De Italiaanse regio Abruzzo ligt in het hart van de bekende laars
en is zeer traditioneel ingesteld, in het bijzonder als het gaat om een
belangrijke religieuze periode: Pasen.
De paas rituelen
laten de geloofsovertuiging van de inwoners van Abruzzo en hun respect voor
traditie duidelijk zien. Het bezoeken van de kerkelijke graven, de processie op
Goede Vrijdag waar de broeders in meelopen, de rituelen, de muziek, het zijn
allemaal zeer emotionele momenten welke het geloof laten herleven.
De Manifestatie
van de 'Madonna die ontsnapt op het plein van Sulmona' wordt gehouden in de
ochtend van Paaszondag en herdenkt de opstanding van Christus, door middel van
een unieke folkloristische en religieuze rite. Het Garibaldi plein (Piazza
Garibaldi) van Sulmona is vol met mensen en onder de bogen van het aquaduct
bevindt zich het beeld van de verrezen Christus. De kerk van S. Filippo staat
aan de andere kant. Hier zal de Madonna (Maria) rouwend uit komen lopen op
verzoek van Petrus (S. Pietro) & Johannes (S. Giovanni), twee van de
discipelen van Jezus, die haar hebben verteld van de opstanding van Jezus. De
twee discipelen zullen een aantal keer kloppen, maar Madonna zal alleen in S.
Giovanni geloven als hij voor de derde keer klopt.
Onder de
vele evenementen die plaatsvinden tijdens Pasen is dit zeker de meest bekende
en meest spectaculaire gebeurtenis.
Wanneer
we het hebben over alle traditionele evenementen die met Pasen in Abruzzo te
zien en te beleven zijn, mogen we natuurlijk de 'zoete' tradities niet
vergeten. Naast de klassieke duiven en paaseieren die in heel Italië te
verkrijgen zijn, heeft Abruzzo zijn eigen speciale paas lekkernijen.
Tijdens
deze periode vind je hier de typische chocoladekoekjes 'mostaccioli' met een
hart van gekookte druivensap 'mosto cotto' en een soort gebakken brood wat
'Paas Pizza' heet en vaak wordt geserveerd met salumi. Daarnaast zijn er
heerlijke soorten gebak in de vorm van poppen en paarden, vaak vele generaties
lang van moeder op dochter doorgegeven, zich zo verzettend tegen de industriële
productie. Het deeg varieert vaak per dorp of stad en wordt traditioneel met de
hand bereid. Na het bakken worden de meeste taarten en cakes, maar niet alle,
bedekt met chocolade en versierd met wit glazuur en gekleurde hagelslag. Geheel
volgens de traditie worden deze zoete meesterwerken aangeboden aan familie
en/of vrienden en op de eerste Paasdag opgegeten. De vorm van het gebak hangt
af van de persoon aan wie je het geeft. Je geeft natuurlijk een hart aan je
geliefde, een pop aan een meisje en voor de jongen maak je een paard.
Heb je de Paasrituelen dit jaar niet in
Abruzzo gevierd? Misschien wel een leuk idee voor volgend jaar!
Kijk op VISIT ABRUZZO voor meer informatie over deze en vele
andere leuke evenementen die je niet mag missen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.