele tips voor de voorbereiding, de reis en de routes.

(bron afbeelding)

Voorbereiding
Een goede voorbereiding kan veel narigheid voorkomen. Kijk bijvoorbeeld op tijd of je rijbewijs of legitimatie verlengd moeten worden. Pak de auto slim in, onder andere door de zwaarste spullen onderop te plaatsen en er voor te zorgen dat losse spullen niet door de auto kunnen vliegen tijdens een ongeluk of plotseling remmen.

Breng de auto op tijd naar een garage voor een servicebeurt of kijk de auto zelf na. Let vooral op de motor, de olie en de airco. Daarnaast zijn de autobanden erg belangrijk voor een veilige en duurzame reis. Controleer de banden op slijtage, het profiel en controleer na het inladen de spanning van de banden

Probeer ook uitgerust op vakantie te gaan en niet direct nadat je uit het werk komt te vertrekken. 


Beste routes
Afhankelijk van de vertrekplaats en de bestemming zijn er meerdere routes die naar Rome en de rest van Italië leiden. 

Noord-west Italië is via Frankrijk te benaderen, waarbij je via de Mont Blanctunnel en de Fréjustunnel Italië kunt bereiken. Vooral handig als je de drukke tunnels in Zwitserland wilt vermijden of uit het westen van Nederland vertrekt. Doorgaans is de route van Frankrijk wel langer. 

Noord-oost Italië is via Duitsland, Innsbruck en de Brennerpas te bereiken. De Brennerpas is wel druk, zeker in de zomer, en je moet extra tol betalen. Je kunt ook kiezen voor de route via de Tauerntunnel. Die is een stuk rustiger en slechts een aantal kilometers langer. Voor Oostenrijk heb je wel een vignet nodig, die je bij de ANWB kunt kopen of langs de snelweg bij de Oostenrijkse grens. Ga je in de winter, bedenk je dan dat in Duitsland en Oostenrijk winterbanden verplicht zijn bij winterse omstandigheden. 

De meeste bestemmingen in midden- en zuid Italië zijn het beste via Zwitserland te bereiken. Via Basel en de Gotthardtunnel kom je in Milaan en Italië terecht. Ook voor Zwitserland heb je een vignet nodig en moet je tol betalen voor de tunnel. Het kan hier erg druk worden, houd daar rekening mee. Je kunt ook overnachten in Zwitserland vóórdat je de tunnel in rijdt. Zo ben je uitgerust en kun je 's ochtends vóór de drukte de tunnel in. 

Vrijdag en zaterdag zijn drukste dagen. Rijd daarom op zondag of kijk of je 's-nachts kunt en wilt rijden. Zeker als je afwisselt en om de beurt rijdt, is dit goed te doen. 


Tijdens de reis
Neem je creditcard mee zodat je bij tolpoorten sneller aan de beurt bent. Genoeg cash is ook altijd handig en voldoende eten en drinken is erg belangrijk, zeker als het heet is. Haal ook de flitsermelding van je navigatiesysteem, dit kan een fikse boete voorkomen. 

Probeer tijdens de reis na 2 of 3 uur even te rusten om de benen te strekken, een frisse neus te halen en wat te eten of drinken. Zo blijf je alert voor de overige verkeersdeelnemers en kun je veilig Italië bereiken. 

Bronnen: ANWB en Tirendo


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.