vrijdag 22 mei 2015

Italië is weer in het land: de 12de editie van het Italië Evenement is in zicht!

In de tuinen van Kasteel de Haar (Utrecht) is vandaag de opbouw gestart van het grote Italië Evenement. De twaalfde editie heeft veel nieuwe smaken en stijlen in petto, zoals Venetiaanse gondels, circus Zanzara, het NK Pizza bakken, raceauto’s, mode, etcetera! 


Aris Spada, directeur van Maestro Events: “In deze nieuwsbrief draait het om al het nieuws, moois en lekkers dat we dit jaar voor u uit Italië hebben gehaald. Lekker shoppen bij de exposanten en smullen op de pleinen en terrassen zal u dan ook geen moeite kosten, maar er is meer. De Maestro-brigade heeft dit jaar weer flink zijn best gedaan om voor jong het oud ook het leukste, gezelligste en meest inspirerende evenement te organiseren. Er is letterlijk voor alle bezoekers en alle zintuigen wat wils in de kasteeltuinen. Maak er daarom samen met uw vrienden, familieleden of collega’s een onvergetelijk dagje Italië van! WELKOM! ACCOGLIENZA! En laten we er samen van genieten…” Entertainment met passie
Italiaanse muziek, daar wordt iedereen vrolijk van! Niet in de minste plaats omdat Italianen goed zijn in het overbrengen van emoties. Tijdens het evenement bieden wij u een breed scala aan muziek en entertainment, vol van passie en emotie. Om u een paar voorbeelden te geven: Canti Vaganti brengt intiem theater, wereldmuziek en cabaret bij elkaar. Misschien staat u wel in het midden van de belangstelling als Angelo Indaco een serenade brengt. En op de vele muziekpodia vindt u artiesten als Trio Felini en Fratelli Marelli


Vrijdag 29, zaterdag 30 en zondag 31 mei in de prachtige tuinen van Kasteel de Haar in Haarzuilens (vlakbij Utrecht).

Lees de complete nieuwsbrief HIER.

Het Italië Evenement wordt ondersteund door:

woensdag 20 mei 2015

Bijzondere concerten van het koor Iddanoa Monteleone van het Italiaanse eiland Sardinië in Nederland.

Mannenkoor Iddanoa Monteleone van het Italiaanse eiland Sardinië geeft twee bijzondere concerten in Nederland. Behalve traditionele volks- en kerkliederen, zingt het koor ook zelf gecomponeerde liederen.


Zaterdag 26 september 2015, 20:30 - Nicolaikerk Utrecht
Zondag 27 september 2015, 15:30 uur - Duinzigtkerk Den HaagHet koor Iddanoa (= Sardijns voor Villanova) Monteleone is opgericht in 1978 en heeft zich tot doel gesteld om de Sardijnse volkstradities en in het bijzonder de Sardijnse zang zo breed mogelijk uit te dragen. Villanova Monteleone is een dorp van ongeveer 2300 inwoners en ligt 25 kilometer ten zuidoosten van de kuststad Alghero in het noordwesten van Sardinië.
Het koor Iddanoa Monteleone bestaat uit 30 mannelijke zangers en is onderverdeeld in vier stemmen: eerste tenoren (“boghe’), tweede tenoren (“mesa oghe”), baritons (“contra”) en bassen (“bassu”) en wordt gedirigeerd door maestro Paolo Carta. Het koor treedt op in de traditionele klederdracht van het dorp met het kenmerkende rode vest, het zwarte schort en de slobkousen gemaakt van Sardijnse wol, en witte broeken van linnen.
Iddanoa Monteleone heeft gezongen op talrijke festivals, zowel op Sardinië als op het vasteland van Italië. Maar ook buiten Italië, bijvoorbeeld op het Internationale Eisteddfod in Wales, één van de grootste folkfestivals ter wereld
Zangtraditie en taal
De polyfone zangkunst van Sardinië dateert van ver voor de jaartelling en wordt nog steeds actief beoefend. De zangers zingen in een cirkel, de gezichten naar elkaar gericht, als symbool van kracht en sociale cohesie.
De traditionele liederen worden gezongen in het Sardijns (ook wel Sardisch genoemd), een taal die, naast het Italiaans, nog altijd gesproken wordt door een groot deel van de bevolking. In vergelijking met het Italiaans en andere Romaanse talen heeft het Sardijns veel fonetische en grammaticale elementen van het Latijn bewaard. De Sardijnse poëzie traditie
Het koor zingt ook zelf gecomponeerde liederen gebaseerd op poëzie van Sardijnse dichters zoals Remundu (Raimondo) Piras en Giovanni Delogu-Ibba. Remundu Piras (1905-1978) uit Villanova Monteleone wordt beschouwd als de grootste beoefenaar van de typisch Sardijnse gezongen en geïmproviseerde poëzie die Sardinië heeft voortgebracht. 
Priester Giovanni Delogu-Ibba leefde rond 1700 en was 25 jaar lang pastoor van Villanova Montelone. Hij is auteur van “Index Libri Vitae”, één van de belangrijkste Sardijnse literaire werken met religieuze lyrische gedichten (“gosos”) in het Latijn en in het Logudorese, één van de meest voorkomende Sardijnse dialecten.


Entree: 15 Euro plus 2 Euro reserveringskosten
Dit artikel wordt u mede aangeboden door:
Bezoek onze vernieuwde website!