vrijdag 1 juli 2016

Fattoria Naturale: Italiaans Agriturismo in Berkel en Rodenrijs

Laten we afspreken dat we het onder ons houden. Achter de wapperende Italiaanse vlag aan de Noordeindseweg schuilt misschien wel de grootste culinaire verrassing van Berkel en Rodenrijs. 


Vandaag steken we het bruggetje over en betreden we het erf. In de oude boerderij vinden we de Italiaanse Fattoria Naturale. Welkom bij agriturismo in de polder.

Even de ogen dicht en je waant je in een zonnig Toscaans landschap waar een grote familie aan lange tafels zit te eten. De hond komt je tegemoet, bij de houten bistrostoeltjes staat blauwe lavendel en je ruikt het platteland. In de schuren leven geiten, kippen en konijnen, in de wei staan bruine koeien (met kalveren), schapen en paarden, in een modderpoel knorren de varkens. Bij de Italiaanse vlag bevindt zich het boerenbedrijf van de oer-Hollandse Friso Haring. 


ETEN IN DE SCHUUR


Fattoria Naturale bestaat naast een boerderij uit een winkel en een restaurant. Voorheen alleen te boeken voor groepen vanaf 14 personen of voor bruiloften, nu is op gezette tijden iedereen welkom, ook voor een lunch of diner-voor-2 (wel reserveren). Woensdagavond wordt er een diner geserveerd (25 euro) en op zaterdagmiddag is er een uitgebreide lunch (35 euro). Wij komen met z’n tweeën voor de zaterdaglunch en worden ontvangen in een oude schuur, omgebouwd tot restaurant. De Italiaanse Mariabeelden mixen prima met het Hollandse, boereninterieur. Op de stenen vloer staan een enorme houtkachel en een grote servieskast en de houten eettafels zijn voorzien van mooi tafellinnen. Eten bij de boer, op z’n Italiaans. Wat een sfeer! 


ANTIPASTI OP BOERENBONT


Er is geen menukaart. Je kunt uiteraard aangeven wat je echt niet lust, maar net als bij een Italiaanse familie: mamma o papà bepaalt wat er op tafel komt. We beginnen met een uitgebreide antipasti, geserveerd op boerenbontservies. Meloen met ham, insalata caprese, notenbrood, kaas, diverse soorten worst, olijven, gegrilde groenten en een flink stuk omelettaart. We schrikken een beetje: als lunch zou dit voor ons meer dan genoeg zijn. We accepteren ons lot, nemen nog een slok Italiaanse rode wijn en beseffen dat de lunch voor Italianen natuurlijk iets anders is dan een broodje kaas.


ITALIË IN DE POLDER


Eigenaar en chef-kok van Fattoria Naturale is Friso Haring, die zijn sporen verdiende in diverse sterrenrestaurants. De fattoria (boerderij in het Italiaans) werd tien jaar geleden echter gestart door de Italiaanse Alfredo, die in zijn città natale in de Dolomieten ook al een agriturismo had. In Nederland koos hij na een korte carrière bij de bekende Italiaanse ijssalon Florencia in Den Haag toch weer voor het platteland. Hij begon in Berkel zijn eigen boerderij met geiten, varkens en koeien. In zijn winkeltje verkocht hij melk en zelfgemaakte kaas, aangevuld met Italiaanse producten zoals wijn, pasta en olijfolie. Alfredo is inmiddels terug in zijn geliefde Italië, waardoor zakenpartner Friso 

Met dank aan DE BUIK VAN. Lees het gehele artikel HIER!

Meer info op Italian Entertainment.

Wordt ook lid van de FACEBOOK pagina: