Foto: Wikipedia |
De cinquecento, een autootje van krap 3 meter lang en 1,32 meter breed, werd ontwikkeld in de jaren na de Tweede Wereldoorlog, toen Italië verwoest en arm was. Omdat de Fiat-fabrieken in Turijn platgebombardeerd waren duurde het tot 1957 voordat de Fiat 500 zijn debuut kon maken. Grondstoffen waren schaars en de meeste Italianen hadden weinig te besteden. Er werd dus gekozen voor een kleine auto met een luchtgekoelde tweecilinder motor en een extreem Spartaanse uitrusting. Zelfs de portierramen konden niet open worden gedraaid.
Een kleine muis
De auto werd echter een daverend succes. Tot 1975 werden er zo’n 3,5 miljoen van geproduceerd. Het bovenstaande is eigenlijk geschiedvervalsing, want al in 1936 rolde er een Fiat 500 van de band, ook een piepklein exemplaar, die Topolino werd genoemd, Italiaans voor “kleine muis”. Deze oer-500 was ook een piepkleine auto met een viercilindermotor van ruim 500 cc, die bestemd was voor mensen met een kleine beurs. Er zijn ruim een half miljoen van deze Topolino’s van de band gerold.
Opgevoerde versies
De Fiat 500 die wij kennen, werd dan ook oorspronkelijk gelanceerd als de Nuova 500, de nieuwe 500. Deze 500 had een topsnelheid van 85 km/uur. Dat was in die tijd zeer behoorlijk en daarnaast zou een hogere snelheid tot onveilige situaties hebben geleid. Maar Italianen houden van racen, dus binnen een paar jaar werd de auto opgevoerd in de werkplaatsen van onder andere Abarth en Autobianchi. Na zo’n tuning behaalde het kleine karretje ruim 150 km/uur.
Retro of origineel
Nadat de Volkswagen Kever en de Mini opnieuw werden gelanceerd als retro-model, kwam in 2007, precies vijftig jaar na de introductie van de 500 Nuovo, een nieuwe cinquecento op de markt. Er is eigenlijk niets op af te dingen, want deze auto is niet alleen ruim en comfortabel, maar ook snel. Het topmodel 500 Abarth, die met 160 pk in minder dan zeven seconden 100 km/uur op de teller krijgt, is ronduit spectaculair te noemen. Maar de echte liefhebbers gaan voor het schattige knorrepotje van weleer. Er zijn online veel occasions te vinden, maar nauwelijks verkrijgbaar voor onder de 5000 euro, en dat zegt al genoeg. Het is moeilijk om afscheid te nemen van een Fiat 500.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.