woensdag 30 januari 2013

De vele geheimen van ToscaneAls je bent geboren in Toscane zul je iedere dag wakker worden met het gevoel van : Mwah, het kon slechter... 
Toscane heeft een rijke geschiedenis, een heerlijk klimaat, vruchtbare groene heuvels en een onvoorstelbare hoeveelheid kunstschatten. 
Voor hen die elders zijn geboren zit er dus niets anders op om tijdens een vakantie Toscane te ontdekken.


Sommige steden zijn zo mooi dat iedere beschrijving ze tekort zou doen. Florence is de bakermat van de renaissance. Dit was de tijd dat mensen als Leonardo da Vinci er leefden. In Florence mag je natuurlijk niet de Dom missen en de Piazza della Signoria waar het Palazzo Vecchio staat. Vergeet ook de vele kerkjes niet binnen te lopen en geniet van een heerlijke cappucchino in de voorjaarszon bij het ontbijt en een simpele menu della casa in de avond.

Aan de zuidkant van het Piazza del Campo, het schelpvormige plein dat volgens velen het mooiste ter wereld is,  ligt het Palazzo Pubblico, het stadhuis dat uit de 13e eeuw stamt. De Torre del Mangia biedt een schitterend uitzicht over deze oude stad. De Duomo di Siena, de kathedraal, is een van de mooiste kerken van Toscane. De bouw begon in de 12e eeuw en werd twee eeuwen later voltooid. De kathedraal is van een mystieke schoonheid, onder andere door de mooie fresco’s en de schitterende mozaïekvloer, die alle goed bewaard zijn gebleven.

Pisa is wereldwijd bekend om zijn scheve toren. Maar de stad heeft heel wat meer te bieden dan de flink uit het lood staande toren. Het oude centrum waar de rivier de Arno door heen stroomt is een el al verstilde pracht. Evenals het vlakbij gelegen Lucca is het historische centrum van Pisa voor een groot gedeelte omgeven door oude vestingwerken uit de  twaalfde eeuw. Deze buurt is een goede plek om een Camping in Toscane te zoeken: lekker central in het hart van deze mooie streek. 


dinsdag 29 januari 2013

De Sardinië Vakantiebeurs is een zeer geslaagd evenement gebleken.Zaterdag 26 januari werd er een eerste editie van de Sardinie vakantiebeurs gehouden. Dit was voor ons deelnemende bedrijven een spannende tijd want we hadden eigenlijk geen idee of het zou aanslaan. Nadat er de vrijdag ervoor nog een mooi artikel in de Edese post  stond bleek het toch drukbezocht te worden. Er waren al 2 presentaties om half elf gepland om de openingstijden iets te rekken. Hiervoor had men zich al massaal aangemeld en nog voor dat het kwart voor elf was werd het al meteen gezellig druk. Toni van Sardinietrips had zijn zelfgemaakte likeuren meegenomen die hij koel hield op de originele Sardijnse manier, namelijk de flessen aan een touwtje hangen uit het raam! Ook waren er overheerlijke dolci sardi( sardijnse zoetigheid) om met de likeuren te combineren. Zo kon men terwijl ze allerlei informatie kregen ook ondertussen wat smaken van Sardinië proeven. Niet alleen bij de stand van Sardinietrips was er wat te proeven ook Gran sardegna, een webwinkel met Sardijnse producten, en TourSardinia hadden diverse typisch sardijnse lekkernijen meegenomen zoals de pecorino, salsiccia, pane carasau en olijven. Ook Vini sardi en Pura passione hadden enkele wijnen om te proeven meegenomen en dit was een aangenaam extraatje op deze afwisselende beurs. Er waren verschillende bedrijven die allen zeer diverse invalshoeken hebben in hun link met Sardinië. Zoals de NCRV die camper/caravan rondreizen aanbieden, ACSI campings, ook de reisbureau’s Minerva, Eva-sardinia en Voigt, maar ook Alice inSardegna die rondreizen op Sardinië aanbieden naar verschillende archeologische bezienswaardigheden. Ook waren de gezichten achter Tharros en het Sardinieforum nu te zien, bij hun eigen stand.

De prachtige locatie van De Bosrand in Ede en de goede organisatie van het team van Sardinie-info zorgden voor een mooi en goed verlopend geheel. Wat ook veel mensen zeer waardeerden en ook een goede afwisseling was , waren de presentaties. Allemaal compleet vol en zeer interessant. Deze presentaties gaven ook aan hoe divers en afwisselend het eiland Sardinië is.
Wat wij zelf ook merkten bij onze stand Sardinietrips is dat Sardinië een eiland is wat je niet in een keer kunt bezoeken en dat men er graag nog een keer naar terug wil. Ook merkten we dit aan de vele mensen die wij al eens te gast hebben gehad die op de beurs kwamen omdat ze zeker weer willen komen naar Sardinië, omdat ze nog lang niet alles gezien hebben.
De tijd ging snel en voor we het wisten was het vier uur geweest en liep de beursvloer langzaam leeg. Nog een paar laatste drankjes en hapjes uitgedeeld en we konden daarna met een zeer tevreden gevoel naar huis.
Na een globale telling is gebleken dat we ruim 700 bezoekers hebben mogen ontvangen en dat was zeer boven verwachting. De volgende editie van de Sardinië vakantiebeurs staat alweer gepland op zaterdag 25 januari 2014!

Met dank aan Monique van Proosdij voor dit artikel!