vrijdag 12 april 2013

Beleef Italie tijdens de Italiaanse Dag in Tongeren - de oudste stad van Belgie - op zondag 05 mei 2013

PRONTO! - Italiaanse Dag - zondag 05 mei 2013 - 13:00 tot 20:00 uur

In het centrum van de oudste stad van België: TONGEREN

(Koopzondag! - Winkels open van 13:00 tot 17:00 uur)


ITALIAANSE MARKT met ondermeer de volgende onderdelen:

ITALIAN FOOD ON THE MOVE TRUCK - Plaatpizza en Italiaanse broodjes

PROSECCO BAR - Prosecco en Prosecco Cocktails

APERITIVO ITALIANO - Diverse Italiaanse Cocktails en Italiaanse Hapjes

VESPRESSO MOBIEL - Italiaanse Koffie

NOMADE MOBIELE PIZZERIA - Houtoven Pizza's

ARROSTICINI EXPERIENCE - Traditionele Lekkernij uit Abruzzo

SCROPPINO BAR - Scroppino Cocktails, Scroppino IJsjes en Delicatessen

e.v.a.


MUZIKALE OPTREDENS van ondermeer:

TAMORRA 
De Napolitaan Marco Cappiello op zang en gitaar, begeleid door Adriaan de Kroo op percussie. 
Tamorra brengt het oude geluid van liefde en lijden, van dood maar vooral van vriendschap.

THE ITALIAN SONGBOOK
De mooiste Italiaanse liedjes van Ramazotti tot Daniele gezongen door Simone Pormes en Lodewijk van Gorp, begeleid door Karel Boehlee,

BELLA ITALIA EUROBAND
Maar liefst 40 muzikanten die op verschillende pleinen gedurende de gehele dag hun Italiaanse show vertonen.


ITALIAANSE ACTS zoals:

MARCO BEZANO KARIKATUURTEKENAAR

VENETIAANS BAL - LIVING STATUES

STRUZZI - STELTLOPERS

De Etrusken

Van 16 maart tot 28 augustus loopt in het Gallo-Romeins museum een tijdelijke tentoonstelling over 'De Etrusken'. Deze tentoonstelling vertelt het intrigerende verhaal over de Etruskische rijkdom, religie, macht en pracht. Tot de absolute blikvangers behoren rijke inboedels van prinsen- en prinsessengraven: gouden sieraden en bronzen wapens, maar ook beelden van goden en godinnen en prachtig versierde asurnen.

In de tentoonstelling zit heel wat filmmateriaal. Dat maakt de soms mysterieuze wereld van de Etrusken meteen een stuk toegankelijker.

Een expert geeft uitleg over hun herkomst, unieke taal en religieuze gebruiken zoals het ‘lezen’ van een schapenlever. Ook het technologisch meesterschap van de Etrusken komt gedetailleerd in beeld.

De Etrusken - Una Storia Particolare

U krijgt op een geanimeerde manier inzicht in handelsstromen. En er is het persoonlijke relaas van Lucius Tarquinius Priscus, zoon van een Grieks immigrant, die het tot koning van Rome schopte.

Luister ook naar de avonturen van Odysseus, de Griekse held. Een interactieve toepassing focust op een Etruskisch drinkfeest. Een andere gunt u een blik in de befaamde Regolini-Galassi-tombe.

Uiteraard zijn er landkaarten en teksten. Ze zijn bewust erg beknopt gehouden en to-the-point. Een audioguide geeft heldere uitleg bij de objecten, ook aan kinderen.

Meer info: Gallo-Romeins Museum Tongeren

Italian Entertainment And More

donderdag 11 april 2013

La Madonna Che Scappa! De belangrijke tradities tijdens het Paasfeest in Abruzzo.

Pasen is weer voorbij en wat hebben we genoten van de vele traditionele evenementen die hebben plaatsgevonden in AbruzzoDe Italiaanse regio Abruzzo ligt in het hart van de bekende laars en is zeer traditioneel ingesteld, in het bijzonder als het gaat om een belangrijke religieuze periode: Pasen.

De paas rituelen laten de geloofsovertuiging van de inwoners van Abruzzo en hun respect voor traditie duidelijk zien. Het bezoeken van de kerkelijke graven, de processie op Goede Vrijdag waar de broeders in meelopen, de rituelen, de muziek, het zijn allemaal zeer emotionele momenten welke het geloof laten herleven.

De Manifestatie van de 'Madonna die ontsnapt op het plein van Sulmona' wordt gehouden in de ochtend van Paaszondag en herdenkt de opstanding van Christus, door middel van een unieke folkloristische en religieuze rite. Het Garibaldi plein (Piazza Garibaldi) van Sulmona is vol met mensen en onder de bogen van het aquaduct bevindt zich het beeld van de verrezen Christus. De kerk van S. Filippo staat aan de andere kant. Hier zal de Madonna (Maria) rouwend uit komen lopen op verzoek van Petrus (S. Pietro) & Johannes (S. Giovanni), twee van de discipelen van Jezus, die haar hebben verteld van de opstanding van Jezus. De twee discipelen zullen een aantal keer kloppen, maar Madonna zal alleen in S. Giovanni geloven als hij voor de derde keer klopt.

De kerkdeuren zullen opengaan en ze komt naar buiten gelopen. Het is bijzonder om te zien hoe de moeder van Jezus op het midden van het plein aankomt waar haar Zoon op haar staat te wachten. Op het moment dat zij hem herkent rukt ze zich los en begint ze te rennen waarbij haar zwarte rouw mantel afvalt en iedereen haar groene jurk kan zien, in de kleur van de lente, terwijl een groep duiven over haar vliegt gepaard met uitbarstingen van vuurwerk (VIDEO) Nogmaals, dit bijzondere evenement is meer dan een ritueel. Het is voor de inwoners van Abruzzo een belangrijke herdenking en een bijzonder emotioneel moment.Onder de vele evenementen die plaatsvinden tijdens Pasen is dit zeker de meest bekende en meest spectaculaire gebeurtenis.

Wanneer we het hebben over alle traditionele evenementen die met Pasen in Abruzzo te zien en te beleven zijn, mogen we natuurlijk de 'zoete' tradities niet vergeten. Naast de klassieke duiven en paaseieren die in heel Italië te verkrijgen zijn, heeft Abruzzo zijn eigen speciale paas lekkernijen.
Tijdens deze periode vind je hier de typische chocoladekoekjes 'mostaccioli' met een hart van gekookte druivensap 'mosto cotto' en een soort gebakken brood wat 'Paas Pizza' heet en vaak wordt geserveerd met salumi. Daarnaast zijn er heerlijke soorten gebak in de vorm van poppen en paarden, vaak vele generaties lang van moeder op dochter doorgegeven, zich zo verzettend tegen de industriële productie. Het deeg varieert vaak per dorp of stad en wordt traditioneel met de hand bereid. Na het bakken worden de meeste taarten en cakes, maar niet alle, bedekt met chocolade en versierd met wit glazuur en gekleurde hagelslag. Geheel volgens de traditie worden deze zoete meesterwerken aangeboden aan familie en/of vrienden en op de eerste Paasdag opgegeten. De vorm van het gebak hangt af van de persoon aan wie je het geeft. Je geeft natuurlijk een hart aan je geliefde, een pop aan een meisje en voor de jongen maak je een paard.


Heb je de Paasrituelen dit jaar niet in Abruzzo gevierd? Misschien wel een leuk idee voor volgend jaar!
Kijk op VISIT ABRUZZO voor meer informatie over deze en vele andere leuke evenementen die je niet mag missen!