woensdag 10 februari 2016

Umbrië wordt het groene hart van Italië genoemd. Een authentieke regio in het midden van Italië.

Umbrië wordt het groene hart van Italië genoemd. Een authentieke regio in het midden van Italië. Umbrië wordt nog altijd een beetje ondergewaardeerd als het kleinere zusje van Toscane. 

In de Middeleeuwse steden in Umbrië, zoals Gubbio, Spello, Spoleto, Assisi en Perugia, zijn veel kunstschatten te zien. 


Assisi trekt veel bedevaartgangers; het is de stad van de heilige Franciscus. Perugia daarentegen, de hoofdstad van Umbrië, is bekend vanwege de universiteit waar buitenlanders Italiaans kunnen leren. De stad heeft een rijke geschiedenis, en je vindt er levendige pleintjes, leuke winkels en mooie kerken.

Maar deze regio herbergt veel meer. Zoals kleine “borghi” en de Umbrische keuken. Truffel en olijfolie bijvoorbeeld zijn twee typische producten uit deze groene streek. De olijfolie heeft een D.O.P. keurmerk. D.O.P. staat voor Denominazione di Origine Protetta, en staat garant voor kwaliteit. Truffels worden hier gevonden en toegepast in de lokale keuken. 


Umbrië zou Umbrië niet zijn als er geen evenementen en sagra’s zouden zijn. Iedereen kent Umbria Jazz in Perugia en het commerciëlere chocolade festival. Vooral in de zomer zijn in dorpjes en grotere plaatsen sagra’s en (middeleeuwse) feesten. Een sagra is een dorpsfeest in de openlucht en duurt vaak een paar dagen of zelfs weekenden achter elkaar. 

Een van onze favoriete evenementen is in Bevagna. Het jaarlijkse “Il Mercato delle Gaite". Een terugkerend middeleeuws feest in Bevagna waar de vier gaite, wijken, onderling een strijd aangaan. De wijken zijn versierd in middeleeuwse stijl en de bewoners, jong en oud, zijn gekleed in middeleeuwse klederdracht. Er zijn markten en tavernes open waar middeleeuwse gerechten worden uitgeserveerd. Het evenement vindt jaarlijks in juni plaats.


Een vergelijkbaar evenement is la Festa dell’Anello in Narni in mei. Narni ligt niet ver van Terni, en is een heel mooi en bijzonder middeleeuwse stad waar de tijd heeft stil gestaan.

Sagra’s zijn er in overvloed. In elke straat, dorp of plein worden sagra’s georganiseerd. Er wordt dan met elkaar gegeten en gedronken. Er is vertier voor jong en oud. Bij sagra’s worden locale gerechten klaargemaakt, afhankelijk van waar je je bevindt natuurlijk. Er is de sagra van de porchetta, van de bruschetta, van de ui, van vis uit het Trasimeense meer en nog veel meer.


Umbrië heeft nog veel meer te bieden naast de volksfeesten, evenementen en uitstekende locale keuken. Ook voor sportliefhebbers is Umbrië een paradijs. Deltavliegen op de Piano Grande, hardlopen in de Umbrische heuvels of langs het meer, fietsen, kanovaren en noem maar op. 


Kom naar Umbrië op vakantie en ervaar deze authentieke regio zoals wij dat doen. 


Lees meer over Umbrie op de blog : www.villainumbria.com/nl/umbrie-blog

Voor meer informatie over vakantiehuizen in Umbrië: www.villainumbria.com

Saskia en Sylvia

dit artikel wordt u aangeboden door:
Bekijk HIER vakantieadressen in Italie!