maandag 5 december 2011

De Siciliaanse Kar - Il Carretto Siciliano - The Sicilian Cart

Een "carretto Siciliano" is een typisch Siciliaanse kar, die vroeger uitgebreid werd beschilderd en versierd met houtsnijwerk.
De afbeeldingen waren vaak gebaseerd op belangrijke episodes uit de Siciliaanse geschiedenis.
Ook het paard werd vaak uitgebreid versierd.

The Sicilian cart (or carretto Siciliano in Italian and carrettu Sicilianu in Sicilian or carretti (plural)) is an ornate, colorful style of horse or donkey-drawn cart native to the island of Sicily, in Italy.

De Siciliaanse kar, is een symbool van Sicilië
Het ontstond in de tweede helft van het jaar 800 en verschillende ambachtslieden gingen aan het werk: 

de Carter welke de kar bouwt 
de carver
kerft de versieringen
de draaier voor de ronde bewerkingen
de smith die smeedt de metalen delen
en tenslotte de schilder die de kar met felle kleuren beschilderd

In het algemeen zijn de zijkanten en de achterdeur van de wagen versierd.

Verschillende delen van de wagen werden verkregen uit verschillende soorten hout zoals de moer op de as van de wielen en de zijkanten zoals beuken, essen e.d.
De kar werd over het algemeen getrokken door een ezel of een paard versierd met mooie veren, pluimen, zilver klokken en gouden sieraden, kleurrijke stoffen en rode franjes.
De karren zijn in principe te herleiden tot  vier verschillende soorten die te onderscheiden zijn door soms kleine details.Bijvoorbeeld het soort Trapani heeft grotere wielen dan de andere soorten en het type Catania is over het algemeen kleiner.

Dan blijven, nog niet genoemd, het type Palermo en Castelvetrano over.

Ander onderscheidende varianten hebben betrekking op het thema van de geschilderde beelden: in Palermo en Catania waren vooral de kampioenen vertegenwoordigd, in Trapani werden haar heilige beelden bijvoorbeeld geschilderd.

Bovendien hadden bijna alle wagens op de achterdeur geschilderd een beeld van een hond met een bot in zijn mond en het woord "kwaak nijd".

Andere fresco's die scènes uit de geschiedenis uitbeelden, kronieken, mythologie, landschappen en symbolen van Sicilië .

Vandaag kunnen de Siciliaanse karren alleen worden gezien in musea of in optochten, op feesten in het land of in winkels die souvenirs verkopen, maar zelden te zien op volle schaal omdat de ambachtslieden aan het verdwijnen zijn.


Als miniatuur een mooi souvenir als aandenken van uw Vakantie in Sicilië