dinsdag 11 december 2012

Ciao Tutti viert dit jaar Kerstmis in Italiaanse sferen.Kerst in Italiaanse sferen

Nu Sinterklaas weer per stoomboot naar Spanje is vertrokken, schakelen we massaal over van chocoladeletters en pepernoten op kerststol en schuimkransjes. Ciao tutti viert dit jaar Kerstmis in Italiaanse sferen, hetgeen garant staat voor een bijzonder smakelijke kerst!

Kerst in Italiaanse sferen? Denk bijvoorbeeld aan de volgende verhalen:

Zeven gangen of meer
Italiaanse feestdagen betekent ook en vooral culinair genieten. Voor de Italianen is kerstavond, oftewel la Vigilia (letterlijk: ‘de vooravond’) het hoogtepunt van Kerstmis. De hele familie komt bij elkaar en er wordt uitgebreid gedineerd. Hierbij gelden wel strenge regels, die ook nog eens per regio verschillen. Zo bestaat het diner op kerstavond altijd alleen maar uit gerechten met vis.
Wat er precies op het menu staat, verschilt per regio of zelfs per stad. In Rome wordt bijvoorbeeld vaak capitone (zeepaling) geserveerd, terwijl hier in het zuiden eerder pasta met zeevruchten en schaaldieren op tafel komt. Tegenwoordig wordt er wel eens een oogje dichtgeknepen wat betreft het aantal gangen, maar wel staat er nog altijd vis op het menu. Sommige tradities moet je – ook in crisistijd – in ere houden, aldus de Italianen.

Panettono en pandoro
Voor Italianen is Kerstmis zonder panettone geen Kerstmis. Als ontbijt, samen met een schuimige cappuccino, als dessert, met een glas spumante, of als tussendoortje, panettone hoort net zo bij een Italiaanse kerst als een kerstboom en een kerststal. Wanneer hier in Nederland de eerste pepernoten in de schappen van de supermarkt worden geplaatst, verschijnen in Italië de eerste stapels van deze kerstcake in de gangpaden. Naarmate de dagen korter worden, worden de stapels panettonedozen hoger en hoger. Je kan er letterlijk en figuurlijk niet meer omheen.

Heilige wijn
De combinatie van cantuccini, amandelkoekjes, en Vin Santo is de traditionele afsluiting van een Toscaans kerstdiner. ‘Je moet de harde koekjes even in de zoete dessertwijn drenken,’ aldus een vriend uit Poggibonsi.
Maar waarom dan Vin Santo?’ vroeg ik hem. Hij grijnst breed en antwoordt: ‘Omdat deze wijn vroeger als miswijn werd gedronken, kreeg hij de naam Vin Santo, heilige wijn. De pastoor at er alleen geen koekjes bij…’ Genietend doopte hij zijn cantuccini in de Vin Santo, en ik volgde zijn voorbeeld.

Kerst met Ciao tutti
Kerst met Ciao tutti is een uitbreiding van Ciao tutti, het populaire dagelijks Italiëblog van Italiëkenner Saskia Balmaekers.
Op Kerst met Ciao tutti zijn verhalen te vinden over Kerstmis in Italië, evenals tal van recepten voor het kerstdiner en ruim 200 tips voor Italiaanse kerstcadeaus. Wilt u een van deze verhalen, recepten of cadeautips opnemen op uwe website, dan kan dat – uiteraard met bronvermelding en verwijzing naar Kerst met Ciao tutti.Saskia schrijft ook graag een uniek kerstverhaal in Italiaanse stijl voor uw lezers. Neem in dat geval contact op, per mail via blog@ciaotutti.nl of telefonisch via 06-24559860.