vrijdag 28 oktober 2011

Duizend traditionele feesten in één maand. Feste e Sagre in Italie.


Augustus is dé vakantiemaand in Italië. Vooral vanaf Ferragosto (15 augustus) zijn grote delen van Rome en andere steden bijna uitgestorven. Veel stadsbewoners zoeken de koelte op en trekken naar de stranden of de bergen. Maar augustus is ook de maand van de “feste” en de “sagre”, de traditionele eet- en drinkfeesten, vooral in de kleinere steden en dorpen.

Volgens Confagricoltura, de Italiaanse land- en tuinbouwfederatie, zijn er in Italië alleen al in augustus meer dan 1000 traditionele feesten. Sommige zijn niet meer dan een lokale proeverij, andere zijn uitgegroeid tot culinaire festivals van formaat. En soms gaan ze ook gepaard met artisanale markten, processies, concerten en historische evocaties.

De meeste eet- en drinkfeesten worden georganiseerd door lokale verenigingen en gedragen door vrijwilligers die sterk verbonden zijn met hun lokale producten en gerechten. En dat zijn er heel wat. Naast de vele wijnen, olijfolie, pasta en pizza, bieden de diverse regio’s nog allerlei soorten kaas, vlees, vis, paddenstoelen, truffels, noten, groente en fruit in alle mogelijke vormen, smaken en kleuren. Zonder de gelato (roomijs) te vergeten!


Proef mee van enkele feesten uit de lange lijst voor de maand augustus:

 • Sagra del Pesce Spada, feest van de zwaardvis, een zeer populaire vis in Zuid-Italië. Wordt onder meer gevierd in Gallipoli (Puglia).
 • Sagra delle Pappardelle fatte a mano, feest van de handgemaakte pappardelle, een van de vele pastasoorten. In Canale Monterano (Lazio).
 • Festa della Mozzarella, feest van de mozzarella, de buffelkaas in al zijn varianten. Onder meer in Cancello ed Arnone (Campanië).
 • Festa dell’Asinina con Polenta, voor wie zin heeft in ezelinnenvlees met polenta. De specialiteit van Noceto (Emilia-Romagna).
 • Fiera del Tartufo Nero d’Estate, festival van de zwarte zomertruffel, een buitenbeentje naast de vele truffelfeesten in de herfst. In Acqualagna (Marken).
 • Sagra della Salsiccia di Santa Ninfa, volksfeest ter ere van de “heilige worst” van Santa Ninfa. Vlak bij Trapani (Sicilië).
 • Sagra del Cacciucco e del Totano alla griglia, een evenement waarbij alles draait rond een feestelijke vissoep. In Fonteblanda, Orbetello (Toscane).
 • Sagra della Cipolla Bisacquinese, een ode aan de ajuin of de beroemde ui van Bisacquino, in de provincie Palermo  (Sicilië).
 • Sagra Gnumerèdde Suffuchète e tipicità al fornello, hulde aan een armemensengerecht op basis van schapenmagen. In Locorotondo (Puglia).
 • Sagra dell’ Anatra, het jaarlijkse feest ter ere van de eend in Massa Finalese, bij Modena (Emilia-Romagna).
 • Festa della Zucca, het pompoenenfeest, onder meer in Melara (Veneto), maar ook in andere streken.
 • Festa del Lampone e del Mirtillo, feest van de framboos en de blauwe bosbes in Trasaghis (Friuli-Venezia Giulia). Het ideale dessert om deze reeks feestelijk mee af te sluiten!
Wie zin heeft in een culinaire Giro d’Italia, vindt meer informatie (Italiaans) op SAGRE IN ITALIAmaandag 24 oktober 2011

Grootste Muurschildering van Nederland, work in progress....

Alvast een sneakpreview, het geheel (700 m2) wordt zomer 2012 gedetailleerder uitgewerkt en bovendien worden de ramen verwijderd zodat de buitenwand ook in zijn geheel wordt beschilderd en alle wanden met elkaar verbonden zijn wat het ruimtelijk effect nog meer versterkt.


Voor muurschilderingen, styling en afwerking is er brede kennis beschikbaar om een totaalconcept te ontwerpen.
Hierbij wordt met maatwerk geleverd waarbij naast uitstraling en beoogde sfeer kwaliteit en duurzaam gebruik van essentieel belang zijn.

Een belangrijk aspect waar dan ook op gelet wordt is de functie van het object en de gebruiksintensiteit in verband met sllijtage, vocht en vuil. 
Fantastic Visions heeft hier adequate oplossingen voor zodat u probleemloos door levenslange garantie op het schilderwerk kunt genieten van uw muurschildering en ornamenten.
Ook grote en hoge muurschilderingen zijn door ruime ervaring met het werken tot wel 15 meter hoogte geen probleem.


Fantastic Visions heeft schilderingen gemaakt voor o.a. Openluchtmuseum Archeon, Paleis van Justitie en Cruiseschepen v.d. Giessen - de Noord e.v.a..