zondag 9 juni 2013

Uit chemische analyses van amforen en een wijnpers blijkt dat de Etrusken wijn uitvoerden vanuit Italië naar Zuid-Frankrijk.

Franse wijnbouw heeft Italiaanse wortels


Uit chemische analyses van amforen en een wijnpers blijkt dat de Etrusken wijn uitvoerden vanuit Italië naar Zuid-Frankrijk. Vervolgens is de lokale bevolking daar zelf wijn gaan verbouwen en daarna heeft die praktijk zich verspreid over Frankrijk, en uiteindelijk hebben de Franse wijnrassen heel de wereld veroverd.

De oudste voorbeelden van het maken van wijn komen uit de streek die we nu kennen als Georgië, Armenië en Iran. De wilde voorvader van de wijndruif is waarschijnlijk ook afkomstig uit Georgië en de eerste wijn zou daar al rond 6.000 v.C. gemaakt zijn.
Van daaruit heeft de wijnbouw zich dan langzaam verspreid naar het westen over Europa, maar hoe dat juist gebeurd is, is niet erg duidelijk, omdat wijn weinig chemische kentekens achterlaat die archeologen met zekerheid kunnen toeschrijven aan wijn en niet aan andere landbouwproducten.
Een Amerikaanse team onder leiding van Patrick McGovern van het University of Pennsylvania Museum heeft nu een deeltje van de puzzel opgelost. Het team concentreerde zich op Lattara, een kuststadje bij de stad Lattes ten zuiden van Montpellier.
In Lattara werden Etruskische amforen ingevoerd tot in de periode rond 525-475 v.C. De Etrusken waren een volk dat in het huidige Italië leefde, in het huidige Toscane, en het is bekend dat ze aan wijnbouw deden. Waarschijnlijk leerden ze dat van de Feniciërs, want ze gebruikten amforen met dezelfde vorm. De amforen, met hun kenmerkende lange vorm en handvaten, werden echter ook gebruikt om olie en ook vaste stoffen te vervoeren en tot nu toe was het niet duidelijk wat erin had gezeten.

Gaschromatografie/massaspectrometrie

McGovern en zijn team hebben nu een aantal amforen uit Lattara, zowel Etruskische als latere inheemse, onderzocht met een techniek die gaschromatografie/massaspectrometrie heet en die een lijst geeft van de moleculen die in het aardewerk van de amforen zit.
Daaruit bleek dat er wel degelijk wijn in had gezeten, en ook dat de wijn kruiden en hars bevat moet hebben. De hars, zoals in de Griekse retsina, werd waarschijnlijk toegevoegd om de houdbaarheid te bevorderen van wijn die getransporteerd werd.
Ze onderzochten ook een platform waarop waarschijnlijk wijn gemaakt werd, en ook dat bleek sporen van wijn te vertonen."Het is ongebruikelijk om een wijnpers uit een vroege periode te vinden in een ommuurde stad als deze", zei doctor McGovern aan de BBC. "Het chemische bewijs vinden voor de pers, dat was een verrassing."
De pers dateert uit 425-400 v.C. en dat sluit aan bij een patroon dat ook elders gezien wordt: wijn wordt eerst ingevoerd van elders, en de lokale bevolking probeert na een tijd zelf druiven te kweken en een eigen, lokale wijnindustrie op te zetten. De wijnpers en de inheemse amforen met sporen van wijn zijn het oudste archeologische bewijs voor wijnbouw in Frankrijk.

Verder verspreid

"Van hieruit heeft de wijnbouw zich verspreid langs de Rhône, de gedomesticeerde wijnplant wordt verplant en kruist zich met wilde druiven en allerlei soorten van interessante gekweekte variëteiten ontwikkelen zich, -dat zijn de soorten die zich nu verspreid hebben over de hele wereld", zei McGovern. 
"De meeste wijn die vandaag gemaakt wordt, komt van Franse kweekvariëteiten, die uiteindelijk afstammen van de variëteit uit het Midden-Oosten via de Etrusken. Er blijven nog veel blinde vlekken in te vullen, maar ik vind dit erg opwindend."
De methode die in de studie gebruikt is, heeft de grenzen verlegd van wat men chemisch aan bewijzen kan verzamelen van archeologische overblijfselen zoals die in Lattara.
Regis Gougeon van het Institut de la Vigne et du Vin van de Université de Bourgogne noemde de studie "zonder twijfel een goed voorbeeld van hoe technologie en methodologie de wetenschap kunnen leiden". 
"Het was al geweten, meer bepaald dankzij het werk van Patrick McGovern, dat de wijnbouw waarschijnlijk rond 3.000 v.C. van het Midden-Oosten naar het Middellandse Zeegebied gekomen is", zei Gougeon. "Deze Etruskische hypothese is nieuw en werpt een interessant licht op de mogelijke inbreng van deze hoog ontwikkelde en op kunst gerichte beschaving."

Amforen

Het team van McGovern onderzocht zowel Etruskische amforen (boven) als inheemse (onder). (Foto's en tekeningen: B.P.L. in PNAS)
AP

vrijdag 7 juni 2013

Gardameerkrant 2013 - Lente/Zomer Editie - Gardameer, steeds meer te doen! - Boek NU uw vakantie naar Italie!

Na een successtart van de Gardameerkrant in 2012 heeft het team ook in 2013 weer haar uiterste best gedaan om een zo compleet mogelijke krant neer te zetten.



Waar zij in 2012 nog maar een uitgave hadden, zijn zij nu uitgebreid naar twee. Een uitgave in juni - juli en een in augustus - september. De krant is nu op ruim 900 punten overal rond het meer en in Verona gratis verkrijgbaar.








bungalows, holiday-homes




donderdag 6 juni 2013

Verse Italiaanse pasta; lekker en puur van smaak! - FastPasta maakt het mogelijk ook op UW evenement.

Bent u op zoek naar een cateringservice voor uw evenement, dat nét iets anders te bieden heeft dan het gangbare cateringaanbod? 

Kies dan voor FastPasta

Wij maken van elk evenement een culinair feest om nooit te vergeten! Vanuit mobiele pasta-units schotelen wij, in nog geen minuut, gevarieerde verse Italiaanse pastamaaltijden voor aan grote groepen mensen.



Kwaliteit
Onze maaltijden worden met zorg bereid door onze professionele koks, volgens HACCP-normen. Wij gebruiken eersteklas producten en bereiden de lekkerste pasta's met sauzen en toppings naar keuze. Geen ongezonde fast food opties, maar pure smaak en de beste ingrediënten.


Voordelig
Het FastPasta concept is een stuk voordeliger dan de traditionele cateraars. Wij bieden al arrangementen vanaf 
een vast bedrag per persoon aan. De porties worden gemakkelijk uitgeserveerd in speciale bakjes. Geen geknoei en gemakkelijk op te ruimen.


Origineel
Onze mobiele pasta-units hebben weinig ruimte nodig en zijn zowel binnen als buiten inzetbaar. Bezoekers kijken hun ogen uit wanneer koks direct met hun bestelling aan de slag gaan. Een hoger entertainmentgehalte bestaat er niet!




Italiaanse olijfolie

woensdag 5 juni 2013

Historical Origins of French Cuisine: it can be traced to the Italians!

The history of French ascendency in the culinary arts can be traced to the Italians. 

As the 15th century dawned, the highest of Renaissance culture flourished at Florence. Prosperity that reached beyond the very small royal population lent itself to dining as entertainment, in which common foods were decorated and flavored not for the purpose of hiding food which was turning bad, but for emphasizing those flavors allowed by improved storage techniques and new discoveries in food preparation.


Mushrooms, truffles, garlic, and otherwise infrequently used vegetables appeared - some of them carved artistically - while pasta creations became filled and layered (lasagne, ravioli, manicotti, etc), all of it accompanied, among the wealthy, with an expensive show of table finery, Venetian glassware, porcelain, and precious metals. An incredible assortment of pastries and sweet things would then follow these visual feasts.


But the French were largely ignorant of these things, until Catherine de Medici ("MED-a-chee"), daughter of Lorenzo, Duke of Urbino, arrived in France in the 1540's to become the bride of the future King Henri II. (She would, incredibly, produce three additional kings of France.) In her entourage were cooks skilled in the ways of Florence. She brought with her also the expectation that ladies would be in regular attendance at sumptious feasts, and would dress in fashionable (and revealing) attire when doing so. Dinner, in France, was to become Theater. Not only did she bring fine cuisine - she brought the Italian banking system, theatrical comedy, and ballet. Quite a lot, from a woman which history would ultimately view as ambitious and duplicitous.


The result of the culinary explosion was to produce, in 1652, a book entitled "Le Cuisine François", written by France's premier chef, La Varenne. Detailed instructions appeared in this book, the recipes listed alphabetically, with the introduction of new techniques, such as the use of the roux as a sauce thickener rather than the common use of bread for the purpose.


With the ascent of Louis XIV, the meaning of sumptuous dining took another leap in extravagance at his palace at Versailles. The "fork" began a regular appearance, and instead of all the food appearing all at once (much of which would become cold), Louis introduced the idea of dining in a series of steps, or courses. Cooks became specialized, and strange looking containers and instruments appeared to better prepare individual things.

Read it all here! (~~ Paul V. Hartman ~~)



woensdag 29 mei 2013

Jubileum Editie van het Italië Evenement in Haarzuilens: 31 mei, 1 en 2 juni 2013 - BELEEF Italie in al haar facetten!



Kasteelde Haar (Utr) wordt de komende dagen voor de tiende keer een Italiaans bastion. Een jubileumeditie dus van het grootste Italiaanse evenement van de Benelux en dat zal gevierd worden! Draaiden de eerste edities van het Italië Evenement nog vooral om auto’s, vakanties en de keuken, nu komen alle Italiaanse elementen aan de orde. 

Natuurlijk ontbreken pasta e pizza ook dit jaar niet, maar ‘de laars’ heeft zoveel meer te bieden. Mode is een belangrijke pijler geworden, maar daarnaast is er bijvoorbeeld ook aandacht voor lifestyle, design en kunst en cultuur.



Bij de ingang wordt u vrijdag, zaterdag en zondag verwelkomd door een dj in een ‘funky 500’ en na een eerste ‘espresso’ kunt u zich onderdompelen in de extra feestelijke jubileumeditie van het Italië Evenement met ruim 200 exposanten, kunstenaars, koks, schrijvers en artiesten in de stands en op de podia.
En wie jarig is, trakteert op nieuwe hoogtepunten... Wat dacht u bijvoorbeeld van 50% korting op een bezoek aan themapark Archeon?! Of de GRATIS workshops, GRATIS proeverijen en GRATIS optredens: 



...gratis: Welkom!de leukste Italiaanse nummers met DJ 500 funky!
Italië is niet alleen te zien en te proeven bij Kasteel de Haar, maar ook te horen. En dat begint al bij de entree! DJ Funky 500 glimt en swingt u tegemoet met zijn Italiaanse discoshow op wielen. Zing mee met de klassiekers en wees welkom in Italië.
Uiteraard zult u ook elders in de kasteeltuin de muziek van Italië horen; van opera tot jazz, van folk tot pop. 

... gratis optreden van Davide La Cara
Geboren in Italië, maar sinds enkele jaren thuis in Nijmegen. Het is de ultieme combinatie voor een Italiaans feestje met een Nederlands publiek. Zijn repertoire: bekende en onbekende Italiaanse popsterren.

... gratis Italiaanse Karaoke van Massimo Bizzo
Muziek stroomt door de Italiaanse aderen van Massimo Bizzo en hij nodigt u dit jaar graag uit om mee te zingen met de mooiste Italiaanse klassiekers, van de jaren 50 tot nu. Met Bizzo klinken dus ook Conte, Fornaciari, Bocelli en Cocciante op het terras bij ristorante La Galleria.

... gratis rock, jazz en rapp van SpaccaIlSilenzio
De broers Luigi en Feliciano Grella brengen met drummer Cristiano Delfino een mix van rock, jazz, rap en zelfs folk. Dat repertoire was in eigen land al goed voor meerdere muziekprijzen, maar ook buiten Italië zijn ze graag gehoord.   


... gratis folklore muziek met TAMORRA Band en Voices of Crecchio
Voor wat Zuid-Italiaanse folklore brengt het duo Tamorra de cultuur van Napels naar het evenement, de stad van romantiek, maar ook rauwe emotie. Marco Cappiello en Adriaan de Kroo bouwen voort op deze traditie; soms gevoelig, dan weer bedoeld om te dansen maar altijd recht uit het hart. 


... vermaak met Troubadour Angelo Indaco

Geniet van deze talentvolle troubadour en allround musicus! Uit zijn accordeon klinken zuidelijke herkenbare repertoires, maar ook verzoeknummers. Angelo is een sfeermaker in optima forma en mag dus niet ontbreken tijdens het evenement.

...dansen bij La Sagra. Beleef de Italiaanse Piazza
Hoog op het favorietenlijstje van de toeristen in Italië staan de Sagre. Deze oogstfeesten, veelal op de pleinen of juist net buiten het dorp, zijn geliefd vanwege de traditie. Hier vieren de boeren, burgers en buitenlui het feest van de verse oogst of een bijzondere Heilige. En net zoals in Italië zijn de pannen gevuld, staat de wijn op tafel en is de muziek levend: tijd om te dansen. 

...gratis beleven het verleden bij de uniek Romeins kampement
De komende dagen komen de Romeinen terug naar hun grenspost bij Utrecht. Ze bouwen een kampement aan de voet van Kasteel de Haar en de Limes komt tot leven. Exercerende militairen, een smid die zijn vuur hoog doet oplaaien en Romeinse burgers die ambachten demonstreren brengen het plein tot leven. Bezoekers kunnen aan de slag tijdens diverse workshops. Fibula’s en mozaïeken maken, Romeinse hapjes koken, kleding van 2000 jaar geleden passen, zwaardlopen of liever een lekkere massage? Tijdens het evenement ‘herleeft’ u de geschiedenis van het Romeinse Rijk in alle elementen; leuk voor jong en oud. Bovendien viert themapark Archeon hier zijn 20ste verjaardag. 

Een gezellige show voor jong en oud met vriendelijke handtamme papegaaien! Salvatore neemt zijn kleurrijke vrienden graag mee naar feesten en partijen, waar de vogels hun kunsten vertonen. Neem ze even op de hand of de schouder en u heeft een leuke herinnering aan het evenement.

…gratis ieder 100e bezoeker: uniek rondleiding “Zilver bij de Haar
Verborgen zilver Kasteel de Haar, voor het eerst te zien na 100 jaar, opening van de tentoonstelling is speciaal voor het Italië Evenement verlengt en zal voor het laatst te zien zijn tijdens de evenementdagen !!!
Kasteel de Haar Utrecht kreeg in november 2012 de kunstcollectie van de familie van Zuylen van Nijevelt van de Haar in eigendom. Als kasteel behorend tot de internationale top van historische buitenhuizen, presenteert De Haar met gepaste trots voor het eerst sinds 100 jaar een uitzonderlijk hoogtepunt uit de aangekochte collectie. Monumentaal toppunt is het door de befaamde architect Pierre Cuypers ontworpen zilveren bestek dat honderden afzonderlijke items telt en tientallen toepassingen, een klapstuk binnen de Europese interieurkunst van rond 1900. Alleen al voor het poetsen van al het zilver had het personeel 250 uur nodig. Vroeger voor de jetset, na 100 jaar voor iedereen
Met de aankoop van de kunstcollectie afgelopen november, is het voor Kasteel de Haar Utrecht voor het eerst in 100 jaar mogelijk om deze verborgen schatten aan het publiek te presenteren.

...kinderen t/m 12 jaar gratis!
Wat is Italië zonder bambini? Daarom mogen kinderen t/m 12 jaar gratis naar binnen bij het evenement! Bovendien kunnen ze gratis genieten van allerlei leuke activiteiten; kooklessen, schatgraven met de Romeinen of een nat pak halen in de Kruisvijver. Daar liggen Italiaanse ‘trappelballen’ voor de kleintjes klaar; het ultieme spetter spettacolo!

...gratis zon
Gratis zon bij het Italie Evenement!


Nog meer Italiaanse Passie & Sfeer voor uw eigen evenement op Italian Entertainment And More.