Ecolounge Sardinia biedt als enige wijnreizen op Sardinie aan!
Niet uniek, maar zeker zeldzaam zijn de pre/ phylloxera wijngaarden in
Italie, maar ook in de wereld. Een van de meest bijzondere is de Carignano de
Sulcis in Calasetta op het schiereiland Sant Antioco, ten Zuidwesten van
Sardinië. De gemiddelde leeftijd van een
wijngaard in Calasetta is 50 jaar maar er zijn er zelfs van 150 jaar oud! Allemaal verbouwd op Piede Franco (eerlijke
voet) , dat wil zeggen er is geen Amerikaanse wijnstok aan te pas gekomen om de
wijnstokken te beschermen tegen het phylloxera virus. Dit komt voornamelijk
door de zanderige grond( sommige wijngaarden staan gewoon aan het strand)
waardoor de wortels dieper wortelen op zoek naar water. Door de conservatieve
methode van snoeien, houden ze elk jaar 3 wijnstokken over waar maar maximaal
tot 1 kilo druiven aan gaan komen. Dit is dan wel een excellente druif die
zorgt voor de hoge kwaliteit van deze bijzondere wijn.
De Gambero Rosso, de meest
bekende en precieuze prijs in Italie die kan toe worden gekend aan wijn heeft
eindelijk erkenning gegeven aan de zeer bijzondere wijn gemaakt van de
druivensoort Carignano del Sulcis. Maar liefst 4 verschillende rode wijnen uit
Zuidwest Sardinië hebben 3 bicchieri toegewezen gekregen van de jury. Te weten
de Is Arenas Riserva van Sardus Pater uit Sant Antioco, de Tupei van cantina di
Calasetta, de Terre Brune Superiore van cantina di Santadi en de 6 Mura van 6
Mura.
De Carginano del Sulcis is een druivensoort die alleen wordt verbouwd in
Sulcis, te weten de zuidwestregio van Sardinië. De meest karakteristieke wijn
verkrijgt men van de Carignano del Sulcis die op het schiereiland Sant Antioco
wordt verbouwd. De bodem, de manier waarop de wijnstok groeit, het klimaat en
de wind zijn hierbij het meest optimaal om het beste product te krijgen.
Voordelen zijn de lage kosten, de goede weerstand tegen droogte, een goede
balans tussen planten en bodem, hoge leeftijd van de wijnstokken, makkelijk en
goedkoop een nieuwe wijnstok maken d.m.v. een wijntak i.p.v. snoeien onder de
grond te brengen, daar groeit dan het nieuwe plantje uit. Nadelen zijn het
vergt veel tijd, een wijn boer is elke dag in zijn wijngaard bezig, er geen
bescherming tegen ziektes dus bij een slecht jaar met veel regen kunnen er
schimmels ontstaan of andere ziektes en is de oogst weg. Maar dankzij de
natuurlijke invloed op het eiland, zoals de Mistral wind die er voor zorgt dat
er weinig insecten bij de vruchten kunnen komen. Een zeer biologische manier van wijn verbouwen
dus, hetgeen veel toewijding en aandacht vergt van de wijnverbouwer, maar waardoor
het eindproduct een kwalitatief zeer hoge waarde heeft.
Veel wijnboeren hebben kleine wijngaarden en verkopen een deel aan de
cantina’s maar maken ook zelf wijn van hun eigen druiven. Zij hebben vaak een
lange traditie van generatie op generatie en hebben hun eigen methode
ontwikkeld om de wijn volgens hen zo goed mogelijk te maken. Dit verschilt van
wijnboer tot wijnboer en zorgt zo voor een unieke smaak van de wijn.
Toni en Monique van Ecolounge Sardinia kopen hun wijn voornamelijk direct van deze wijnboeren. De prijs per
liter is inmiddels wat duurder geworden, vanwege de kleine productie en de
onkosten die betaald moeten worden. Dat geeft echter niet, want het is belangrijk
dat deze traditie in stand gehouden wordt, zodat er gezonde en voornamelijk
biologische wijn blijft bestaan. Ze organiseren ook fair trade wijnproeverijen, een wijnproeverij
van 2 rode, een witte en een rosé wijn allemaal gemaakt door verschillende
wijnboeren. Deze proeverij kunt u al vanaf 2 personen boeken en is inclusief
een proeverij van verschillende sardijnse antipasti en zelfgemaakte olijfolie
op vers gebakken brood. De wijnen van de wijnboeren zijn ook biologisch vanwege
het minieme wat gebruikt wordt om de wijn langer houdbaar te maken. Deze wijnen
dienen dan ook binnen een jaar geconsumeerd te worden, maar dat is bij
Ecolounge Sardinia geen probleem!
Kijk ook eens op Sardinietrips!
Nog meer Italie op Italian Links And More.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.