vrijdag 6 januari 2017

De grote Italiaanse weverijen

Italië staat als vanouds bekend als modeland. Italianen houden van kwalitatief hoogwaardige én modieuze kleding. Vaak worden de bekende modehuizen en ontwerpers uit het Italiaanse noorden aangehaald om dit uit te leggen. 


De Italiaanse kledingindustrie is echter zoveel meer. In alle facetten van het proces wordt aandacht besteed aan kwaliteit. Zo ook aan het begin: het katoen en de wevingen. Dit blijkt wel uit de lange traditie van de bekende Italiaanse weverijen. Weverijen als Tessitura Monti, Canclini en Albini. Dit zijn weverijen die al eeuwenlang doeken van de allerhoogste kwaliteit produceren. Vaak met het fijne Egyptische katoen.  

In dit artikel wordt de historie van deze grote Italiaanse weverijen beschreven. Als ook hun unieke kenmerken. 

De Italiaanse weverijen
Een blik op de USP’s van de bekende weverijen verraad al snel wat de focus is: “Kwaliteit”. Van het begin tot het einde van het weefproces moet de allerhoogste kwaliteit gewaarborgd worden. Italianen vinden dat je kwaliteit niet alleen moet terug zien in de weving zelf. De weving moet ook een bepaald mode ideaal representeren. Door de focus op de kwaliteit van het doek én de kwaliteit van het doek als modeproduct, weten de weverijen al eeuwenlang hun toppositie te behouden. 

Tessitura Monti: “Italian excellence in the shirting world”
De Gruppo Tessile Monti is sinds 1911 een begrip in de overhemdenwereld. Ze bezitten vijf textiel plantages en 3 weeffabrieken. Door technologie, innovatie en internationalisering van de textielmarkt goed te gebruiken hebben ze een vooraanstaande rol verkregen in de mondiale textielmarkt. Monti staat bekend om haar overhemdwevingen van Egyptisch katoen van de allerfijnste kwaliteit. In alle monti wevingen wordt alleen gebruik gemaakt van Egyptisch katoen. Deze heeft de eigenschap om zelfs na vele wasbeurten nog zacht aan te voelen en kan verweven worden tot shirts met een zeer hoog draaddichtheid.  

Canclini: Creating together side by side
Sinds 1925 is Canclini een vooraanstaande wever voor overhemden. Canclini heeft meer dan 800 verschillende wevingen welke alleen van Egyptisch katoen gemaakt worden. Ze produceren zelfs shirts met het zeldzame Giza 45 katoen. Dit zijn overhemden van werkelijk de hoogste kwaliteit. Speciaal aan Canclini is de trend & stijl afdeling. Voordat een weving geproduceerd wordt is eerst uitgebreid onderzoek gedaan naar de trends en stijlen van dit moment. Hierdoor sluiten de wevingen naadloos aan bij de wensen van de consument.

De Albini Group: The most beautiful fabrics in the world
Sinds 1876 heeft Albini zich tot doel gesteld om de meest mooie wevingen ter wereld te produceren. Dit doen ze met een eigen weverij, maar ook een eigen overhemd label (Thomas Mason). Albini wordt geleid door de Albini familie. Onderhand is de vierde generatie klaar om het label een succes te maken. De katoensoorten waar Albini gebruik van maakt zijn van de allerhoogste standaarden. Zo hebben ze zelfs wevingen van het zeer zeldzame “Sea Island Cotton”. Dit wordt alom gezien als het beste katoen ter wereld. Daarnaast produceren ze ook wevingen met “Giza 45” en “Giza 87” katoen.

Overhemden van de bekende Italiaanse weverijen
De wevingen worden gebruikt door veel bekende overhemd merken. Zo wordt het veelal gebruikt in overhemden met het label Italiaanse overhemden, maar ook bij veel andere exclusieve overhemden. Deze overhemden zijn vaak wel wat duurder. Maar dan heb je ook een duurzaam overhemd dat als een tweede huid zit!

Dit artikel is geschreven door Marcel van Overhemden.com.