Eerste espresso...1901...
Fabriekseigenaar Luigi Bezzera irriteerde zich mateloos.
Zijn aangestelden drinken regelmatig koffie tijdens pauzes en dat kostte veel tijd.
Hij bedacht een geniale methode om sneller dan voorheen koffie te kunnen zetten in de hoop dat de pauzes zouden verkorten.
Bezzera noemde de nieuwe methode ‘espresso’.
Vanwege de hoge druk waarmee water door gemalen koffie heen werd geperst was de espressomethode met 20 seconden per kopje veel sneller dan voorheen.
De eerste espresso was geboren!
Al snel bleek dat de espresso niet alleen sneller was maar ook veel krachtigere koffie opleverde.
Het is nooit bekendgemaakt of de nieuwe vinding de pauzes uiteindelijk heeft verkort of verlengd.
De uitvinding van Luigi Bezzera had grote gevolgen.
Methode
Espresso is een manier.
Een manier van koffiezetten.
Een manier van leven.
Italianen ontwikkelden de espressomethode, een wijze van bereiding van koffie die paste bij hun volksaard.
Intens, diepgaand, smaakvol.
Espresso is koffie voor het moment dat er vraag naar is.
Het water wordt onder druk door het espressomelange geperst.
Dat kan met een espressopotje, met een waterreservoir dat op een fornuis wordt verwarmd, onder een druk van 1,5 bar.
Het kan ook met een elektrische espressomachine.
Die verwarmt water en perst dit water onder een druk van 9 bar door het melange heen.
Italianen zijn meesters in het samenstellen van de ideale espressomelanges, het nauwkeurig branden van bonen en het op de juiste manier malen van de bonen.
Espresso is gevoel en timing!
Espresso timing
Gevoel voor temperatuur, afgewogen hoeveelheden en timing spelen een heel belangrijke rol bij espressobereiding.
Zo ligt de ideale watertemperatuur in het espresso-apparaat tussen 88° C en 92° C.
In het kopje komt de espresso het best tot zijn recht bij een temperatuur tussen 80° C en 85° C.
Per kopje met maximaal 30 ml espresso is 7 gram melange vereist.
Onder deze omstandigheden kan met een doorlooptijd van 25 tot 30 seconden een perfect uitgebalanceerde espresso, bekroond met een mooie crèmelaag, worden bereid.
Met dank aan ESW.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.