woensdag 29 juni 2011
Tiramisu. Het meest populaire dessert van Italie!
Tiramisu is misschien wel het meest populaire dessert van Italië. En dat vinden niet alleen de Italianen, ook in de Nederlandse restaurants staat het vaak op de kaart. Soms erg lekker, vaker helemaal niet. Tja, dit is een van die dingen die je gewoon in Italië zelf moet eten om de maximale smaak eruit te halen…
Tira-me-su – gemaakt van eieren, mascarpone, lange vingers, koffie en soms drank – betekent letterlijk “Trek me omhoog”. Er doen vele verhalen de ronde over het ontstaan ervan. Zo zou het in de 17e eeuw gemaakt zijn om ziekige mensen erbovenop te helpen. We kunnen ons best voorstellen dat een lekkere tiramisu je opvrolijkt, maar aan de genezende werking ervan twijfelen we sterk ….. Een andere uitleg is dat het van origine Grieks is en de vrouwen het aan hun mannen gaven voordat zij gingen vechten. De caffeïne zou hen energie en kracht geven. Tiramisu Grieks?! Kom nou zeg… Nee, het verhaal dat wij geloven is dat tiramesu – de oorspronkelijke naam – geboren is in restaurant Beccherie uit Treviso. Dat is een stuk romantischer en geloofwaardiger en wordt bovendien ook door vele restaurants bevestigd.
De tiramisu, zoals dit restaurant uit Treviso het al decennia maakt, wordt op andere wijze geserveerd dan je wellicht gewend bent, namelijk op een ronde schaal, met de lange vingers eromheen (en dus niet als laag). De bedoeling is dat je de lange vingers gebruikt om in te dopen.
Het geheim van een goede tiramisu is o.a. dat de lange vingers niet te zompig worden. Laat ze dus niet te lang in de koffie liggen maar doop ze alleen maar even in. Dan is het net genoeg om de smaak van de koffie erin te laten trekken en zo blijft het toch nog een krokant en luchtig koekje.
Loopt het water je al in de mond?
Omdat je nu natuurlijk wilt weten hoe je tiramisu ‘tradizionalmente’ zelf maakt, kun je hier het recept van chef Roberto Linguanotto bekijken. Dit is momenteel de chef van restaurant Beccherie. Ook de eventuele variaties die je kunt maken, staan op de site.
Wil je aan het handje mee worden genomen door de hese Don Corleone stem van chef Roberto? Bekijk dan het filmpje (Italiaans).
Origineel ARTIKEL
Savoiardi (Lange Vingers) / Mascarpone
Nog meer TIRAMISU
Nog meer DOLCI
Italiaanse Food Concepten voor op uw evenement!
maandag 27 juni 2011
illy: van Italiaanse passie naar Nederlandse nuchterheid
illy: van Italiaanse passie naar Nederlandse nuchterheid
Op 14 april 1961 was de officiële vastlegging van illycaffè Nederland een feit. Bij een notaris in Rotterdam verscheen een internationaal gezelschap, bestaande uit de heren Roberto Hausbrandt, Ernesto Illy en de eerste lokale illy directeur Arnold Zoetmulder, om de vennootschap vast te leggen.
Hausbrandt was een koffiebrander in Triëste, Illy de grondlegger van het gelijknamige koffieconcern en Arnold Zoetmulder, een Nederlandse zakenman die bij toeval het koffievak inrolde. n naar het begin van illy in Nederland.
Zoetmulder (94 jaar) ‘Toen we de papieren tekenden wist ik eigenlijk niet veel meer van koffie, dan het kopje dat ik geregeld dronk. Van huis uit ben ik antiekhandelaar en beëdigd taxateur met iconen als specialisatie. Ik had een florerende zaak, maar helaas moest ik daar gedwongen mee stoppen, dankzij de door minister Lieftink ingebrachte aanwasbelasting. Mijn zwager reed in die tijd geregeld voor zaken naar Triëste, waar hij onder andere contact had met Roberto Hausbrandt. Roberto was de grootste koffiebrander van Italië, die in zaken zat met Ernesto Illy. Zo kwam mijn zwager ter ore dat Ernesto dolgraag zijn inmiddels in Italië beroemde koffie naar de rest van Europa wilde brengen.’
Ondanks de geringe ervaring in de levensmiddelenbranche vond Arnold Zoetmulders zwager dat de heren eens van gedachten moesten wisselen. Ernesto Illy reisde prompt met zijn vrouw af naar Rotterdam om meneer Zoetmulder te ontmoeten. In het Parkhotel hadden zij hun eerste ontmoeting. Daar biechtte Ernesto meteen op dat hij helemaal niets van Nederland of de heersende koffiecultuur wist. Arnold Zoetmulder: ‘Stomverbaasd vroeg ik hem natuurlijk waarom hij dan zo graag zijn in Italië met zorg opgebouwde bedrijf vanuit Nederland verder wilde uitbouwen. Het antwoord was eigenlijk heel simpel volgens Ernesto. Nederland heeft een goede reputatie als exportland, het is een kleine overzichtelijke markt en Nederlanders hebben een uitstekende naam als het gaat om zaken doen in tegenstelling tot de Italianen.’ Het feit dat Arnold Zoetmulder geen ervaring had met koffie vond Ernesto alleen maar een pré. ‘Sterker nog, hoe minder ik wist hoe beter. Dat maakte het voor hem makkelijker zijn verhaal en filosofie te vertellen en had ik geen mogelijke andere ideeën over hoe je koffie moest zetten.’
Het klikte tussen de twee heren en de vof illycaffè was een feit. Om de Hollandse koffiecultuur in kaart te brengen reisden Arnold Zoetmulder en Ernesto Illy het hele land door om espresso’s te proeven. ‘Ernesto dronk eigenlijk heel weinig koffie. Meestal rook hij alleen aan de kopjes of dipte hij zijn vinger er even in,’ herinnert de eerste Nederlandse directeur illycaffè zich. Al snel kwam Illy tot de conclusie dat Nederland eigenlijk helemaal geen koffiecultuur had. Water opschenken en dan de hele dag laten pruttelen was in zijn ogen geen koffie. ‘In Nederland had je een paar plekken met een espressomachine, maar eigenlijk hing overal de koffiemolen nog. Ik krijg nog de bibbers als ik een bord zie met ‘Verse Koffie’,’ lacht Arnold Zoetmulder, ‘dan wist je wel hoe laat het was. Koffie is eigenlijk een vreemde drank,’ aldus meneer Zoetmulder, ‘Je moet het met water drinken, maar koffie kan eigenlijk niet tegen water. Daarom is espresso de ideale manier van koffie zetten. Het proces is kort en snel en je drinkt het meteen op. Eigenlijk moest alles perfect zijn, de koffie, de temperatuur van het water, de druk vanuit de machine tot aan het kopje waar je uit dronk. Alles luisterde heel nauw en dat bleek in de praktijk niet makkelijk.’
Niet dat meneer Zoetmulder zich daardoor liet weerhouden. Vol enthousiasme stortte hij zich op de Nederlandse markt met het plan om in zoveel mogelijk horecagelegenheden illy te schenken, want vanuit Italië was duidelijk gemaakt dat de consumentenmarkt niet belangrijk was. Arnold Zoetmulder boekte standruimtes op de belangrijkste horecabeurzen van Nederland: de levensmiddelen beurs de Koka in Utrecht en de Horecava in de Rai te Amsterdam. De stand zag er werkelijk fantastisch uit. Dankzij zijn netwerk strikte meneer Zoetmulder een architect voor het ontwerp en huurde hij een beeldschone jongedame in, die met een mandje vol folders over de beurs liep. ‘Kosten noch moeite werden gespaard,’ aldus Zoetmulder, ‘Ernesto had ook één van de machines laten overkomen, zodat we werkelijk koffie konden zetten voor de mensen. Daarnaast stond hij er op dat we ook eigen kopjes zouden hebben. Die hebben we nog bij Regout in Maastricht laten maken.’ Het zouden de voorlopers worden van de nu wereldberoemde witte illy espressokopjes met het rode logo. ‘Och dat logo,’ lacht meneer Zoetmulder. ‘Ernesto wilde duidelijk de merknaam er op en de twee ringen, die kopjes van bovenaf gezien moesten voorstellen.
Om het logo een hogere attentiewaarde te geven stelde ik, met het ingehuurde reclamebureau, de accentkleur rood voor. Nou ja de rest is geschiedenis, niet?’ De gedrevenheid van Ernesto kwam niet alleen boven als het ging om de perfecte koffie, maar ook in alle details. Zo droomde de Italiaan toen al van kopjes met het logo erin in plaats van erop, maar was dat technisch nog niet mogelijk. De rondlopende gasten op de beurs kon het weinig schelen. In grote getale kwamen ze op de stand langs om de unieke illy koffie(machine) met eigen ogen te zien en te proeven. Dankzij alle inspanningen van Arnold Zoetmulder en zijn team wilde De Bijenkorf de koffiemachine wel op proef. In die tijd hadden ze nog een zeer grote horeca-afdeling waar veel, heel veel koffie werd gedronken. ‘Het was een catastrofe! We hadden twee Italianen laten overkomen om de machine te demonstreren - het waren toen nog stevige trekmachines - maar het lukte gewoon niet. De apparaten werkten niet naar behoren, waardoor dat perfecte kopje espresso er lang niet altijd goed uitkwam. En het was een hele cent duurder dan een gewoon kopje koffie, wat niet meehielp in het verkoopproces.’ Arnold Zoetmulder vervolgt: ‘Uiteraard koppelde ik dit terug aan Ernesto, maar die werd daar alleen maar woedend van en wilde niets horen van aanpassingen. We hebben toen ook nog gratis espresso’s weggegeven in een moderne zaak in Delft, maar het liep heel moeizaam. Een eerste bestelling lukt nagenoeg altijd, maar er kwam nauwelijks een vervolgbestelling. Het tweede jaar op de beurzen zag ik de animo behoorlijk teruglopen. Ik ben zelfs persoonlijk nog heel wat zaken langsgegaan om ze uit te leggen dat ze illy koffie moesten schenken, maar we waren denk ik net te vroeg.’ Na bijna twee jaar besloten Arnold Zoetmulder en Ernesto Illy dat hun werkrelatie geen kans van slagen had. Arnold Zoetmulder: ‘We hadden een vergadering met z’n allen en het resultaat was dat alles te duur was en te weinig opleverde. Te dure reclame, te duur product, (lachend) een te dure directeur, noem maar op. Ik heb toen een goedkopere kracht geadviseerd en daar was Ernesto dolblij mee. Zelfs toen ik niet meer officieel in dienst was, kon ik het niet laten om mensen te interesseren voor illy koffie. Werken met Ernesto Illy was een ware belevenis. Ik ken niemand die zich zo vastbeet in wat hij goed achtte. Ik heb een geweldig respect voor die man en voor wat hij met zijn bedrijf bereikt heeft. Het was echt niet makkelijk in die tijd en nu drinkt iedereen overal ter wereld het. Een onvergetelijke ervaring.’
Tekst: Esther Muller
illy eShop
illy website
Nog meer Italiaanse Koffie
Italiaanse Koffie op uw Evenement
Italiaanse Koffie Handtassen
vrijdag 24 juni 2011
Verschillende soorten ITALIAANSE PASTA's op een rijtje.
Italiaanse Pasta's op een rijtje.
AMORINI (also, SPIRALI/ CAVATAPPI)
A tubular corkscrew shaped pasta, A.K.A. pasta spirals. These come from Southern Italy originally and are an adaptable shape suited to many types of pasta sauce.
ANELLINI
Translates as ‘small rings’ in Italian (the ‘ini’ word ending refers to smaller pasta shapes, as explained on this pasta naming page). Anellini are often used in soups.
BARBINA
A long type of strand pasta almost identical to capellini, usually sold in a coiled shape - to look like a nest.
BAVETTE
Effectively flattened spaghetti, and virtually identical to linguine.
BIGOLI
Bigoli is the Venetian name for a long pasta shape slightly thicker than spaghetti. Bigoli were traditionally made with buckwheat flour but these days makers often use wholewheat flour instead, giving bigoli a slightly darker finish than standard durum wheat spaghetti. (In Tuscany you will hear a pasta similar to this referred to as 'Pici' (pronounced pee-chee) or 'pinci'.)
BOW TIE PASTA
Called farfalle in Italian. A great small pasta for pasta salads like this scrummy vegetable dish. Learn how to make bow tie pasta shapes here.
BUCATINI
This pasta name comes from ‘buco’, which means hole in Italian, because bucatini is like a hollow version of spaghetti (almost like a thin drinking straw). Perciatelli is a wider version of bucatini.
CACCAVELLE (singular is CACCAVELLA)
This big boy pasta is currently the world's largest pasta shape. One 'caccavella' measures approximately 11cm across at its widest point.
Produced by Gragnano from Naples in the South of Italy, caccavelle are delicious when stuffed (i.e. with bolognese sauce or fried chopped eggplant), covered in a simple tomato or bechamel sauce, and cooked in a hot oven for 20 minutes. Buono!
CALAMARI (also, CALAMARETTI, CALAMARATA)
Originating from the city of Naples (‘Napoli’) in the South of Italy, calamari – also called calamaretti - are thick rings of pasta dyed with black squid ink so that they resemble sliced calamari (a squid dish).
CAMPANELLE
A great pasta for catching dribbly pasta sauces, campanelle is a creative looking type of pasta that resembles a church bell (campanelle literally translates as ‘bellblowers’).
Campanelle's fluted edges also resemble the petals of a foxglove flower.
CANDELE
This word means candles in English. Candele are long hollow pasta tubes, designed to be the same length - unsurprisingly - as your average sized candle!
CANNELLONI
Cannelloni (literally ‘large reeds’) are rectangle-shapes of flat pasta dough that are filled - with spinach and ricotta for example - and then rolled into large tube shapes. Cannelloni is then finished by smothering a sauce on top.
CANNEROZZETTI
A relatively rare type of tubed pasta with ridges down the sides.
CAPPELLETTI
Similar to, but smaller than tortellini. Originating from the Emilia Romagna region of Italy, cappelletti - or ‘little hats’ in Italian - are often served with broth.
CAPELLI D’ANGELO (ANGEL HAIR)
Capelli d’angelo – literally translated as ‘hairs of the angels’ - is the very thinnest type of pasta, comprising long, very fine strands (‘hairs’) of pasta. Because of its delicacy this type of pasta suits similarly delicate sauces (such as light tomato sauces and broths). Or you could cook it like my breakfast pasta with oil and butter (only without the egg). This pasta’s thinness also means it cooks really quickly - in just a couple of minutes.
Capelli d’angelo is usually served as a ‘primo piatto’ (first course), rather than a main.
CAPELLINI
Translated as ‘fine hairs’, capellini are – like angel hair – thin, long strands of round pasta, only slightly thicker. As with angel hair, delicate pasta sauces suit capellini best.
CAPUNTI
An interested shaped pasta, roughly an inch and a half long, that resembles an open pea pod (or, depending on your viewpoint, a small canoe).
CASARECCE
Casarecce is Italian pasta maker Barillia's named for strozzapreti (or stranglolapreti), which is a type of short pasta made from two twisted lengths.
CASSULI
A curved, almost tube-like, kind of pasta featuring horizontal raised ridges.
CAVATAPPI (SPIRALI/AMORI)
Cavatappi are tubular corkscrew shaped pasta, A.K.A. pasta spirals. These come from Southern Italy originally and are an adaptable shape suited to many types of sauce.
CAVATELLI
Described by some as miniature ‘hot dog buns’, cavatelli are small folded pasta shapes that come originally from the Puglia region (on a map, this is the ‘heel’ of Italy’s ‘boot’).
CAVATURI
A small, rolled type of pasta that, like cavatelli, comes from the Puglia region. Great for pasta salads.
CELLENTANI
Meaning ‘whirls’, cellentani are small tubed pasta shapes with a ridged surface. Often used in pasta salads and most often produced by the company Barilla.
CENCIONI
These ‘little rags’ are oval shapes with a slight curve like the hull (bottom) of a boat. Great for holding heavier pasta sauces.
CHOCOLATE PASTA
There are different types of pasta, and different types of pasta, but this one wins the freakiest award! It's a traditional Tuscan pasta made with a small percentage of cocoa (for the choccy taste) and then served either with game (wild birds), cream sauce and walnuts, or as a dessert with ice cream. If you ever travel to Sienna or Florence, I recommend you try it.
CONCHIGLIE
A popular shell-shaped small pasta, literally translated as ‘conch shells’ (and pronounced ‘con-kee-lee-ay’). The shell is good for catching dribbly sauces - as explained on my pasta tips page - so conchiglie are often served with delicious cream or sumptuous tomato sauces. Large shells of this type are called conchiglioni.
CORALLINI
A very small tubed pasta type that is often used in soups. As with other miniature pasta types, can be classified as a 'pastina'.
CORZETTI
Originating from Liguria, the much overlooked and beautiful coastal region of North West Italy, corzetti are a flat circular pasta ‘stamped’ to resemble ancient coins.
DITALI
The word ditali comes from 'dita', which means fingers in Italian. So ditali are things that can fit around a finger. Pasta-wise this makes for small, ring-like tubes. Ditali work really well in hearty soups such as this scrummy lentil pasta.
(Ditalini are very small versions of such tubes - click here to learn how word endings like ‘ini’ and 'oni' are used to refer to different sizes of pasta.)
ELBOW MACARONI
A short, curved type of macaroni (spelt ‘maccheroni’ in Italian), often served with cheese in America.
ELICHE
Pasta spirals, similar to fusilli.
FARFALLE (BOW TIES)
Actually Italian for ‘butterflies’ (not bow ties!), farfalle are small rectangle-shaped pasta pieces that have been pinched together in the middle.
FAZZOLETTI
Quite simply fazzoletti refers to 'little hankerchief' shapes of pasta.
FETTUCCINE (FETTUCCINI)
Derived from the old Italian word ‘fettucce’ (string), fettuccine refers to flat pasta sheets cut into ribbon-like strands. Fettuccine is wider than linguine, and therefore better for catching tomato, cream and meat sauces.
FILINI (FILI D'ORO)
Means ‘small threads’ in Italian. Filini are very thin, round pasta sticks an inch or less in length, and a type of 'pastina' (tiny pasta).
FIORENTINE
A pasta shape from Tuscany that looks rather like a curvy, open-ended rigatoni.
FIORIETTINI
A flower shaped pasta that looks like it’s been made from joined (and ridged) pasta circles.
FOGLIE D'ULIVO
Olive leaf shaped pasta, originally from Basilicata in Southern Italy.
FUSILLI
Fusilli is the Italian word for ‘little spindles’. Fusilli are more tightly curled than spirali/ cavatappi and great for catching cream and vegetable sauces, as well as using in pasta salads like this wholesome vegetable dish.
A longer version of fusilli also exists called ‘fusilli napoletani’ (from the Southern Italian city of Naples).
FUSILLI BUCATI
These are effectively fusilli that have been hollowed out, drinking straw style.
GALLETTI (CRESTO DI GALLO)
Literally, 'cocks’ combs', galletti (pronounced 'gah-LAY-tee') are semi-circular tubular pasta with ruffled edges.
GARGANELLI
Garganelli are penne-like pasta shapes, however they are rougher looking. They resemble homemade penne almost... created by folding and sticking together pasta rectangles.
GEMELLI
Gemelli, which truly is a different type of pasta (without any real variations of its own), translates as ‘twins’ - so called because this type of pasta is made by twisting two short strands of pasta around each other.
GIRASOLE
Meaning sunflower in Italian, girasole is sunflower-shaped ravioli (stuffed pasta).
GOZZINI
A type of pastina, gozzini look like mini pipes ('pipe' in Italian).
GRAMIGNA
A short curled type of pasta (the plural form of the word is ‘gramigne’). Like a semi-circle shape with one end more curled inwards.
LASAGNA (LASAGNE)
Lasagna is one sheet of flat pasta, whereas lasagne refers to several such sheets.
Originating from the Emilia Romagna region of North Italy, lasagna can be cooked with minced beef (the most popular version), vegetables, and many more ingredients.
LASAGNOTTE (LASAGNETTE)
Instead of large flat sheets, lasagnotte are wide strips of pasta, broken into pieces, which are boiled rather than being baked and served in messy form on a plate.
LINGUINE
Another pasta originating from Liguria, linguine refers to long flat strips of pasta (thinner than fettuccine). Sometimes called flat spaghetti, linguine (also referred to as linguini) is Italian for ‘little tongues’. In Liguria, linguine are also called ‘trenette’ (trenette al pesto being a staple meal of this region).
LUMACHE
Lumache is Italian for ‘snails’, so this variably-sized stuffed pasta is shaped like a snail’s shell.
MACCHERONI (MACARONI)
A small pasta type made with semolina and water (rather than flour and eggs). Maccheroni comes in many forms, from elbow maccheroni to ditalini (very short, small tubes).
MAFALDE
Almost identical to tagliatelle, only featuring frilled, ruffled edges. I recommend cooking this pasta with this tomato sauce (ideally with ricotta cheese stirred in). Delicious!
MALTAGLIATI
Maltagliati literally means 'badly (mal) cut (tagliati)'. So maltagliati pasta basically comprises very roughly chopped shapes of pasta. These shapes don't take a particular form as such - you can just chop any fresh pasta you've made into medium sized strips or shapes, using a sharp knife or pizza/ravioli cutter, and call it maltagliati.
Maltagliati is also often produced using scraps of leftover pasta dough (or you could, for instance, break packet lasagna sheets into bits).
MANDILLI DE SEA (SILK HANKERCHIEFS)
Mandilli de sea literally translates as 'silk hankerchiefs', which in pasta terms refers to roughly cut square(ish) flat pasta sections featuring full parsley leaves inside. Learn how to make mandilli de sea.
MANICOTTI
A stuffed baked pasta, manicotti translates as ‘sleeves’ in Italian and refers to large, tube-shaped noodles.
MEZZALUNE (MEZZELUNE)
In Italian this means ‘half moons’. A semi-circular type of stuffed pasta. Also sometimes referred to as ravioli, or in the North of Italy, pansotti.
MEZZI RIGATONI
As implied above, mezza or mezzi means half in Italian, therefore this pasta name means ‘half rigatoni’ (a shorter version of rigatoni).
MOSTACCIOLI (PENNE LISCE)
Mostaccioli means ‘small moustaches’. This pasta is a 2-inch tube pasta common to the Campania region of Southern Italy. (Like penne only without the ridges.)
OCCHI DI LUPO
These occhi are large, penne-like pasta shapes (‘lupo’ means wolf and ‘occhi’ eyes, so this pasta is literally ‘eyes of the wolf’ in Italian). Usually served with cream or tomato sauces.
ORECCHIETTE
Orecchiette means ‘small ears’, and refers to a rather curious and very different type of pasta from the Puglia region of Italy. A great small pasta for scooping up sauce, orecchiette go well with heavier meat and vegetable sauces.
ORZO
This small pasta is thought to look like grain (orzo means barley), so is often used as an alternative to rice. Similar to punte d’argo.
PACCHERI (MEZZIPACCHIERI)
Effectively an oversized version of rigatoni (a smallish tubed pasta), only without ridges.
PAPPARDELLE
A traditional treat, pappardelle is a wide egg noodle from Tuscany. Often served with serious meat sauces such as wintry wild boar ragu.
PANSOTTI
An interchangeable term that refers to mezzalune in some parts of Italy (such as the North), but triangular-shaped ravioli in others.
PASTA AL CEPPO
Shaped like a stick of cinnamon (which some Italians put in their espresso… the real cinnamon that is, not the pasta!).
PASTINA
Means ‘little pasta’. Sometimes used to refer to tiny pasta stars, but pastina is also used as a category name that refers to several tiny pasta types such as ditalini.
PENNE (MALTAGLIATI)
One of the most popular pasta types around, penne (below) means ‘quills’ and refers to straight tubes of pasta cut diagonally at the ends (to resemble the end of a quill, like a quill pen). Penne 'zita' is a wider penne version.
Penne is a great small pasta to use in this vegetable pasta salad.
It also suits this creamy pasta with ricotta.
PERCIATELLI
A close cousin of bucatini, perciatelli are large hollow strands of pasta.
PICCAGE
Le piccage, meaning strings, are relatively long, ribbon like pasta shapes. We tend to make these frilly edged, using a ravioli cutter, and often with dried majoram herbs inside.
PICI/PINCI
'Pici' (pronounced pee-chee) or 'pinci' is the Tuscan name for a long pasta shape slightly thicker than spaghetti. (In and around Venice you will hear a buckwheat or wholewheat pasta very similar to this referred to as 'bigoli'.)
PIPE
Pronounced 'PEE-pay', this means ‘pipes’ in Italian. Therefore 'pipe' are small, chunky pasta shapes that resemble mini smoking pipes (think 'Sherlock Holmes').
PIZZOCCHERI
A tagliatelle-esque pasta that originates from the Valtellina region of Italy, close to the Swiss border.
The difference between pizzoccheri and tagliatelle is that pizzoccheri are made from two types of flour – plain (or all-purpose) flour and ‘buckwheat’ flour, which gives the resulting pasta a firmer, more chewy texture. A classic sauce for this dish is cheese, potato and cabbage (very hearty stuff).
PUNTALETTE
A tiny rice shaped pasta, often used in soups.
PUNTE D’AGO
Meaning ‘needle tops’, these are tiny ‘pastina’ that look exactly like grains of rice. Therefore great for dropping in soups. Sold under the Spigadoro pasta brand and similar to orzo.
QUADREFIORE
Difficult to describe in words, this small, short pasta type looks a little like a flower ‘end-on’. It features approximately 7 wave-edged ridges radiating out from a central tube.
RADIATORE
Literally translates as ‘radiators’, so radiatore are small squares of pasta (not stuffed) that display ridges ‘radiating’ outwards.
RAVIOLI
Arguably the most well-known type of stuffed pasta, ravioli (plural) are usually square with slightly ruffled edges.
RICCIA LARGA
A medium-sized lasagne noodle with frilled edges.
RIGATONI
A very popular type of pasta in the south of Italy, rigatoni are large, ridged, and sometimes slightly curved tubes of pasta with square ends (unlike diagonally cut penne).
RISONI
Often used interchangeably with orzo, risoni actually means 'big rice' (see the oni language guide on our names of pasta page). However it's actually made from pasta, not rice, and thus great for soups like minestrone soup recipe.
ROTINI
Rotini are twisted pasta like fusilli, only shorter.
RUOTE (WAGON WHEELS)
A small, wheel-shaped pasta. Useless for catching sauce but good for kids!
SACCHETTI
Officially called ‘beggar’s purses’, sacchietti are sacks of pasta that are filled like ravioli.
SAGNE
Great for feeding to little Princesses, sagne are curled like ringlets. Also known as sagne incannulate (which are up to 13-inches long).
SCIALATIELLI
A type of pasta from the Amalfi coast in Southern Italy, scialatielli are like short, slightly widened strips of tagliatelle, and are sometimes ‘pinched’ in the middle.
Scialatielli are usually cooked with zucchini (courgette) and muscles/clams, or alternatively served only a fresh cherry tomato and garlic sauce.
SEME DI MELONE
Seme di melone literally translates as ‘seeds of melon’, and is a small pasta (i.e. a type of 'pastina') used in soups.
SPACCATELLI
A long type of tube pasta, like bucatini that has been sliced down one side.
SPAGHETTI
One of the oldest known pasta shapes, spaghetti refers to long, thin, round strands of pasta. Larger versions are called spaghettoni, and smaller ones spaghettini.
Interestingly, and unlike most long pastas (which are often used with seafood), spaghetti is often served with meat and tomato sauces. Just wear a napkin!
SPAGHETTI TAGLIATI
Best described as broken spaghetti (spaghetti chopped into smaller lengths for use in soups). Alternatively, my Italian ‘family-in-law’ just snap normal spaghetti sticks.
SPAETZLE
Derived from a German word, spaetzle are very small noodles (or dumplings) that are rolled or squeezed through a colander. Not dissimilar in form from trofie.
STRANGOZZI
A type of strand pasta, made from egg (as usual), and originating from the Umbria of Italy (central Italy, south of Tuscany).
STROZZAPRETI (STRANGLOLAPRETI)
A type of twisted tube pasta, translates literally as Literally ‘priest stranglers’! Note: the famous Italian pasta maker Barilla refers to this pasta as ‘casarecce’.
TAGLIARINI
A thinner version of tagliatelle (AKA ribbon pasta).
TAGLIATELLE
Classic thin egg noodles, originating from the Emilia Romagna region.
TAGLIERINI
A narrower type of tagliatelle.
TORCHIETTI
Torchietti means ‘little torches’ in Italian, which aptly describes the shape of this small, bell-shaped pasta. (‘Torchi’ refers to the larger version of this pasta.)
TORCOLETTI
A twisted pasta shape.
TORTELLINI
A small stuffed pasta that looks like little hats. Effectively a larger version of cappelletti.
TORTIGLIONI
Twisted tubes of pasta, used in many baked dishes.
TRENNE
Trenne refers to a triangular version of penne.
TRENETTE
The name used in Liguria for linguine. Often served with traditional Ligurian pesto.
TROFIE
Originally from Camogli (‘cam-oi-yee’), another Ligurian seaside town, trofie were traditionally rolled on the knees of fishermen’s wives who, it’s said, did this whilst sat out looking to sea and waiting for their men to return.
A traditional Ligurian dish is ‘trofie alla Portofino’, which comprises half a dish of trofie covered in tomato sauce, and the other in the finest Ligurian pesto.
TROTTOLE
Trottole (the plural of 'trottola') comprise pasta rings that are curled around a central column. This type of short pasta is often used in soups.
TUBETTI
A rather generic term referring to small and short tubed pasta. Tubetti could be called a type of pastina (small pasta often used in soups).
TUBETTI RIGATI (TUBETTINI)
A very small type of pastina that literally translates as ‘little tubes with lines’ in Italian.
TUFFOLI
A ridged version of rigatoni.
VENTAGLI
Not too common, ventagli are wide, short ribbons of pasta with ruffled edges.
VERMICELLI
A round type of strand pasta literally translated as ‘little worms’ (nice!), which is thinner than spaghetti yet thicker than the super-fine angel hair.
ZITI
A medium sized thin tube pasta (like a hose), sometimes featuring ridges. Traditionally served at weddings in the Campania region of Italy.
Met dank aan Pasta Recipes Made Easy
Nog meer Italiaanse Pasta
Pasta Concepten voor op uw Evenement
donderdag 16 juni 2011
Rozenfestival in Italiaanse Sferen - 9 en 10 juli 2011 - Rozenkwekerij de Bierkreek
Op 9 en 10 juli wordt de Zeeuws-Vlaamse Rozenkwekerij de Bierkreek twee dagen lang ondergedompeld in een Italiaans sausje.
Het jaarlijkse rozenfestival, dat inmiddels een begrip is in heel Europa, heeft dit jaar het thema: ‘Italiaanse sferen’.
Ruim 100.000 bloeiende rozen zijn te bezichtigen, te reserveren én te koop.
Ook de standhouders die speciaal naar de Bierkreek komen, hebben aan rozen en Italië verwante producten meegenomen.
Het festival zal officieel worden geopend door Commissaris van de Koningin van Zeeland Karla Peijs door de doop van een nieuwe Zeeuwse roos.
Italiaanse rozen!
Rozenkwekerij de Bierkreek heeft nauwe banden met de Italiaanse rozenkweker Barni.
Dit beroemde rozenhuis, wat bekend staat om zijn kleurige en geurige creaties, verkocht zijn rozen tot nu toe vrijwel alleen in Frankrijk en Italië.
Na een paar jaar intensief testen op gezondheid en geschiktheid voor het Nederlandse en Belgische klimaat, kweekt rozenkwekerij de Bierkreek nu ruim 80 soorten van Barni.
Rozenfestival in Italiaanse sferen
Zaterdag 9 en zondag 10 juli van 10.00 tot 17.00 uur.
Zaterdag 11.00 uur officiële opening door Commissaris van de Koningin Karla Peijs.
Doop van nieuwe, Zeeuwse Roos.
Toegang is op beide dagen gratis.
Adres
Zevenhofstedenstraat 9
4515 RK IJzendijke
info@bierkreek.nl
http://www.bierkreek.nl/
(0031) (0)6-12 90 50 85
Nog meer Italie.
Ook een Roosachtig Duo op uw evenement?
Het jaarlijkse rozenfestival, dat inmiddels een begrip is in heel Europa, heeft dit jaar het thema: ‘Italiaanse sferen’.
Ruim 100.000 bloeiende rozen zijn te bezichtigen, te reserveren én te koop.
Ook de standhouders die speciaal naar de Bierkreek komen, hebben aan rozen en Italië verwante producten meegenomen.
Het festival zal officieel worden geopend door Commissaris van de Koningin van Zeeland Karla Peijs door de doop van een nieuwe Zeeuwse roos.
Italiaanse rozen!
Rozenkwekerij de Bierkreek heeft nauwe banden met de Italiaanse rozenkweker Barni.
Dit beroemde rozenhuis, wat bekend staat om zijn kleurige en geurige creaties, verkocht zijn rozen tot nu toe vrijwel alleen in Frankrijk en Italië.
Na een paar jaar intensief testen op gezondheid en geschiktheid voor het Nederlandse en Belgische klimaat, kweekt rozenkwekerij de Bierkreek nu ruim 80 soorten van Barni.
Rozenfestival in Italiaanse sferen
Zaterdag 9 en zondag 10 juli van 10.00 tot 17.00 uur.
Zaterdag 11.00 uur officiële opening door Commissaris van de Koningin Karla Peijs.
Doop van nieuwe, Zeeuwse Roos.
Toegang is op beide dagen gratis.
Adres
Zevenhofstedenstraat 9
4515 RK IJzendijke
info@bierkreek.nl
http://www.bierkreek.nl/
(0031) (0)6-12 90 50 85
Nog meer Italie.
Ook een Roosachtig Duo op uw evenement?
dinsdag 7 juni 2011
Promotie van de Italian Coffee Handbags tijdens de Miss Italia Olanda Verkiezing 2011
Tess Huissen is Miss Italia Olanda 2011
Tess Huissen is zondag middag 29 mei gekroond tot Miss Italia Olanda 2011.
Zij had de juiste dosis Italiaans gevoel, schoonheid en stage presence en wist zo de jury te overtuigen.
De verkiezing Miss Italia Olanda wordt elk jaar georganiseerd door Susanna Panizza Productions en vond dit jaar plaats op de Smaak en Stijl van Italie Evenement op Kasteel De Haar.
In deze prachtige omgeving vond zaterdag de halve finale plaats, waarna tien finalisten zondag deelnamen aan de grote finale.
Uit België kwam Priscilla Vandevelde over, finalist uit de Miss Italia Belgio verkiezing, om te strijden voor de kroon van Miss Italia Benelux.
Deze won zij dan ook met verve.
De tweede plaats ging naar Silvana Campisano, die met haar voorkomen de publieksstem van de halve finale had gewonnen en zich zo verzekerd zag van een plek in de finale.
Zowel Tess Huissen en Priscilla Vandevelde zullen op 13 juni naar Reggio Calabria afreizen om zich gedurende twee weken voor te bereiden op de finale van Miss Italia nel Mondo.
De finale wordt op 25 juni live uitgezonden op RaiUno en RaiInternational.
Alle finalisten kregen als geschenk een originele Italian Coffee Handbag in de branding Aroma Nazionale.
Fotomateriaal van de Miss Italia Olanda Verkiezing 2011
De dames van Miss Italia Olanda zijn ook inzetbaar bij uw evenement!
Nog meer Italie
Abonneren op:
Posts (Atom)